H οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε χθες το πρωί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Το σημαντικό που προέκυψε από τη συνάντηση αυτή είναι η διαπίστωση του Ειδικού συμβούλου ότι το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μία συζήτηση με άξονα την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού, όσο ποτέ προηγουμένως.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε συγκεκριμένα ότι αναζητείται ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, όπως δωρητών, επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και μια σειρά εργαλείων και εγγυήσεων που μαζί μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην EurActiv στις Βρυξέλλες αναφορικά με το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη λύση του κυπριακού, ο πρώην Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχε πει ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα που θα λυθεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της συμφωνίας

«Είναι καλύτερο έτσι. Διότι, αν κάποιος γνωρίζει ότι δεν θα πάρει πίσω την περιουσία του, ίσως δεν ψηφίσει “ναι”».
Ο Ειδικός Σύμβουλος, κληθείς να σχολιάσει τα περί μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέπεμψε στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, προσθέτοντας πως αυτό το θέμα δεν είναι κάτι δύσκολο στο τέλος της ημέρας.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο κ. Άιντα παρέστη στην τρίωρη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν ξανά το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία καθορίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

(με στοιχεία από το EurActiv.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα