Ανατροπή του αρνητικού κλίματος

Το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου και γι’ αυτό έχουν σχεδιάσει μία μεγάλη επιχείρηση, να πείσουν την κοινωνία, ότι η κυβέρνηση είναι άκρως αποτελεσματική.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά, ώστε να βρεθεί κοντά στους σεισμόπληκτους και να τους δώσει την αίσθηση, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους. Σε αυτό το κλίμα ήταν και η τηλεοπτική εμφάνιση του γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Δημόσια Τηλεόραση, όπου τόνισε πως έχουν προβλεφθεί κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από φυσικά φαινόμενα. Εξάλλου όπως λένε και στο Μαξίμου η κρατική μηχανή αντέδρασε αποτελεσματικά και αυτό είναι στα υπέρ της κυβέρνησης.

Φυσικά αυτά δεν αρκούν για να αλλάξουν το κλίμα, όμως όπως τονίζεται είναι μία αρχή. Εξάλλου και ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη αρκετός πολιτικά χρόνος ως τις ευρωεκλογές, διάστημα κατά το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αλλάξουν πολλά, στο Μέγαρο Μαξίμου κεντρική θέση έχει το σχέδιο για έξοδο στις αγορές.

«Φθάνει η ώρα να επιστρέψουμε με αργά, αλλά σταθερά βήματα στις αγορές» λένε με έμφαση ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν ότι απαιτούνται τις επόμενες εβδομάδες ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν είναι μια μονομερής απόφαση, αλλά προϋποθέτει και συνεννόηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς θα είναι η πρώτη απόπειρα για έξοδο ύστερα από τετραετή αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Ο Αντ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, διότι θα αποτελέσει την πιο ισχυρή, όπως λένε στο επιτελείο του, ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, η οποία κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Εξάλλου η έξοδος στις αγορές εκτιμάται πως θα βοηθήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία, καθώς δύνανται να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Αν υλοποιηθεί ο στόχος για έξοδο στις αγορές, θα αποτελέσει μαζί με την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τη διανομή του 70% αυτού του ποσού σε κοινωνικές ομάδες ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ένα ισχυρό, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Η γραμμή

Η κεντρική γραμμή της Αθήνας είναι ότι έφθασε η ώρα της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και ο Πρωθυπουργός επιμένει πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ καθησυχάζει τους πιστωτές ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο Μαξίμου μάλιστα επισημαίνουν, ότι το πολύ καλό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Πούτιν, ανοίγει τους ορίζοντες της χώρας. Από μόνη της η συνάντηση με αντικείμενο την οικονομία εκτιμά η κυβέρνηση συνιστά αναθεώρηση της δήλωσης του Πούτιν ότι «η Ελλάδα δεν είναι καλή χώρα για επενδύσεις» που είχε κάνει μετά το ναυάγιο.

Στο τετ α τετ των Βρυξελλών, πάντως, συζητήθηκε το σύνολο των ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στα ενεργειακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τουρισμό. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πάντα μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για το οποίο η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο προσεχές διάστημα θα δούμε κι άλλες κινήσεις από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης που θα εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι υπάρχει φιλικό κλίμα για επενδύσεις.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα