Απολογείται για τις μίζες από τα υποβρύχια ο Μιχάλης Ματαντός

Μετά από τρεις προθεσμίες για να προετοιμάσει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς προσέρχεται σήμερα  ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς, συνοδευόμενος από τον συνήγορο του, Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Από την στάση του θα εξαρτηθεί εάν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος ή αν θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ήταν μεσάζοντας της HDW στην οποία είχε ανατεθεί το έργο .

Η  ποινική δίωξη για την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, με ανάθεση του έργου στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW, ασκήθηκε το 2011 και αφορά οκτώ  κακουργήματα , μεταξύ των οποίων είναι η δωροδοκία, η απιστία και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Σύμφωνα με την κατηγορία, προκειμένου να ανατεθούν οι συμβάσεις των υποβρυχίων στη Ferrostaal-ΗDW, διακινήθηκαν μέσω offshore εταιρειών μίζες τουλάχιστον 81 εκατομμυρίων ευρώ. Από την εταιρεία του Μιχάλη Ματαντού, MIE, φέρεται να έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος των μιζών που κατέληξαν στην Ελλάδα .

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος 29 συνολικά προσώπων, ανάμεσα στους οποίους είναι τότε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συνδικαλιστές, ιδιώτες και στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται και:

*Ο Αντώνης Χάγιας (συνεργάτης του Μιχ. Ματαντού), και ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος (ήδη προφυλακισμένος) , που εμφανίζονται να είναι επίσης μεσάζοντες της HDW.

*Ο Ιωάννης Μπέλτσιος , ο αποκαλούμενος και “ταχυδρόμος” του Ακη Τσοχατζόπουλου , που είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό, όπως προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του και ο Σωτήρης Εμμανουήλ,πρώην διοικητής των Ναυπηγείων, ο οποίος συνδέεται με υπεράκτια εταιρεία, μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν μίζες 17 εκατομμυρίων.

*Ο πρώην νομάρχης Πειραιά και πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων, Ιωάνν. Μίχας, που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μαζί του κατηγορούνται και οι πρώην συνδικαλιστές Σταύρος Μαρκάτος και Γιώργος Κοντάκης.

Κατηγορούμενος  είναι και ο έγκλειστος πλέον στον Κορυδαλλό, Αντώνης Κάντας, αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, αλλά και ο τότε προϊστάμενός του, Γιάννης Σμπώκος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα