«Έτσι έζησα το Τσέρνομπιλ»

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ EURONEWS

Τριάντα φορές σήμανε φέτος η καμπάνα στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Κίεβο, όσα δηλαδή και τα χρόνια που έχουν περάσει από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ. Εκείνου του τραγικού δυστυχήματος που άφησε πίσω του – επισήμως– 31 νεκρούς, αλλά και περισσότερα από 3.000.000 ανθρώπους να έχουν εκτεθεί σε συνολικά 8 τόνους ραδιενεργού υλικού που εκλύθηκαν από τα σπλάχνα του αντιδραστήρα Νο4!

Σε κάθε περίπτωση, οι μνήμες μετ από τόσα χρόνια αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν αλλά εξακολουθούν να στοιχειώνουν. Χαρακτηριστική είναι μία μαρτυρία που φιλοξενεί στον ιστότοπό του το Euronews και αφορά τον Αλεξάντερ Χέλερμαν, εργαζόμενο στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ από το 1976.

Ο Χέλερμαν ζούσε με την οικογένειά του στην πόλη Πριπιάτ η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσέρνομπιλ και ήταν από τους πρώτους που είδαν την έκρηξη στον μοιραίο αντιδραστήρα. Ο 80χρονος σήμερα Χέλερμαν περιέγραψε στην κάμερα του euronews, τα όσα έζησε.

«Το σπίτι μου ήταν στο Πρίπιατ. Είδα τα πάντα καθαρά. Είδα μια μεγάλη λάμψη. Πλησίασα τον τέταρτο αντιδραστήρα και είδα το τείχος να καταρρέει. Οι αντλίες έπεσαν κάτω. Ενημέρωσα τον επικεφαλής του σταθμού για όλα κι εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τη Μόσχα. Οδηγούσαμε στο σταθμό και βλέπαμε μια μεγάλη ροζ λάμψη. Ο επικεφαλής του σταθμού με κοίταξε και μου είπε τρεις λέξεις μόνο. Είναι μια φυλακή. Ακόμα θυμάμαι αυτές τις λέξεις».

Ο Χέλερμαν ήταν προϊστάμενος σε ένα τμήμα του εργοστασίου και κατηγορήθηκε ως υπεύθυνος για την καταστροφή. Απολύθηκε και εξορίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς, ωστόσο αργότερα αποκαταστάθηκε.

«Δεν έπρεπε να κάνουν αυτό το πείραμα. Δεν υπήρχαν οδηγίες για το τι να κάνει το προσωπικό σε κατάσταση ανάγκης ή σε αυτή την περίπτωση. Κάποια άλλα πυρηνικά εργοστάσια όμως, είχαν τέτοια έγγραφα».

Μετά το ατύχημα συνέχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο για τρία χρόνια. Ποτέ δεν υπεβλήθη σε ιατρικό έλεγχο για την ποσότητα της ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκε.

(ΠΗΓΗ: euronews.com)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα