ΠΑΣΟΚικό βέρτιγκο από τις συναινετικές «πτήσεις» Τσίπρα

Το κλίμα πολιτικής αστάθειας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για να προωθήσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για εθνική συναίνεση, αναμφίβολα επηρεάζουν τον εσωκομματικό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από τη μία είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία σχεδόν καθημερινά όλη την εβδομάδα έκανε επιθέσεις με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, και από την άλλη κάποιοι εκ των συνεργατών της, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της μεγάλης Κεντροαριστεράς και ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματός του. Η κα Γεννηματά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βουλή για την παρουσίαση των 15 μέτρων για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό κόσμο, υπήρξε οξύτατη: «Τώρα ο πρωθυπουργός με μια συνέντευξη ζητεί διάλογο. Εμείς το καλοκαίρι είπαμε “ναι” και επιτεύχθηκε η εθνική συνεννόηση. Μιλάει τώρα ο ίδιος άνθρωπος που γύρισε τότε την πλάτη, πήγε σε εκλογές και έλεγε: “Στις 20 Σεπτέμβρη ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Και τελειώνουν τη χώρα, μέρα με τη μέρα, με τη δήθεν διαπραγμάτευσή τους».

Η θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερή. Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία, απαιτείται προγραμματική συμφωνία και συμμετοχή όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου σε ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας. Από τη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν οποιαδήποτε άλλη λύση «μη αποδεκτή». Στο ίδιο μήκος κινείται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε: «Θέλουμε κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας με φιλοευρωπαϊκή πολιτική και προοδευτικό πρόσημο. Δεν είναι καν στο τραπέζι η συνεννόηση, πόσω μάλλον η συνεργασία».

Σε άλλη ρότα
Αντίθετα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ήταν πιο διαλλακτικός. Ίσως επειδή μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο 105,5». Ο κ. Ξεκαλάκης δήλωσε θετικός στον «εθνικό διάλογο», αποκλείοντας επί του παρόντος ωστόσο τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση με στελέχη. Όμως στο εσωτερικό του Κινήματος υπάρχει ένταση, καθώς ο κ. Ξεκαλάκης έχει προτείνει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή ή μη στην κυβέρνηση.

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του γραμματέα: «Διάβασα την εισήγηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Προτείνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για την συμμετοχή της παράταξης μας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Απλά να θυμίσω ότι όταν τέθηκε το θέμα σε ψηφοφορία στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάποιοι κρυβόντουσαν και διαπραγματεύονταν τους ρόλους τους», είπε, αφήνοντας αιχμές κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και προειδοποιώντας πως «η παράταξη δεν έχει ανάγκη από νέους Σπίρτζηδες, κρυφούς και φανερούς». Κάλεσε μάλιστα όσους «έχουν στο μυαλό τους να μας απορροφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να το ξεχάσουν».

Ο εκ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά προχώρησε σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου επίσης ήταν πολύ οξύς. «Αν το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε σε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έκανε πράξη το σύνδρομο της Στοκχόλμης: ο πολιτικά “βιαζόμενος” τα τελευταία πέντε χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα θα ερωτευόταν τον “βιαστή” του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αν και δεν κινήθηκε μακριά από την κομματική γραμμή τασσόμενος υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας των περισσοτέρων προβεβλημένων στελεχών.

Διαρροές και σενάρια
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, εντός της Χαρ. Τρικούπη υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία που λέει να τα βρούμε προσεκτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη που επιθυμεί την ανασύσταση του 3ου πόλου και να συνεχιστούν οι επιθέσεις φιλίας προς το Ποτάμι. Χαρακτηριστικά, συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου έλεγε πως «η σύγκλιση των δύο κόμματων πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, όπως ωριμάζει ένα φρούτο», υπενθυμίζοντας την αγαστή συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δύο Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων, ο Λοβέρδος και ο Θεοχάρης.

Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχουν καταλήξει τι θα κάνουν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα προχωρήσουν σε ιδρυτικό συνέδριο και τον μετασχηματισμό του νέου εγχειρήματος σε κόμμα, που θα απορροφήσει ως κόμματα μέσα στο νέο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις κι ενδεχομένως όποιον άλλο ακολουθήσει, ή απλά να προχωρήσουν σε Εθνική Συνδιάσκεψη;

«Εάν επιλεγεί η Συνδιάσκεψη, το εγχείρημα αδυνατίζει», λένε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την ίδια ώρα ακόμη και στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν πως το πιο σωστό για την πρόεδρο του Κινήματος θα ήταν το συνέδριο και να θέσει υποψηφιότητα για επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Αυτή την περίοδο η Φώφη παίζει χωρίς αντίπαλο», λένε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα εκτιμούν πως απέναντί της μπορεί να βρει τον Γιάννη Μανιάτη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Κώστα Καρτάλη. Τέσσερα στελέχη με διαφορετικές διαδρομές, αλλά ένα κοινό: η επιρροή τους είναι κυρίως στον εκσυγχρονιστικό χώρο.

Άγνωστες επί του παρόντος είναι οι προθέσεις των Ανδρέα Λοβέρδου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, οι οποίοι, όπως λένε συνεργάτες τους, συνεχίζουν να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες. Ερωτηματικό βέβαια παραμένουν οι προθέσεις της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όπως και το πού θα ρίξει το βάρος του ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ενδεχομένως, ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις να θέλει να έχει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Γιατί, ουσιαστικά, την ηγεσία του νέου εγχειρήματος θα τη διεκδικήσουν τρεις: η Φώφη Γεννηματά, ο εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου και ο εκλεκτός του Κώστα Σημίτη. Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί το ερώτημα ποιον θα στηρίξει ο Γ. Παπανδρέου, αν τελικά επιλέξει να μπει στη μάχη των συσχετισμών για το νέο κόμμα. Όλα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα της οικονομίας και των πολιτικών εξελίξεων, που μπορεί να προκαλέσουν νέα κρίση στις σχέσεις μας με τους δανειστές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα