Βομβαρδισμός νομοσχεδίων εν όψει…

Έτοιμη να… βομβαρδίσει τη Βουλή με νομοσχέδια έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η κυβέρνηση. Αυτά θα αφορούν τις δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης και είναι ήδη έτοιμα από την περιόδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση. Κάποια μάλιστα έχουν ήδη κατατεθεί ως προτάσεις νόμου. Το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να ανατρέψει μόνο μια απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα…

Να κλείσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο επιθυμεί η κυβέρνηση. Άλλωστε, οι υπουργοί έχουν ήδη έτοιμα μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία όμως θα πρέπει να φρεσκαριστούν πριν κατατεθούν στη Βουλή, καθώς έχουν συνταχθεί εδώ και κάποιους μήνες.

Ο μόνος προβληματισμός είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς η πλειοψηφία των νομοθετικών παρεμβάσεων αφορούν έμμεσες ή άμεσες παροχές και σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να προλάβει τις εξελίξεις.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα υπάρχει πλέον μια πιο καθαρή εικόνα από το Eurogroup και τις προθέσεις των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάποια από τα νομοσχέδια που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος θα προωθηθούν άμεσα όπως αυτό για την επανασύσταση της ΕΡΤ, αλλά και εκείνο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που όμως θα έρθει πακέτο με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κατατεθούν άμεσα τα νομοσχέδια που αφορούν:
– Την επαναφορά του μηνιαίου μικτού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
– Την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα πέντε χρόνια του μνημονίου.
– Την κατάργηση των μνηνονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, που θέσπισαν τις διαθεσιμότητες – απολύσεις στον δημόσιο τομέα, και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εξ αυτού του λόγου.
– Την επαναφορά της προστατευτικής από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εργατικής νομοθεσίας.
– Την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου των ΟΕΚ και Οργανισμού Εργατικής Εστίας και την ένταξη τους σε ένα ενιαίο δημόσιο οργανισμό.
– Την κατάργηση της δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση απεργών.
– Την επαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Την αντιμετώπιση προβλημάτων των ΑΜΕΑ σε σχέση με τα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
– Την επίλυση ορισμένων επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, μόνο δύο περιπτώσεις αφορούν δημοσιονομικό κόστος το οποίο όμως δεν ξεπερνά εκείνο του μερίσματος που είχε μοιράσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα φορολογικά
Με έκδηλη αγωνία αναμένεται από την αγορά το νομοσχέδιο που θα αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εφορία, αλλά και των «κόκκινων» δανείων. Οι πληροφορίες λένε πως για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία προβλέπεται διακανονισμός ώστε οι δόσεις που καταβάλλονται να ανέρχονται στο 20% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος ή στο 30%, εφόσον διακανονίζονται ταυτόχρονα και ασφαλιστικές εισφορές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού ταχείας διεκπεραίωσης των αιτημάτων διακανονισμού, ενώ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την κατάργηση του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο και την προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλές μικρότερες των 200.000 ευρώ. Για μεγαλύτερες οφειλές, προβλέπεται η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Τι θα συμβεί στο Δημόσιο
Επαναπροσλήψεις και διαθεσιμότητα θα ξεκαθαρίσουν άμεσα όπως άλλωστε έχει τονίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Αν και ήδη υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο, εξετάζεται αν αυτό θα πρέπει να εμπλουτιστεί έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η συνολικότερη λειτουργία του Δημοσίου τομέα. Με ξεχωριστό νομοσχέδιο θα γίνει η επανασύσταση της ΕΡΤ.
Εδώ φαίνεται ότι αναζητείται ο τρόπος αυτή να γίνει συγκρατημένα και βήμα βήμα ώστε το κόστος να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ανταποδοτικό τέλος. Δεν αποκλείεται αρχικά να μην τεθούν σε λειτουργία όλα τα κανάλια και ραδιόφωνα ενώ δέσμευση της κυβέρνησης παραμένει πως θα διατηρηθούν εκείνοι που προσελήφθησαν από τη ΝΕΡΙΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα