Τα νέα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα λιτότητας, αποτελεί κοινό μυστικό πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς περισσότερο «αίμα».

Οι… υποψίες ότι έρχεται νέο πακέτο λιτότητας, ενισχύθηκαν από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Πιο αναλυτικά, κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο Τρικάλων ο κ. Παπαδημητρίου ομολόγησε πως «το αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» σημειώνει ότι «κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015». Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος». Όπως εκτιμά πάντως, «αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως ο υπουργός Οικονομικών -βλέποντας ότι το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες-, ετοιμάζεται να στείλει νέα επιστολή στους θεσμούς η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει σειρά μέτρων για την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των οποίων θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η δέσμευση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 2,5% και 1% που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη και επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα