Ο ιδρυτής της «ΡΟΖΑ» που «τρομοκράτησε» τον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο)

Μόνο άγνωστος δεν είναι για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Γιαννόπουλος, πρόσωπο της επικαιρότητας πλέον λόγω του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο συνιδρυτής της ομάδας «Ρόζα» είχε άλλωστε καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις υπόλοιπες συνιστώσες του κόμματος, μέχρι που κατάλαβε πως δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνοδοιπόροι και αποχώρησε.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αναζητώντας κανείς την πολιτική ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να τη διαχωρίσει σε δύο περιόδους: την κομματική και την εκλογική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε ως εκλογική συνεργασία σε μια προσπάθεια να συστεγάσει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Ακριβώς όπως σήμερα συμβαίνει με τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μέχρι τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως αν επιθυμούσαν να προχωρήσουν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις μικρές ομάδες και τη συνεργασία και να συγκροτηθούν ως ενιαίο κόμμα κάτω από ένα όνομα (εξ ου και απαλείφθηκε από τον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ το διακριτικό «Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο») μέσα από όργανα και χωρίς –στο μέτρο του δυνατού– διαφοροποιήσεις.

Στην πρώτη, λοιπόν, περίοδο, πολλές δυνάμεις κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Κατέθεσαν τις προτάσεις και τις ιδέες τους, ενώ πολλοί αποχώρησαν όταν κατάλαβαν ότι οι υποχωρήσεις που έπρεπε να κάνουν ήταν περισσότερες από όσες το πολιτικό τους παρελθόν τούς επέτρεπε. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας από τους πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σήμερα μέσω του «Σχεδίου Β΄» επιχειρεί μια διαφορετική καταγραφή.

Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος εγκατέλειψαν και εκείνοι που πλέον διαπίστωναν ότι δεν έχουν να κερδίσουν βάσει των προσωπικών τους πεποιθήσεων. Από τους πρώτους ο συνιδρυτής τής «Ρόζα» Νίκος Γιαννόπουλος. Μάλιστα, αυτή η αποχώρηση είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση επί της ουσίας της ομάδας, καθώς τα στελέχη της μοιράστηκαν στα δύο, άλλοι αποχωρώντας και άλλοι συμμετέχοντας στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδρυση της «Ρόζα»

Η «Ρόζα» ιδρύθηκε από τον Ν. Γιαννόπουλο και τη Μάνια Μπαρσέφσκι, που ένα φεγγάρι πέρασαν από την τροτσκιστική οργάνωση ΟΚΔΕ. Έχουν τοποθετηθεί στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας πολιτικούς δεσμούς με στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ομάδες ακροαριστερών των Εξαρχείων. Δημιούργησαν το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και πρωτοστάτησαν στην υπόθεση της Υπατίας, αφού συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με κυβερνητικά στελέχη εκπροσωπώντας τους μετανάστες απεργούς πείνας. Έχουν σαφή θέση για έξοδο της χώρας από το ευρώ και αυτό υπήρξε ένα από τα πολλά σημεία τριβής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Γιαννόπουλος δεν είναι νέος «πρωταγωνιστής» στον χώρο της… τρομοκρατίας. Συνοδοιπόρος της γνωστής δικηγόρου Ιωάννας Κούρτοβικ (πρόκειται για τη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα) στη δίκη τής 17Ν, υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασθέντα πλέον τρομοκράτη. Εκείνοι που γνωρίζουν τον χώρο, ξέρουν ότι ο Ν. Γιαννόπουλος εμπλέκεται σχεδόν αποκλειστικά με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Μάλιστα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής σε δήλωσή του σημείωσε:

«Σχετικά με το θόρυβο για το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη” και τον πρόλογο που έκανα σε αυτό, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Δεν είμαι και ουδέποτε υπήρξα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκα στην Ομάδα “Ρόζα”, αλλά, όπως και άλλα μέλη της, δεν εντάχθηκα στο κόμμα. Φυσικά, αυτά είναι γνωστά, ωστόσο διάφοροι κύκλοι σκόπιμα αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να συντηρούν το αγαπημένο τους τρομο-ϋστερικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

»Είμαι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και με αυτή την ιδιότητα κατάθεσα ως μάρτυρας υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας ότι η 17 Νοέμβρη υπήρξε οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς και οι κατηγορούμενοι ως μέλη της πολιτικοί κρατούμενοι. Με αυτή την έννοια, δέχτηκα με χαρά την πρόταση του συγγραφέα να επιμεληθώ και να προλογίσω το βιβλίο του, το οποίο –επιμένω– είναι εξαιρετικό και αξίζει να διαβαστεί από όσους και όσες δεν έχουν παρωπίδες και ασφυκτιούν μέσα στη “νομιμότητα” των μνημονίων, της λεηλασίας της ζωής μας, της γενικευμένης βαρβαρότητας».

Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στελέχη σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει στη δίκη της 17Ν υπέρ κατηγορουμένων, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα αθωώθηκαν. Αυτό το παρελθόν, όμως, προβληματίζει το κόμμα. Κορυφαία στελέχη του περιμένουν και νέο κύμα επίθεσης τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται από την Κουμουνδούρου είναι πως… στο σπίτι του κρεμασμένου δεν θα πρέπει να μιλάνε για σκοινί. Εξηγούν δε πως «γαλάζια» στελέχη πέρα από το μαύρο παρελθόν τους (φωτογραφίζουν ευθέως τον Μάκη Βορίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ.) ακόμα και σήμερα προωθούν ιδέες περί… αρείας φυλής. Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για την πώληση βιβλίων ακροδεξιού περιεχομένου με συγγραφέα τον πατέρα στελέχους της Συγγρού.

«Αν αρχίσουμε να κατηγορούμε για τις ιδέες και όχι για τις πράξεις, ήρθε η ώρα να βάλουμε στη φυλακή μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θεωρεί ότι η ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο με βίαιο τρόπο, έστω και αν οι ίδιοι δεν έχουν τολμήσει να βλάψουν ποτέ κανέναν», σχολιάζει στην «Α» βουλευτής της Κουμουνδούρου. Θυμίζει, δε, πως ακόμη και στην περίπτωση της 17Ν, και σύμφωνα με τις μετρήσεις της περιόδου, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ήταν υπέρ της. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ξεπλένει το αίμα που έχει ποτίσει στα χέρια τους. Όμως οι ιδέες –είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει– πολεμούνται μόνο με ιδέες και όχι με βία», συμπληρώνει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα