Οι «γαλάζιες» αποχρώσεις του αντιπολιτευτικού ροκ

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μηνύματα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος, αλλά και τους εργαζόμενους που είναι σε κινητοποιήσεις (αγρότες, επιστήμονες), ότι δεν πρόκειται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους «περιθάλψει».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως όλοι πλέον αντιλαμβάνονται, η στάση της Νέας Δημοκρατίας, ως προς το ύφος της αντιπολιτευτικής τακτικής της, δεν θα είναι ενιαία. Τουναντίον, θα λέγαμε. Υψηλοί τόνοι για ασφαλιστικό, ανάπτυξη, επενδύσεις και κομματικοποίηση του κράτους. Χαμηλότεροι και με διάθεση αρωγής στο μεταναστευτικό, για το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι «φοβάμαι πολύ το μεταναστευτικό». Και βέβαια οι φόβοι του κ. Μητσοτάκη είναι αφενός μήπως ξεμείνουν οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αφετέρου δε μήπως τελικά οι εταίροι κάνουν πράξη τις απειλές και μας βγάλουν έστω προσωρινά από τη συνθήκη Σένγκεν. Και φυσικά ο νέος αρχηγός έχει ξεκαθαρίσει ότι δέχεται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αλλά δεν συμφωνεί ούτε και συναινεί με το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι.

Η διάθεση της Ν.Δ. για σκληρή αντιπολίτευση, που έχει καταστεί σαφής από την απόρριψη των σεναρίων συναίνεσης από τον Κυρ. Μητσοτάκη, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη στάση της απέναντι στην προσπάθεια «κομματικοποίησης του κράτους», την οποία καταλογίζει με ολοένα και υψηλότερους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας «σχέδιο άλωσης Ανεξάρτητων Αρχών, σκληρά κομματικές επιλογές και διορισμούς συντρόφων, συγγενών και φίλων».

Η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό αποτελεί δεύτερο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για «έξι εξαιρετικά οδυνηρά χαρακτηριστικά» της κυβερνητικής πρότασης που κάνουν τη Ν.Δ. να την απορρίπτει. Χαρακτηριστικά που συνοψίζονται στο ότι «οδηγεί σε σύγκρουση γενεών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα για την εργασία, μετατρέπει, επί της ουσίας, το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα και είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο».

Ακόμη περισσότερο εντείνει την αντιπολιτευτική διάθεση της Ν.Δ. η κυβερνητική πολιτική στο τομέα των επενδύσεων. Πολιτική που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι αποθαρρύνει τις επενδύσεις και για το λόγο αυτό συνιστά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πιο ανησυχητική, ίσως, παράμετρο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Γιατί μετά το «πισωγύρισμα στην ύφεση» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι επενδύσεις αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, με την οποία συνδέονται, όπως τονίζουν στη Ν.Δ. και οι δυνατότητες επίλυσης μίας σειράς προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και το Ασφαλιστικό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η λύση στο Ασφαλιστικό θα υπάρξει μόνο αν μπει μπροστά η οικονομία», υποστηρίζει ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης. Και για να μπει μπροστά η οικονομία χρειάζεται, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προσελκύσει την επόμενη πενταετία ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, κάτι που ο ίδιος είχε διερωτηθεί, με αφορμή τις Σκουριές, πώς μπορεί να γίνει όταν η κυβέρνηση στέλνει αντίθετα μηνύματα και «διώχνει σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση, η οποία γίνεται στην Ελλάδα;».

Ισορροπίες στο αγροτικό
Έντονη αντιπολιτευτική διάθεση διακρίνει κανείς και στο αγροτικό, με κατανόηση για την αγωνία και για τους λόγους που οι αγρότες εμφανίζονται τόσο αγανακτισμένοι από τη «συνειδητή παραπλάνηση» που, όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., υπέστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι σαφής η διάθεση να κρατηθούν λεπτές ισορροπίες, καθώς η κατανόηση τελειώνει εκεί που ενδεχομένως μπορεί να αρχίσουν οι μορφές κινητοποιήσεων που θα παραλύσουν την οικονομική ζωή της χώρας. Διά του εκπροσώπου της άλλωστε η Ν.Δ. το επανέλαβε προ ημερών: «Είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά από όλους κάποια όρια που αφορούν τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανεμπόδιστη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας».

