Αίρεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία;

Αίρεται, ως φαίνεται, το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία αφού βγήκε “λευκός καπνός” για σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συνάντηση τους με τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στη συνάντηση (η Άνγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο Μάρτιν Σουλτς) συζήτησαν διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης –από το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέρκελ ή τη διενέργεια νέων εκλογών- όμως τελικά συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια επανάληψη του συντηρητικού «μεγάλου συνασπισμού».

Την πληροφορία επιβεβαίωσε κομματική πηγή, η οποία, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί τρόπος άρσης του πολιτικού αδιεξόδου.

Οι ηγέτες του CDU του CSU και του SPD συζήτησαν διάφορες επιλογές για οτν σχηματισμό κυβέρνησης, περιλαμβανομένης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Μέρκελ, ωστόσο εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για αυτήν την επιλογή, ανέφερε η κομμματική πηγή.

Υπενθυμίζεται οτι χθες, μετά τη συνάντηση τους με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, η οποία διήκρησε περισσότερο από δυο ώρες, οι ηγέτες των τριών κομμάτων αποχώρησαν από το προεδρικό ανάκτορο Bellevue χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Για «άγνωστο αποτέλεσμα» έκανε λόγο το πρωί η εφημερίδα Bild, ενώ μια «ασαφή έκβαση, καθώς οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε εμπιστευτικότητα» είδε το περιοδικό Der Spiegel.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε ζωντανή σύνδεση με το ZDF από την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου. «Κανείς δεν μπορεί να νομίζει ότι θα προχωρήσει γρήγορα.

Και κανείς δεν μπορεί να περιμένει από το SPD, μετά την αποτυχία της Τζαμάικα, να πει “υπέροχα, συνεχίζουμε”, μόνο για να διατηρήσει μια-δυο θέσεις στην κυβέρνηση», δήλωσε.

Χθες, το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να εξετάσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άγκελα Μέρκελ και να εγκαταλείψει τα σχέδια για «μεγάλο» συνασπισμό, με το επιχείρημα ότι το SPD, προκειμένου να συμμετάσχει, θα επιβάλει πολύ υψηλά ανταλλάγματα στην κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα