Καθημερινή ενημέρωση

«Έφυγε» ο βασανιστής της Αλγερίας

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Γάλλος στρατηγός Πολ Οσαρές, ο οποίος είχε διατελέσει αξιωματικός των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στην Αλγερία και ομολόγησε το 2001 ότι είχε βασανίσει Αλγερινούς τονίζοντας πως δεν είχε τύψεις και ενοχές.

Ο Οσαρές καταδικάστηκε το 2004 και διεγράφη από τη γαλλική Λεγεώνα της Τιμής, ενώ στο βιβλίο του «Ειδικές Υπηρεσίες, Αλγερία 1955 – 1957», είχε αναφέρει πως τα βασανιστήρια «τα ανεχόταν» η τότε γαλλική κυβέρνηση. Από τα 23 του χρόνια είχε ενταχθεί στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και αργότερα συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία της ένοπλης πτέρυγας των γαλλικών υπηρεσιών εξωτερικής Ασφάλειας & Αντικατασκοπείας, ενώ το 1957 υπηρέτησε στην Ινδοκίνα ως διοικητής τάγματος αλεξιπτωτιστών.

Στο Αλγέρι ήταν επικεφαλής ενός τάγματος θανάτου, όπως ο ίδιος είχε πει, το οποίο έκανε βραδυνές συλλήψεις, βασανιστήρια, ενώ σκότωσε και αρκετούς συλληφθέντες. Σε μια από τις συνεντεύξεις του για το θέμα των βασανιστηρίων ο Οσαρές είχε ομολογήσει κυνικά: «Αν τα βασανιστήρια μου προκάλεσαν πρόβλημα; Πρέπει να πω πως όχι. Είχα συνηθίσει».

 

Διαβάστε επίσης