Αν συμβεί λοιπόν αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας πάρει όντως θέση από την πρώτη στιγμή κατά των μπλόκων, θα κληθεί να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Και να αποδοκιμάσει όσους προβούν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, ακόμη και αν πρόκειται σε κάποιες περιπτώσεις για συνδικαλιστικά στελέχη από τον δικό της χώρο. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως θα βάλει φραγμό στους εκπροσώπους της λαϊκής δεξιάς, οι οποίοι θα ένιωθαν πολύ άνετα εάν βρίσκονταν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και ανέβαιναν εκ νέου στα τρακτέρ, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Φόβοι για το προσφυγικό
Στον αντίποδα της σκληρής αντιπολιτευτικής στάσης τίθεται πλέον το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο οποίο η Ν.Δ. τραβά επί της ουσίας μία διαχωριστική γραμμή. Ανάμεσα στην πολύ αυστηρή κριτική της για το «χαμένο πρώτο εξάμηνο» της κυβερνητικής περιπλάνησης στην «αμηχανία, τις ιδεοληψίες και την απραξία» και στη σημερινή πραγματικότητα, όπου υιοθετεί σαφώς χαμηλότερους τόνους υπό την πίεση των εθνικών διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα.

Αυτό που έγινε σαφές από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι πως η πίεση της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση θα αφορά από ’δώ και στο εξής την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της Ε.Ε για την κατασκευή των hot spots, και από ’κεί και πέρα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της ελληνικής θέσης, αλλά και για την άσκηση πίεσης από την Ε.Ε. προς την Τουρκία για να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Μητσοτάκης ανέφερε πολλάκις ότι «με φοβίζει το μεταναστευτικό». Και γι’ αυτόν τον λόγο έχει προγραμματίσει σειρά προσωπικών επαφών, τόσο με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε., όσο και με συναντήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ στις 17 Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί ένα GREXIT από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Σκεπτικός ο Καραμανλής, δηλώνει «παρών» ο Σαμαράς
Πίσω στα εσωκομματικά, τώρα, οι παλιές καραβάνες της πολιτικής λένε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει –ενόψει και του συνεδρίου– να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Κι αυτό διότι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπάρχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική, είναι σε απόσταση μεταξύ τους και χαρακτηριστικό στοιχείο της ψυχρότητας που υπάρχει είναι ότι προ ημερών στη Βουλή, στο περιθώριο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη. Ο μεν Κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός και εμφανίζεται προβληματισμένος για τα όσα συμβαίνουν, ο δε Αντ. Σαμαράς είναι πιο ενεργός και λαλίστατος, κάνοντας συνεχώς παρεμβάσεις για μια σειρά από ζητήματα.

«Έχει δρόμο ακόμα. Είναι πολύ νωρίς να τον κρίνει κανείς…» λέει στους συνομιλητές του ο Κ. Καραμανλής για τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που οι «καραμανλικοί» εμφανίζονται πολύ σκεπτικοί και επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι όλα θα κριθούν από τις κινήσεις του την επόμενη περίοδο. «Νομίζω ότι μέχρι στιγμής ο Κυριάκος το πάει καλά και ισορροπημένα. Όπως πρέπει», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις και δείχνει ότι δεν το βάζει κάτω και, παρά το γεγονός πως προτίμησε Κυρ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Ν.Δ., αφήνει τα πάντα ανοικτά για το μέλλον. Μάλιστα, ο ίδιος προσδιορίζει ως νέο πεδίο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας τις μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατισμού. «Θα μπορούσα να πω σήμερα ότι έκανα το χρέος μου, τώρα αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς, πυροδοτώντας σενάρια.

Επιχείρηση γοητείας της Ευρώπης στα μέσα Φλεβάρη
Το πρώτο κρας τεστ στη Βουλή, όπως είπε και ο Αντώνης Σαμαράς, το πέρασε με επιτυχία ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα έχει μπροστά του μία νέα πρόκληση που είναι οι επαφές του με ηγέτες κρατών, αλλά και αρχηγούς όμορων κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου θα παραβρεθεί στις 17 Φεβρουαρίου. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η Ν.Δ. να «περνά τις δικές της θέσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, και όχι το αντίστροφο».

Αυτό θα είναι και το πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ., στις 15 Φεβρουαρίου, με τους πρέσβεις των υπολοίπων 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. Στο πρόγευμα εργασίας που θα τους παραθέσει στην Αθήνα, θα τους παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι πιστεύει πως το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα και η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα