Αμφισβητεί τα σύνορα με την Ελλάδα η Αλβανία

Ως προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα σύνορα με τη Ελλάδα μεταφράζεται από διπλωματικούς κύκλους το διάβημα που έστειλαν τα Τίρανα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με το οποίο ζητούσαν να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.

Συγκεκριμένα σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» αποκαλύπτεται ότι η Αλβανία ισχυρίζεται πως οι παραπάνω έρευνες της Ελλάδας παραβιάζουν τα αλβανικά χωρικά ύδατα και γι΄ αυτό το λόγο ζήτησαν από την Ελλάδα και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η εν λόγω πρακτική που ακολουθούν τα Τίρανα κρίνεται ως επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου που θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αλλά και στην ίδια την Αλβανία. Παρά ταύτα οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται προβληματισμένοι από την αμήχανη στάση που έχει υιοθέτηση η ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την όξυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων όσο και ως προς τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Συνολικά οι εκτιμήσεις πηγών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Εξάλλου κυρίακρχη είναι και η υποψία πως πίσω από τις αλβανικές κινήσεις βρίσκεται η Τουρκία. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα.

(Με στοιχεία από το huffingtonpost.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα