Το… γκαλοποχωριό που ψηφίζει για όλη την Γερμανία

Έχουν να το λένε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου Μάρτιν Σουλτς –εμφανίζεται να προηγείται μέχρι και 13 μονάδες– οπότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος της καγκελαρίας

Του Νίκου Τσαγκατάκη (με στοιχεία από τον Guardian)

Το πόσο θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους οι Γερμανοί γκαλοπάδες είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί το απόγευμα της Κυριακής.

Όποια όμως κι αν είναι η μαντεψιά τους, ο μεγαλύτερος δημοσκόπος στην χώρα της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι κάποια εταιρεία, αλλά μία κωμόπολη στα νοτιοδυτικά του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

«Εάν πουλάει εδώ, θα πουλήσει οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία», λένε χαρακτηριστικά οι στατιστικολόγοι για το Χέσλοχ. Προς τι τέτοια σιγουριά;

Όπως προαναφέρθηκε, το Χέσλοχ είναι ένα μεγάλο γερμανικό χωριό που κάνει πρωταθλητισμό στον μέσο όρο!!! Βάσει μίας σειράς κριτηρίων στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης και η οικογενειακή κατάσταση, οι επιστήμονες στατιστικής έχουν αποφανθεί εδώ και χρόνια ότι οι 21.000 κάτοικοι της κωμόπολης είναι τα πλέον αντιπροσωπευτικά στατιστικά δείγματα της Γερμανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Εταιρεία Έρευνας Καταναλωτών (GfK) επέλεξε το Χέσλοχ ως το ιδανικό μέρος για δοκιμή νέων προϊόντων.

Μαρκετίστικα «πειραματόζωα»

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στον ξένο Τύπο (σ.σ. όπως αυτό του βρετανικού Guardian), περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Χέσλοχ λέγεται ότι έχουν εγγραφεί ως επίσημοι δοκιμαστές, παίρνοντας ως αντάλλαγμα κουπόνια ή δελτία συμμετοχής σε κληρώσεις δώρων.

Αν, τώρα, αναρωτιέστε πώς αισθάνονται οι συγκεκριμένοι κάτοικοι παίζοντας τον ρόλο ενός μαρκετίστικου πειραματόζωου, κάποιοι από αυτούς απαντούν ότι έχει ενδιαφέρον να ξέρουν πως όταν εκείνοι, λ.χ. κάνουν τα εβδομαδιαία ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, την ίδια ώρα αποφασίζουν μέσω της καταναλωτικής συμπεριφοράς τους για λογαριασμό εκατομμυρίων άλλων συμπατριωτών τους Γερμανών.

Δημοψήφισμα…

Δεδομένης της παραπάνω «ιδιότητας» των κατοίκων του Χέσλοχ, δικαίως γεννάται το ερώτημα αν η τόσο μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος έχει την δυνατότητα να προβλέψει με ασφάλεια και την πολιτική συμπεριφορά των Γερμανών ψηφοφόρων ενόψει των αυριανών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η αλήθεια είναι ότι οι φετινές εκλογές μοιάζουν να μην είναι αμφίρροπες ως προς το αποτέλεσμά τους και τον τελικό νικητή, αλλά να έχουν περισσότερο μία χροιά δημοψηφίσματος για την ήδη 12ετή θητεία της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Και οι απαντήσεις κάποιων κατοίκων του Χέσλοχ για το τι πρόκειται να ψηφίσουν επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

«Δεν έχω να αποφασίσω κάτι. Η Μέρκελ έχει την υποστήριξη μου», λέει μία γυναίκα στο σχετικό ρεπορτάζ του Guardian. «Δεν έχουμε λόγο να παραπονιόμαστε. Έχουμε σχεδόν πληρώσει την υποθήκη μας, η δουλειά του συζύγου μου είναι ασφαλής, τα παιδιά σπουδάζουν. Τα μετράμε τα χρήματά μας, αλλά αυτό δεν κάνουμε όλοι;» απαντά μία άλλη.

Σύμφωνα με μία τρίτη κάτοικο, βασικότερό κριτήριο της ψήφου της στις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι η σταθερότητα, μιας και αυτό είναι κάτι που εκτιμά στην υποψηφιότητα της Μέρκελ.

«Αποπνέει ηρεμία», θα πει στην βρετανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Δεν παίρνει βιαστικές αποφάσεις. Τα πάει καλά με την Γαλλία, χειρίζεται εξίσου καλά τις δυσκολίες με το Brexit, και είναι αρκετά έξυπνη για να αφήνει τον Τραμπ να μιλάει εκείνος. Φέρνει ισορροπία σε μια στιγμή αβεβαιότητας».

Από το… γκαλοποχωριό δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι «αντιμερκελικοί». Για παράδειγμα, μία κοπέλα εξομολογείτο ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα ψηφίσει και περιέγραφε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της ήταν το μέλλον του πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου της!

Το σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο με τις «πειραγμένες» εκπομπών ρύπων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη της στους πολιτικούς και την βιομηχανία. «Τώρα θα ήθελα να μάθω ποιος θα πληρώσει για τα λάθη που έγιναν. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαι εγώ», υπογραμμίζει ενοχλημένη.

Για το κλείσιμο, αξίζει η καταγραφή της άποψη που εξέφρασε στο ρεπορτάζ του Guardian ο Peter Stuhlfauth, τυπικός γηγενής αλλά με… γαλόνια κάτοικος του Χέσλοχ, καθώς είναι διοικητής της τοπικής αστυνομίας. Ο Stuhlfauth αναφέρθηκε στην απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τον Σεπτέμβριο του 2015.

Και αν κρίνουμε από την απάντησή του –«ως αστυνομικός, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση διαρρήξεων, είδα από πρώτο χέρι την αρνητική επίδραση αυτής της πολιτικής»– η νυν καγκελάριος δεν θα δει την ψήφο του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα