Ενιαίο μέτωπο κατά του Τσίπρα

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, οι υποσχέσεις που μοίρασε σε συνδυασμό με τις πιέσεις της τρόικας δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό για τη δικομματική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε, μάλιστα,  και την εμφανή απροθυμία των δανειστών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το επόμενο διάστημα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνώριζαν εδώ και μήνες ότι το φθινόπωρο του 2014 θα είναι «κολασμένο». Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να το βιώνεις, να είσαι σε διαρκή πίεση και να πρέπει να λάβεις αποφάσεις που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τον τόπο. Κι εκεί κρύβεται το μυστικό της αντίδρασης των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαμαράς και Βενιζέλος κατέληξαν σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με εμφανή στόχο την πολιτική του αποδυνάμωση. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος χαράσσουν μια άκρως επιθετική πολιτική έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δυο τους επισείουν τον «κίνδυνο για τη χώρα» από μια ενδεχόμενη έλευση του Αλ. Τσίπρα στην εξουσία, και γι’ αυτό ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για τα «γλυκά ψέματα των λαϊκιστών» και ο Ευ. Βενιζέλος προχώρησε πιο πέρα και καθ’ υπερβολή αναφέρθηκε σε «εθνικό διχασμό που υπάρχει στη χώρα λόγω της δημαγωγίας και της παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ». Η απόφασή τους είναι σαφής και ξεκάθαρη: με κάθε τρόπο να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσουν ρήγματα στην εικόνα του. Το σχέδιό τους αναμένεται να ξεδιπλωθεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα, αλλά μια πρόγευση δόθηκε με τις επιθέσεις και την κριτική που ασκήθηκε μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η δικομματική κυβέρνηση δίνει τις τελευταίες ημέρες σαφή δείγματα της επιθετικής πολιτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την επιλογή να εμφανιστεί ως το μεγάλο κακό στον τόπο.

Εάν δεν επικρατούσε η αντίληψη στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στέλνει μήνυμα ηττοπάθειας και ενισχύει το κλίμα ότι έρχεται ο Αλ. Τσίπρας στην εξουσία, είναι πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργός να αποδεχόταν την άποψη του Ευ. Βενιζέλου να αλλάξει η υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αποδεκτό και έτσι το σχέδιο Βενιζέλου ακόμα και για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών έμεινε στο συρτάρι! Ο Αντ. Σαμαράς είναι αρκετά εγωιστής, όπως λένε συνομιλητές του, για να αποδεχθεί ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τον βίο της και γι’ αυτό προσανατολίζεται σε μια πιο επιθετική πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική το επόμενο διάστημα, καθώς διαπιστώνεται ότι αρχίζει και καταγράφεται μια παγίωση της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Συμφωνία με τρόικα

Ο φόβος μήπως κυριαρχήσει σε μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος η αντίληψη ότι «τι είχαμε και τι θα χάσουμε» και «ο Τσίπρας να έρθει, μήπως θα πάμε χειρότερα;» τρομάζει τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, που ξέρουν ότι μια ενδεχόμενη δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Γι’ αυτό και η απόφαση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου είναι, εκτός από την επιχείρηση αποδυνάμωσης του Τσίπρανα εξασφαλίσουν και από την τρόικα τη συμφωνία ότι δεν θα ανοίξουν έως την προεδρική εκλογή θέματα όπως στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό και δεν θα τεθούν ζητήματα για επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι δυο εταίροι συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Μαξίμου να απευθύνουν, πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα, κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους για να συνδιαμορφώσουν μια πρόταση για να παρουσιαστεί στην τρόικα ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ουσιαστικά μιλάνε για την επίτευξη μιας κοινωνικής συμμαχίας, ώστε η κυβέρνηση να τονίσει στην τρόικα πως οι κοινωνικοί εταίροι δεν επιθυμούν να ανοίξουν στην Ελλάδα άλλα μέτωπα και να μην υπάρξουν αλλαγές επί τω χείρω σε εργασιακά και ασφαλιστικά.
Και αυτό διότι θεωρούν ότι εάν η τρόικα δεν συναινέσει και δεν γίνουν άμεσα και οι φοροαπαλλαγές πράξη, τότε ο «αέρας Τσίπρα» θα ταρακουνήσει το κυβερνητικό οικοδόμημα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σημερινή κυβέρνηση.

 

 

Η καθημερινότητα των πολιτών και το εναλλακτικό πλάνο

Εν μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει στο πολιτικό πεδίο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από την κυβερνητική εσωστρέφεια, ενώ ήδη εξετάζεται ένα σχέδιο που θα αποδώσει πολύ γρήγορα σε κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα θα στηρίξει τους πραγματικά αδύναμους.
Μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, όπου ανεδείχθη η πλήρης αποδιοργάνωση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η επιδίωξη είναι να επιχειρηθεί να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, χωρίς όμως να τίθεται και σε κίνδυνο η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την ταχύτερη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία της με την τρόικα στα πλαίσια του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διάθεση να βγει από τις ράγες που κινείται και να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας. Εξάλλου, στο τελευταίο Eurogroup που έγινε στο Μιλάνο το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν σαφές: «Υλοποιήστε όλα τα προαπαιτούμενα έως το τέλος του Ιανουαρίου».

Τόσο η τρόικα με τη στάση της στο Παρίσι όσο και ο Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γκίκα Χαρδούβελη δείχνουν να έχουν κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οι εταίροι μέχρι τώρα δείχνουν να ζητούν πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα αρχίσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, όπως έδειξε ο Ντράγκι, επιμένουν σε ένα τρίτο μνημόνιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών που αναιρεί την εξαγγελία του Σαμαρά για το τέλος της τρόικας. Κάτι που ούτε καν το συζητάει το Μαξίμου.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός. Το Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζε πως μετά την αξιολόγηση της τρόικας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, θα ξεκινούσε η διαπραγμάτευση για το χρέος και θα υπήρχε συμφωνία για πιστοποίηση βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα αρνητικά σήματα όμως από την τρόικα και τις Βρυξέλλες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την κυβέρνηση, ενώ εντείνουν τον εκνευρισμό των βουλευτών, οι αντιδράσεις των οποίων γίνονται απρόβλεπτες. Έτσι, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό, είναι πλέον υποχρεωμένο να αναπτύξει και εναλλακτικό σχέδιο.

 

 

Νέος γραμματέας

Στο προσεχές διάστημα παραιτείται ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Ο Δ. Βαρτζόπουλος είναι επιφορτισμένος και με το δύσκολο έργο του συνδετικού κρίκου μεταξύ κυβέρνησης και task Force. Ακόμη δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης, ωστόσο είναι πολύ πιθανό τη θέση να αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τις μετοχές του στο Μαξίμου.

 

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Η AΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ελπίζει να επιστρέψει με γεμάτες βαλίτσες από το Βερολίνο

Σε δύο διαφορετικά μέτωπα στο εξωτερικό στρέφει το ενδιαφέρον του ο πρωθυπουργός. Από χθες βρίσκεται στο Μπακού, όπου θα συναντηθεί και με τον νέο Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ το πλέον σημαντικό ταξίδι είναι αυτό της ερχόμενης Τρίτης στο Βερολίνο, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα γευματίσει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επαναφέρει την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος και την επαναφορά του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης. Ο ΕΝΦΙΑ αλλά και οι διαρροές από την τρόικα ότι ζητά πολλές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό έχουν φέρει αναστάτωση στη δικομματική, ενώ την ίδια ώρα τα μηνύματα από το Eurogroup του Μιλάνου δεν είναι και τα πλέον ευχάριστα, καθώς οι δανειστές μας δείχνουν απροθυμία στο να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους.

Όλα αυτά ο Αντ. Σαμαράς θα τα αναφέρει στην Α. Μέρκελ, ελπίζοντας στην στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Μία στήριξη, που δεν θα είναι μόνο για τους τύπους, αλλά και ουσίας, και φυσικά θα γίνει παρασκηνιακά. Δηλαδή, να «κόψει τον βήχα» στους τεχνοκράτες της τρόικας και να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

Εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι να γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν –προφανώς– και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιθυμεί να περιγραφεί η λύση στο θέμα του χρέους έως τα Χριστούγεννα για να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο πρώτα για την προεδρική εκλογή και εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ένα βασικό προεκλογικό επιχείρημα.

Πρόκειται για την τρίτη, ανάλογη, επίσκεψη Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα. Τον Αύγουστο του 2012, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχε κρίσιμες συζητήσεις που καθόρισαν τη μνημονιακή συνέπεια της Αθήνας. Το 2013, σε νέα συνάντηση με την Α. Μέρκελ, εξασφάλισε την κατανόηση του Βερολίνου έναντι των νέων δημοσιονομικών πιέσεων από την τρόικα.

 

 

Στο Μπακού

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη σημασία έχει η διαμονή του πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται από χθες καλεσμένος για την τελετή της 20ής επετείου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.

Στο Μπακού βρίσκονται πολλοί ξένοι ηγέτες και δοθείσης της ευκαιρίας ο Αντ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία για μία άτυπη συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου. Πρόκειται για την πρώτη συνάντησή τους, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Τουρκίας από τον Νταβούτογλου και στη σκιά της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο, από όπου εγκαινίασε τη «διπλωματία του τσαγιού». Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να πάνε μαζί στον «Νότο» για τσάι και μετά να κάνουν το ίδιο στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού. Η επιστροφή του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.
Εισηγήσεις για τον Φρ. Φράγκο για το υπουργείο Εθν. Άμυνας

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να αποφασίσει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήδη ο νέος Έλληνας Επίτροπος ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και πλέον πολλά είναι τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του.

Σίγουρα ο νέος υπουργός δεν πρόκειται να είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθώς κάτι τέτοιο θα μετέβαλλε τις ισορροπίες μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και θα άνοιγε πληγές εσωστρέφειας στη Ν.Δ. Άρα, η Φώφη Γεννηματά, που ακούστηκε, θα παραμείνει αναπληρώτρια. Λιγότερες πιθανότητες έχουν οι Γ. Μιχελάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος και Ευ. Στυλιανίδης, οι οποίοι ακούστηκαν ως υποψήφιοι.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει ο ίδιος και το υπουργείο Εθν. Άμυνας, με πρώτο αναπληρωτή τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος και θα «τρέχει» το υπουργείο. Με την κίνηση αυτή ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε να στείλει μήνυμα προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμενων που δυσφορεί για τις εξελίξεις στο μισθολογικό και ασφαλιστικό τους και, παράλληλα, να αξιοποιήσει ένα στέλεχος που προέρχεται από το στράτευμα. Ο Φρ. Φράγκος άλλωστε έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Πικραμένου, ενώ ενδεχόμενη εμπλοκή του τώρα θα αποδυνάμωνε, εκτιμάται, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν στελέχη όπως ο Τ. Μπαλτάκος για τη συγκρότηση ενός σχήματος της «πατριωτικής» δεξιάς στα πλευρά της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα