“Ανάσα” ενόψει εορτών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σημαντική ανάσα , εν όψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου, προσφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με απόφασή του παρατάθηκε μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου η δυνατότητα υποβολής δήλωσης για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, χωρίς την επιβολή προστίμου, προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Ι. Μπάκα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016, η προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Έτσι, έως τις 31 Ιανουαρίου οι επιτηδευματίες που έχουν σταματήσει να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό, θα πρέπει να δηλώσουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής. Εάν περάσει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το κάνουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους για το ενδιάμεσο διάστημα.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΓΓΔΕ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, να υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ, που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (έντυπο Μ4) στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας.

Όσοι ωστόσο διατηρήσουν ενεργά τα βιβλία τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί, είτε γιατί έγινε μισθωτός, είτε γιατί πλέον λόγω της κρίσης δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει τη δυνατότητα μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου να διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα