Άλλαξε… γούστα και χτυπάει κόκκινο η εγκληματικότητα

Διπλή ανάγνωση έχει η είδηση της κλοπής του κινητού τηλεφώνου της Αρίστης Τσίπρα (μητέρα του πρωθυπουργού), το οποίο χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των αστυνομικών εντοπίστηκε και παραδόθηκε στην κάτοχό του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η πρώτη είναι πως οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όταν έχουν το απαραίτητο προσωπικό, τα προβλεπόμενα μέσα και φυσικά χρόνο στη διάθεσή τους, μπορούν να κάνουν θαύματα. Η δεύτερη είναι πως η εγκληματικότητα –κυρίως αυτή που αφορά κλοπές, διαρρήξεις, αρπαγές τσαντών κ.ά.– έχει χτυπήσει κόκκινο, κάτι που καταδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το α΄ εξάμηνο του 2016. Γι’ αυτό και συμμορίες ή μεμονωμένα άτομα –όπως στην περίπτωση της κυρίας Τσίπρα– δρουν με σχετική άνεση, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές περικοπές που έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερους αστυνομικούς με λιγότερα μέσα (περιπολικά και μοτοσικλέτες) στον δρόμο. Σε αυτό βέβαια συντελεί και η μη ορθολογική διαχείριση ειδικών αστυνομικών μονάδων (με βαρύ εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση) όπως οι ΟΠΚΕ, που βρέθηκαν να φυλάνε στατικούς στόχους (το Μέγαρο Μαξίμου, την οικεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) από «μπαχαλάκηδες» ή επίδοξους τρομοκράτες, αντί να βρίσκονται στον δρόμο και να κυνηγούν ληστές, διαρρήκτες και εμπόρους ναρκωτικών.

Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. για το α’ εξάμηνο του 2016, δείχνει αύξηση ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015. Μπορεί οι κακοποιοί να μην επιλέγουν πλέον στόχους «υψηλού ρίσκου» (σ.σ. τουλάχιστον όχι τόσο συχνά όσο στο πρόσφατο παρελθόν) όπως οι τράπεζες, δείχνουν όμως ιδιαίτερη προτίμηση σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, πρατήρια υγρών καυσίμων, ακόμη και ταξί. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι «μπουκαδόροι» σε σπίτια (είτε είναι μέσα οι ένοικοι, είτε λείπουν), και αυτοί προβαίνουν σε αρπαγές τσαντών από ανυποψίαστους πολίτες – κυρίως γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικά ότι στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 2.456 ληστείες, έναντι 2.203 για το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ποσοστιαία αύξηση λίγο πάνω από 10%. Οριακή αύξηση (λίγο πάνω από 3%) καταγράφεται και στις κλοπές-διαρρήξεις σε όλη την Επικράτεια, με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις οικείες και τα καταστήματα να βρίσκονται ψηλά στην… προτίμηση των κακοποιών.

Ρομά και Ρωσοπόντιοι
Εμπόριο όπλων – ναρκωτικών – λαθραίων τσιγάρων – γυναικών, διακίνηση παράνομων μεταναστών, κατοχή και χρήση όπλων, αρπαγές τσαντών – κοσμημάτων, καύση καλωδίων για λιώσιμο χαλκού, είναι μερικές μόνο από τις παράνομες ενέργειες που σχεδόν καθημερινά καταγράφονται στον δήμο Αχαρνών. Η συνοικία της Αυλίζας είναι ένα από τα γκέτο που έχουν στηθεί, καθώς εκεί συμβιώνουν –όχι και τόσο αρμονικά πάντα– Ρομά (τουλάχιστον 10 καταυλισμοί) Ρωσοπόντιοι (πάνω από 4.000 άτομα), αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι (4-6 στέκια αντιεξουσιαστών) και παράνομοι χώροι θρησκευτικής λατρείας μουσουλμάνων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία ιδιότυπη φαβέλα παρανομίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα κάθε φορά που καλούνται να επιχειρήσουν στη συνοικία-«άβατο» του Μενιδίου.

Γενικότερα, πάντως, η δυτική Αττική είναι ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» της ΕΛ.ΑΣ., με το οργανωμένο έγκλημα να ανθεί και χιλιάδες κατοίκους να διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν δίπλα στα σπίτια τους. Ιδιαίτερα όταν πέφτει το σκοτάδι, είναι δύσκολο ακόμη και για τις πιο καλά εξοπλισμένες ομάδες αστυνομικών να προσεγγίσουν τα σημεία που δρουν τα κυκλώματα παρανομίας, καθώς Τσιγγάγοι και Ρωσοπόντιοι δεν διστάζουν να ρίξουν στο ψαχνό. Σχεδόν έναν χρόνο πριν, άλλωστε, ένας 21χρονος αστυνομικός έχασε το μάτι του ύστερα από συμπλοκή σε καταυλισμό Ρομά στο Ζεφύρι, καθώς δέχτηκε πυροβολισμούς από κυνηγετικό όπλο. Πιο τυχεροί στήθηκαν δύο συνάδελφοί του που ήρθαν αντιμέτωποι με σφαίρες από πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov, όταν κλήθηκαν να παρέμβουν σε περιστατικό διατάραξης κοινής ησυχίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα