Καθημερινή ενημέρωση

Ο Ευάγγελος πήρε το όπλο του

Ρήξη. Αυτό απαίτησε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τις εντάσεις της τελευταίας περιόδου. Και ο πρόεδρος του κόμματος ήταν ξεκάθαρος: «Αν θέλετε ρήξη, θα γίνει. Αλλά το βάρος θα το σηκώσω εγώ».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τα αντανακλαστικά επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως λειτούργησαν έστω και με καθυστέρηση για ακόμα μια φορά. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά πως ο χρόνος εξαντλείται και μαζί η πολιτική τους επιβίωση.

Η αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ φαίνεται πως έφερε την ισορροπία μέσα στο κίνημα με έναν παράδοξο τρόπο: ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε να οδηγήσει το κόμμα του σε πολιτική ρήξη με την κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι ώστε να διαχωρίσει τη θέση του και να μη λογίζεται ως στήριγμά της στις ακραίες επιλογές.

Μπορεί συχνά να επαναλαμβανόταν από όλα τα στελέχη πως το ΠΑΣΟΚ θυσιάζεται σηκώνοντας δυσανάλογα βάρη για τη σωτηρία της χώρας, όμως φαίνεται πως έφτασε η στιγμή να μην επωμιστεί και νέα.

Η διαφοροποίηση στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους αλλά και οι υποδείξεις στον Άδωνι Γεωργιάδη είναι μέρος του νέου παιχνιδιού που καθοδηγεί η ΚΟ και εκτελεί ο Ευ. Βενιζέλος!

Οι εμπειρότεροι μέσα στο κίνημα γνώριζαν πολύ καλά ότι αν το ΠΑΣΟΚ έφτανε με την εικόνα που έχει δημιουργήσει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές, το μόνο δεδομένο θα ήταν η μη αναστρέψιμη καταβαράθρωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει μεγάλο ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα νέα σχήματα και οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς απειλούν να θέσουν το κίνημα στο περιθώριο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί.

Το μεγάλο δίλημμα όμως της Χαριλάου Τρικούπη είναι τι θα γίνει με την εξεταστική επιτροπή που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ναι μεν ήδη ζητήθηκε η συζήτηση της πρότασης να επισπευτεί, αλλά ήδη εκφράζονται φόβοι πως αν εν τέλει απορριφθεί, θα μείνουν σκοτεινά σημεία για τον πρόεδρο του κόμματος. Η εκτίμηση που υπάρχει από μερίδα στελεχών είναι πως θα πρέπει να υπερψηφισθεί και να βγάλει η επιτροπή τα συμπεράσματά της, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εκείνο που τρομάζει περισσότερο είναι πως, σε διαφορετική περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέρχεται συνεχώς, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για συγκάλυψη σκανδάλου.

Αντίπαλον δέος

Όσον αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ήδη σαφές στον Αντώνη Σαμαρά πως οι βουλευτές του δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι σε κάθε απόφαση που προτείνεται. Ήδη το θέμα του συμφώνου συμβίωσης ήρθε για να δείξει πως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης διαφοροποιούνται. Βέβαια, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει μόνος του σε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα, από το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν να «βάλουν χέρι» στο πουλέν της κυβέρνησης Άδωνι Γεωργιάδη όσον αφορά την κόντρα του με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Καλώντας τον υπουργό να σταματήσει να μιλά για απολύσεις, σημειώνουν πως «Δυστυχώς όπως είχαμε επισημάνει αντί του δημιουργικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), εξελίσσεται μια άγονη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας, που τελικά στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Δεν μπορεί “το κάρο να είναι μπροστά από το άλογο”.

»Ο στόχος μας είναι ένας. Το πώς θα πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση και την καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κι αυτό απαιτεί τη μετεξέλιξη των δομών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Φυσικά, με καθορισμό των ειδικοτήτων ιατρών που είναι αναγκαίες και αξιολόγηση του προσωπικού που θα μεταφερθεί.

»Ο εγκλωβισμός του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση, σε σύγκρουση για το αν και πόσες απολύσεις θα γίνουν, οδηγεί σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Υπονομεύει κάθε μελλοντική προσπάθεια.

»Ο Υπουργός οφείλει τώρα να παρουσιάσει τη μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται, και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις ιατρών και προσωπικού. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί νηφάλια και παραγωγικά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης».

Συνεχίζουν μάλιστα τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει από την αρχή. Ας γίνει τουλάχιστον τώρα».

 

Διαβάστε επίσης