“Δεν θα αποσύρουμε τον στρατό μας από το Ιράκ”

Τραβάει το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ χαρακτήρισε «μη έντιμη κίνηση» την προσφυγή της ιρακινής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

«Μπορούν να προσφύγουν στο ΣΑ, αυτό είναι φυσικό τους δικαίωμα, αλλά αυτή δεν είναι μια έντιμη κίνηση», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT , ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος  ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την εν λόγω περιοχή στο Ιράκ.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι στρατεύματα μάχης, αλλά έχουν σταλεί για να προστατεύσουν τους στρατιώτες που παρέχουν εκπαίδευση στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία είναι «αποφασισμένη» να συνεχίσει την εκπαίδευση, πρόσθεσε.

ΟΗΕ

Προηγήθηκε η κίνηση του Ιράκ να απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ, αποκαλώντας την ανάπτυξη δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο έδαφός του μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της αμέσως… και να μην παραβιάσει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ ξανά», τόνισε ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ σε επιστολή του προς την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτόν τον μήνα.

Η Βαγδάτη έκανε λόγο για «μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, παραβίαση της ιρακινής εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του κράτους του Ιράκ» στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με μια ανεπίσημη μετάφραση της επιστολής, που συντάχθηκε στα αραβικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα