Παιχνίδια εξουσίας με μπαλάκι την Ελλάδα

Για τους γνωρίζοντες τα της ευρωπαϊκής οικογένειας, οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι συμβατικά καλές. Μοιάζουν δηλαδή με τα χωρισμένα ζευγάρια που, ενώ θέλουν ο ένας να πάρει διαζύγιο από τον άλλον, μένουν κάτω από την ίδια στέγη για χάρη των… παιδιών!

Το θέμα είναι ωστόσο ότι σε αυτό το «οικογενειακό» –λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης– παιχνίδι εξουσίας η Ελλάδα μοιάζει να παίζει τον ρόλο του παιδιού-μπαλάκι. Και αν κάποιος πιστεύει ότι αυτή είναι μία επιφανειακή ανάλυση της πραγματικότητας όπως συμφέρει εμάς τους Έλληνες να τη μεταφράζουμε, έρχεται ένα δημοσίευμα του γνωστού γερμανικού περιοδικού «Spiegel» να αποκαλύψει την αλήθεια των όσων διαμείβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες και πόσο κεκαλυμένα τεταμένες είναι οι σχέσεις της Μέρκελ με τον Γιουνκέρ.

Επί του προκειμένου, λοιπόν, το «Spiegel» έφερε στο φως μια τηλεφωνική συνομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον προέδρο της Κομισιόν, στην οποία φέρεται να έγινε ο εξής διάλογος:

-Α. ΜΕΡΚΕΛ: «Ο Επίτροπός μου έλαβε το έγγραφο το πρωί της συνεδρίασης» (σ.σ. εμφανίζεται παραπονούμενη και αναφέρεται στον Γερμανό επίτροπο Έτινγκερ).

-Ζ. ΚΛ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «Γιατί ο δικός σου Επίτροπος;»

-Α. ΜΕΡΚΕΛ: «Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος…»


Η απάντηση Γιουνκέρ στα περί «ιδιοκτησίας» του Έτινγκερ εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση για τη γερμανική στάση, μιας και κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν «οι επίτροποι προτείνονται από τα κράτη-μέλη, αλλά δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κράτους-μέλους τους».

Εν κατακλείδι, για το «Spiegel» το παιχνίδι εξουσίας Γιουνκέρ-Μέρκελ δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη; Σε αυτό, δε, το ερώτημα το γερμανικό περιοδικό επιχειρεί την εξής ανάλυση:

Ότι η κυριαρχία της Μέρκελ ως η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς η κρίση γινόταν πιο βαθιά εντός Ευρωζώνης, οι ηγέτες συνεδρίαζαν τακτικά προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Μέρκελ ανακηρύχθηκε γρήγορα ως ο πιο σημαντικός παίκτης.

Τώρα, το πώς μπαίνει στο κάδρο ο Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, το «Spiegel» το συσχετίζει με τις πρόσφατες ελληνικές εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι της Μέρκελ θα προτιμούσαν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να κρατούσε μια πιο ψυχρή-απόμακρη στάση. Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι περισσότερο παρορμητικός από όσο θα ήθελε ο Γιουνκέρ, ωστόσο ο «Κομισάριος» συμπλέει με τις βλέψεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού για συρρίκνωση της δύναμη της Μέρκελ και την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.

«Οι σκληρότερες 30 ώρες στη ζωή της…»

Δεν είναι, βέβαια, μόνο το «Spiegel» που ασχολείται με τις πολιτικές μάχες που δίνει εσχάτως η Άνγκελα Μέρκελ. Πριν από λίγα 24ωρα ένα άλλο –λαϊκό μεν, «εμβληματικό» δε– γερμανικό έντυπο, η εφημερίδα «Bild» φιλοξένησε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ. Σε αυτό περιγράφεται η αλλαγή που έχει επιτελεστεί στον συμβολισμό κυριαρχίας που επιδεικνύει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή σκηνή, αναδεικνύοντας εσχάτως ως βασικό στοιχείο των επιλογών της Γερμανίδας καγκελαρίου τον συμβιβασμό.

Το επίμαχο ρεπορτάζ της «Bild» συνοδεύουν δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα, το ένα δίπλα στο άλλο: στο πρώτο η Μέρκελ απεικονίζεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στο δεύτερο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο υπότιλος της «Bild» είναι όλα τα… λεφτά: «Οι σκληρότερες 30 ώρες στη ζωή της Μέρκελ» αναφέρει η εφημερίδα, και στη συνέχεια περιγράφει το κλίμα αντιπαράθεσης που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με το ουκρανικό αλλά και το ελληνικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, η «Bild» παρακολουθεί χρονικά τη διαδρομή της Μέρκελ από το Μισνκ στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και σημειώνοντας ότι στη βελγική πρωτεύουσα  θα πρέπει να συναντήσει (σ.σ. το ρεπορτάζ είχε γραφτεί πριν από τη Σύνοδο της Πέμπτης) τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, «ο οποίος την έχει αμφισβητήσει και την έχει χλευάσει αρκετές φορές και με τον οποίο πρέπει να διαπραγματευτεί για να διασώσει τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα από τη Γερμανία».

«Στις 16:00 το απόγευμα», αναφέρει η «Bild», «η Γερμανίδα καγκελάριος συναντιέται με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από 30 ώρες αϋπνίας. Ανταλλάσσουν χειραψία, της χαμογελά, του χαμογελά και καταλαβαίνει ότι όπως με τον Πούτιν κατέληξε σε συμφωνία το ίδιο πρέπει να κάνει και με την Ελλάδα. Να έρθει σε συμφωνία».

Το δημοσίευμα, αφού περιγράφει τη διάθεση της Άνγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας τη δήλωσή της στην οποία αναφέρει ότι «η επιτυχία της Ευρώπης είναι ότι μπορεί να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις», καταλήγει με τη διαπίστωση του συντάκτη που αναφέρει ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν τέλειες ημέρες, μόνο συμβιβασμοί».

Το «ανώνυμο» χτύπημα

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν περνά και την πιο ανέφελη στιγμή της πολιτικής καριέρας της. Μόλις πριν από μερικές ημέρες οι Γερμανοί «Anοnymous» δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο Facebook κάποιες νεανικές φωτογραφίες της καγκελαρίου να συναγελάζεται στο Ανατολικό –τότε– Βερολίνο με νεαρούς σκίνχεντ, πολλοί από τους οποίους «στεγάζονται» σήμερα σε νεοναζιστικά μορφώματα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η λεζάντα που έχουν ποστάρει μαζί με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες οι «Anοnymous» στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Πρώτα μέλος των FDJ, μετά κατάσκοπος του Ανατολικού Βερολίνου, στη συνέχεια παρέα με τους skinheads και τώρα καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό που λέμε “αστεράτη” καριέρα, κυρία Μέρκελ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα