Βρήκαν τον μπελά τους οι ανεξάρτητοι

Την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις, οι επαφές και οι μυστικές συναντήσεις είναι σε καθημερινή βάση.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Φυσικά, αυτοί που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι και αποτελούν τον στόχο και των δύο πόλων. Και ο λόγος είναι ότι από τη δική τους συμπεριφορά θα κριθεί εν πολλοίς το εάν τελικά θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ερχόμενη Τετάρτη ουδείς αναμένει ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος. Όμως, από το πόσες ψήφους θα λάβει ο κυβερνητικός υποψήφιος θα φανεί εάν τελικά η χώρα με την αυγή του 2015 θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Το ψυχολογικό όριο είναι οι 170 ψήφοι. «Εάν η αφετηρία είναι στους 170 με 175 ψήφους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως στις 29 Δεκεμβρίου ο Δήμας θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, που υποστηρίζει ότι πολλά θα αλλάξουν μέχρι την 3η ψηφοφορία. Μάλιστα, στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι μπορούν να υπερβούν το ψυχολογικό όριο, ενώ τονίζουν ότι, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει διάφορες δηλώσεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όλα είναι ανοιχτά. Παρά το γεγονός ο Στ. Δήμας είναι ένας μετριοπαθής, σοβαρός και έμπειρος πολιτικός, η υποψηφιότητά του δεν αναπτύσσει την απαραίτητη δυναμική για να πεισθούν οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές και να συμπληρωθεί το παζλ των 180, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 155 «ναι» από τα μέλη των Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και 121 «όχι» των μελών των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, και υπάρχουν και οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, εκ των οποίων άλλοι είναι στη μια και άλλοι στην άλλη πλευρά.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση ακτινογραφεί τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και κάποιους «πρόθυμους» στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Αναλυτικά, ας δούμε τη «γεωγραφία» των ανεξάρτητων βουλευτών, που στην ουσία θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

 

 

Οι «σίγουροι» 

Σε αυτή την κατηγορία, η κυβέρνηση υπολογίζει σε 13 βουλευτές, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και να έχει ανοίξει για τη διευθέτηση του χρέους. Οι λεγόμενοι «σίγουροι» από την κυβέρνηση είναι:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Με βάση τις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει, δηλώνοντας ότι «ο Σταύρος Δήμας είναι καλός άνθρωπος, αλλά αδρανές υλικό». Όμως, το τελευταίο διάστημα ο Καπερνάρος είναι σε συζητήσεις με τον Τάκη Μπαλτάκο, προωθώντας το νέο δεξιό κόμμα τις «ΡΙΖΕΣ». Έτσι, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης θα πείσει τον Καπερνάρο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΤΑΒΡΗΣ: Από την πρώτη στιγμή ο Νταβρής έδειξε τη διάθεση να ψηφίσει υπέρ του Δήμα. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ τελικά δεν θα αλλάξει άποψη και θα στηρίξει τον Σταύρο Δήμα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Και επίσημα ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και στέλεχος του κόμματος Λοβέρδου «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τον νέο Πρόεδρο.

ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρώην της Ν.Δ. δηλώνει αναποφάσιστη. Όμως στη Συγγρού εκτιμούν πως τελικά η Ρόδια πολιτικός όχι μόνο θα υπερψηφίσει τον Στ. Δήμα, αλλά θα είναι εκ νέου υποψήφια με τη Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα, όπου έχει πολύ ισχυρή βάση ψηφοφόρων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν έχει πει κουβέντα επισήμως. Όμως, όπως αναφέρουν συνομιλητές του εντός του Κοινοβουλίου, μάλλον έχει λάβει την απόφασή του εδώ και καιρό να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Άλλος ένας «σίγουρος», ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ανήκει στη λεγόμενη «χρυσή εφεδρεία» του Σαμαρά, όμως από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε σε κανένα κρίσιμο νομοσχέδιο δεν έχει ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης. Όμως, επειδή ο Δήμας προέρχεται από την Κεντροδεξιά θεωρούν ότι θα τον ψηφίσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Σύμφωνα με την τελευταία δήλωσή του, «είμαι κατά 80% αποφασισμένος να ψηφίσω τον Δήμα για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», φαίνεται ότι ο Πειραιώτης βουλευτής θα είναι ο 156ος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΣ: Κι αυτός είναι πολύ κοντά τελευταία με τον Τάκη Μπαλτάκο. Επίσης, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Δήμα είναι πολύ καλή, οπότε το μόνο που απομένει είναι να τον ψηφίσει.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Η δήλωσή του προ ημερών, ότι «εάν είμαι ο 180ός δεν θα ρίξω την κυβέρνηση», αποδεικνύει ότι μάλλον θα πει το «ναι» στον φίλο του και επί χρόνια συνάδελφό του.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Ναι μεν δηλώνει ότι επιθυμεί να εκλέξει η παρούσα Βουλή νέο Πρόεδρο, όμως όσοι μιλούν μαζί του από τη Δευτέρα το βράδυ εκτιμούν πως η ψήφος του θα είναι αρνητική. Κι αυτό διότι θεωρεί τη διαδικασία όπως την άνοιξε η κυβέρνηση ως εκβιαστική. Στην κυβέρνηση λένε πως θα επιχειρήσει να τον μεταπείσει ο Βενιζέλος.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Πάνω-κάτω ισχύουν τα ίδια και για τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος εδώ και καιρό δηλώνει «παραποτάμιος».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμφωνα με δήλωσή του θα ψηφίσει όχι. Στην κυβέρνηση όμως εξακολουθούν να τον θεωρούν εν δυνάμει σίγουρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ: Το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού την κατατάσσει στις «σίγουρες». Όμως την Τετάρτη δήλωσε πως θα ψηφίσει «όχι», «επειδή η υποψηφιότητα Δήμα είναι κομματική και όχι πολιτική».

ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ: Ο έγκλειστός πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν έχει ακόμη μιλήσει. Στην κυβέρνηση, όμως, λένε πως είναι πιθανό να πει το «ναι».

ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλος ένας πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δεν είναι απίθανο να πει το «ναι». Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι συνομιλητές του στη Βουλή.

 

Οι αμετάπειστοι(;)

Φυσικά υπάρχουν ήδη και αρκετοί ανεξάρτητοι, οι οποίοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι διαδικασίες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτοί είναι αρκετοί, αν και από την κυβέρνηση λένε ότι θα γίνουν κινήσεις για να μεταπειστούν.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει. Όμως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, εάν στη θέση του Δήμα υπάρξει άλλος υποψήφιος, τότε είναι πολύ πιθανό να αλλάξει άποψη, ειδικά εάν αυτός προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όταν έγινε γνωστό τη Δευτέρα το βράδυ ότι ανοίγουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου, ανήρτησε στα social media «Όχι στους εκβιασμούς, τρία όχι για τον Πρόεδρο». Από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως είναι πολύ πιθανό ο αντιπρόεδρος να επιχειρήσει να τον μεταπείσει.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Από τα πιο σίγουρα «όχι». Μάλιστα, κάνει παιχνίδι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ: Και αυτή έχει πει «όχι». Μάλιστα, για την πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ ακούγεται ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση από τον Τσίπρα πως θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, κάποιοι φίλοι της προσπαθούν να την πείσουν υπενθυμίζοντάς της πως είναι «παιδί της δεξιάς».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Έχει ανακοινώσει το «όχι» από τον Μάιο. Τώρα που ήρθε σε συμφωνία και με τον Τσίπρα, είναι από τις κολόνες των 120.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Από τα σίγουρα «όχι». Η ίδια, αν και δεν το παραδέχεται, ελπίζει ότι θα συμπεριληφθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς της Κουμουνδούρου.

ΠΑΡΙΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ: Ήταν ο εγκέφαλος της κίνησης να προταθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, να εκλεγεί Πρόεδρος, να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να διεξαχθούν εκλογές πολύ αργότερα, προς το τέλος του 2015. Τώρα, σε δύο δηλώσεις του, Τρίτη και Τετάρτη, επιμένει στο «όχι».

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Από τις πρώτες που ήρθε σε συμφωνία με τον Τσίπρα. Το «όχι» είναι μπετόν αρμέ.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κι αυτός είναι υπέρμαχος του «όχι». Μπορεί να τον μεταπείσει μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Όμως ποιος θα ζητήσει από τον Παπανδρέου να παρέμβει; Ο μεν Βενιζέλος δεν μιλά μαζί του, ενώ οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον φίλο του και συμμαθητή του Αντώνη Σαμαρά έχουν διαρραγεί.

 

Οι «ήξεις – αφίξεις» και οι προβληματισμένοι

Όμως, δεν είναι μόνο αυτοί οι βουλευτές, οι οποίοι δέχονται ασφυκτικό μαρκάρισμα για να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Είναι και βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει αποφάσεις τα κόμματά τους στα συνέδριά τους, εν τούτοις οι ίδιοι έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη. Αυτοί είναι:

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι μεταξύ αυτών που έλεγε ο Παναγιώτης Μελάς ότι διαφωνούν με την απόφαση του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ Πρόεδρο, αδιαφορώντας ποιος θα προταθεί.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Η ίδια έχει δηλώσει πως σέβεται τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματός της. Όμως, το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλαπλές «επιθέσεις φιλίας» από τη Ν.Δ.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΜΑΒΟΛΙΤΗΣ: Και ο συγκεκριμένος βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι προβληματισμένος με την κεντρική απόφαση του κόμματός του, εάν πιστέψουμε τα όσα έχει δηλώσει ο Μελάς.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Έχει πολλές επαφές με συναδέλφους του της Ν.Δ. και από εκεί έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό να ενδώσει στις πιέσεις και να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Η αντιπρόεδρος της Βουλής με τις συνεχείς δηλώσεις της μας έχει μπλέξει. Τη μία κινείτο στη γραμμή Μελά, την επομένη το διέψευσε, όμως τελικά με την τελευταία δήλωσή της την Τετάρτη πήρε θέση ότι δεν θα ψηφίσει τον Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος στο διαδίκτυο έγραψε ότι «σε λίγες ημέρες πέφτει ο Σαμαράς». Όμως οι παλιοί του φίλοι εξακολουθούν να τον πιέζουν να αλλάξει άποψη, έστω και πάνω από την κάλπη.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Λόγω της προσωπικής του σχέσης με τον πρωθυπουργό θεωρείτο από τους βουλευτές που θα στήριζαν την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος με επίσημη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει «όχι».

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή, διαφοροποιούμενη από την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ. Όμως η οικογενειακή φιλία με τον Φώτη Κουβέλη φαίνεται ότι την επηρέασαν και επανήλθε στην επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, όπως λέγεται στο κυλικείο της Βουλής, εάν ο Σπύρος Λυκούδης είχε ενεργοποιηθεί, τότε η Φούντα θα ψήφιζε τον Δήμα.

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ: Και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι στη γραμμή Λυκούδη. Θεωρεί κι αυτός ότι ο εκβιαστικός τρόπος, με τον οποίο άνοιξαν οι διαδικασίες, δεν του επιτρέπουν την διαφοροποίηση από τη επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, ο Ψύρρας είχε υπογράψει την πρόταση που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες για εκλογή Προέδρου, προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και καθορισμού ημερομηνίας εκλογών αργότερα εντός του 2015.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Πολλοί φίλοι του, όπως ο Νίκος Μπίστης, τον πιέζουν να τολμήσει και να ακολουθήσει τα πιστεύω του. Ο ίδιος όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει τον ρόλο του καλού στρατιώτη και ακολουθεί κατά γράμμα τις αποφάσεις του κόμματός του όπως ψηφίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα