ΕΠΟ, βία και… πρωτάθλημα σε νέα βάση!

Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση των καταστάσεων. Βασική φιλοσοφία της, όπως αποδεικνύεται και από τις μέχρι τώρα κινήσεις που πραγματοποιεί σε όλα τα επίπεδα, είναι ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους, είτε φορείς, είτε πρόσωπα.

Στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσε να… παραβιάσει την αρχή της. Ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επιφορτίστηκε με το βαρύ φορτίο της εξυγίανσης του αθλητισμού και τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων και του τρόπου λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, ξεκίνησε αμέσως επαφές με όλους. Το γεγονός ότι προέταξε τις συναντήσεις του με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, φανερώνει το στίγμα των προθέσεών του για την… επόμενη μέρα. Στόχος είναι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου με κάθε κόστος και συνέπεια! Ακόμη και αν το πλάνο προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Εξάλλου, ακριβώς αυτό το… απόστημα πρέπει να σπάσει, σύμφωνα με το περιβάλλον του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος έστειλε και το «μήνυμά» του στην ΕΠΟ, την οποία σχεδόν παραγκώνισε από τις συζητήσεις του για το παρόν και το μέλλον του αθλήματος.

Αρχικά, ο Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με τους προέδρους των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Αλαφούζο και Ιάκωβο Αγγελίδη αντίστοιχα. Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο της Λίγκας, Γιώργο Μποροβήλο. Μία συνάντηση που είχε πολύ παρασκήνιο και έβγαλε πολλές ειδήσεις. Η «Α» έμαθε τι ειπώθηκε και τα παραθέτει εν συντομία, προκειμένου να αντιληφθούν οι αναγνώστες της τι μέλλει γενέσθαι και τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας.

Ενδεχόμενη σύγκρουση με ΕΠΟ

Ο Σταύρος Κοντονής είναι αποφασισμένος να προωθήσει μεγάλες θεσμικές αλλαγές για την καταπολέμηση της βίας, για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και κανονισμών, για τη βελτίωση των πρωταθλημάτων και, βέβαια, την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό πρόκειται για έλεγχο αγώνων, είτε για παράνομο στοιχηματισμό. Αυτά και πολλά ακόμη αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης του υφυπουργού με τον πρόεδρο της Λίγκας. Οι δύο άνδρες εξέθεσαν τις απόψεις τους, με τον Σταύρο Κοντονή να ακούει πολύ προσεκτικά τα όσα του είπε ο επικεφαλής της Λίγκας, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποτυπώσει τα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν το άθλημα στη χώρα μας. Στο άκουσμα όσων ελέχθησαν από τον παράγοντα, ο Σταύρος Κοντονής απηύθυνε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Ρώτησε τον Γιώργο Μποροβήλο, αν ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού είναι διατεθειμένα να στηρίξουν ένα σχέδιο για την απόλυτη εξυγίανση του χώρου! Ο αιφνιδιασμός ήταν μεγάλος για τον πρόεδρο της Λίγκας, αλλά η απάντησή του ήταν θετική. Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως ενδεχομένως να υπάρξει σύγκρουση με την ΕΠΟ, καθώς πολλά από αυτά που θέλουν να περάσουν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο παρεμβαίνουν σε κομβικά σημεία της γενικότερης λειτουργίας του ποδοσφαίρου, όπως η διαιτησία, η διανομή του δημοσίου χρήματος και μία σειρά θεμάτων, για τα οποία η Ομοσπονδία αλλά και η Λίγκα θα καλούνται να δίνουν εξηγήσεις και θα φέρουν την ευθύνη. Ο Γιώργος Μποροβήλος δεσμεύτηκε πως όλα τα μέλη της Λίγκας επιθυμούν την εξυγίανση και βλέπουν με θετικό μάτι τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Τα φαινόμενα οπαδικής βίας

Η συζήτηση, επίσης, περιστράφηκε και στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα. Ο Σταύρος Κοντονής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευαίσθητος στο συγκεκριμένο θέμα, καθιστώντας σαφές στον πρόεδρο της Λίγκας πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να εξαλείψει το συγκεκριμένο φαινόμενο και να αντιμετωπίσει δυναμικά κάθε εκδήλωση παραβατικότητας, απ’ όπου και αν προέρχεται αυτή, εννοώντας και τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει και εκκρεμούν σε δικαστικό επίπεδο. Άφησε να εννοηθεί, δε, πως η συμπεριφορά των οπαδών θα βαραίνει τις ΠΑΕ, οι οποίες θα είναι απόλυτα υπεύθυνες για τη λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και των πράξεών τους, εντός και εκτός γηπέδου.

Ακολούθως, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη θέσπιση συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας και κανόνων στο ποδόσφαιρο. Όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός, το κείμενο του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που θα καταρτιστεί, θα προέρχεται μετά από επαφές και συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να τυγχάνει της καθολικής παραδοχής και να εφαρμοστεί δίχως… παρατράγουδα.

Εν κατακλείδι, ο υφυπουργός τόνισε πως είναι ανάγκη το νέο πρωτάθλημα να ξεκινήσει πάνω σε νέα βάση και με νέο πλαίσιο, ώστε ο φίλαθλος να αντιληφθεί αμέσως τις αλλαγές, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, είναι επιβεβλημένες.

Τα συμπεράσματα

Από τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Γιώργο Μποροβήλο, προέκυψαν δύο σημαντικά συμπεράσματα:

Πρώτον, η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές και να το κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα, καταλήγοντας σε θέσεις οι οποίες θα εκφράζουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δεύτερον, ο νέος υφυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί εκβιασμούς και τελεσίγραφα από κανέναν φορέα. Ούτε από την ΕΠΟ, πολλά μέλη της οποίας ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ούτε καν από τη FIFA, την οποία χρησιμοποιεί κάθε φορά που τίθεται θέμα η Ομοσπονδία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα