«Δεν πρόκειται να καταργηθεί το μνημόνιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπορεί να διατυμπάνιζαν, τόσο προεκλογικά, όσο και μετά την ανάληψη της εξουσίας ότι η Ελλάδα θα απαλλαχτεί από τα μνημόνια, όμως απ΄ ότι φαίνεται σιγά σιγά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν στροφή 360 μοιρών. Αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου και εν συνεχεία ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησαν για μη κατάργηση των μνημονιακών όρων και τώρα ήρθε και η σειρά του Νίκου Φίλη να κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα και να το ομολογήσει απροκάλυπτα.

«Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο thepressproject.gr. Και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει λάθη. Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες το πρώτo διάστημα, κάνοντας λόγο για ψευδαίσθηση ότι θα υπερίσχυε η Δημοκρατία έναντι των τελεσιγράφων. «Είχαμε λανθασμένη εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο «καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους, αλλά δεν καταργείται. Δεν μπορεί να ξηλωθεί το Μνημόνιο». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση, αλλά επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές είναι «Οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη λειτουργία – ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρέπει να διευρύνει τους πόρους του».

«Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε»

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση εκτίμησε πως «είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν. Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε» και άφησε αιχμές για την διαπραγματευτική ομάδα λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση.

«Δεν σχεδιάστηκε η διαπραγμάτευση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» σχολίασε ενώ απαντώντας σχετικά με ενδεχόμενη επιλογή ρήξης της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε. Η διαπραγμάτευση που θέτει σε αμφισβήτηση το πλαίσιο που περνά τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας».
«Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η λιτότητα και σημείωσε πως ότι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι ότι καλύτερο μπορεί να πετύχει. «Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος. Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα», τόνισε.

«Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα», είπε και αναφερόμενος στη συμφωνία εκτίμησε πως «ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία» και πρόσθεσε πως «αν δεν έχουμε συμφωνία που να διασφαλίζει χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πληρώσουμε από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».

Σφοδρή κριτική σε Πανούση – Αιχμές για Κωνσταντοπούλου

Την ίδια ώρα ο Νίκος Φίλης άσκησε σφοδρή κριτική στον Γιάννη Πανούση καλώντας τον να σταματήσει τις δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις.
Χαρακτήρισε ως «βλακώδη» την κίνηση του υπουργού να περιφρουρήσει με 8 διμοιρίες χθεσινή διαδήλωση 100 ατόμων και δήλωσε ότι «Είναι λάθος να δημιουργούνται αντιπερισπασμοί εν μέσω διαπραγμάτευσης. Εχει αναλάβει δύσκολο έργο, όμως πρέπει να σταματήσει τις δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις εργασίες στη Βουλή για το χρέος ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου θα υποταχθεί στη διαπραγμάτευση» προσθέτοντας ότι η Πρόεδρος της Βουλής στήνει αντιπαραθέσεις, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι πέφτει σε παγίδες και ότι την χτυπούν για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιχειρήθηκε πολιτική ανατροπή»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένει στην άποψη ότι υπήρξε σχέδιο να πέσει η κυβέρνηση προκαλώντας πανικό στον κόσμο.

«Ελεγαν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Το κινδυνολογικό παιχνίδι και μέσα και έξω απέτυχε, ωστόσο απαιτούνται αποφασιστικές τομές στην εσωτερική λειτουργία του κράτους, στην οικονομία και την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα