«Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα»

ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΕΙΔΗΣΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Περίπου δύο ώρες κράτησε η δημοσιογραφική… ανάκριση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Ίδρυμα, αλλά η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δεν έβγαλε κάποια σπουδαία είδηση. Σταχυολογώντας τις ερωταπαντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αξιομνημόνευτα είναι τα παρακάτω 2-3 σημεία:

# Η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος η χώρα θα κυβερνηθεί την επομένη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

# Η καθησυχαστική για τα αυτιά των δανειστών υπόμνηση ότι ο μόνος τρόπος εξόδους από το μνημόνιο είναι η σωστή εφαρμογή του Μνημονίου με την ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων.

# Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Ποταμιού και του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, οι βολές εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και το σχόλιο που έκανε για το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ με το «σπασμένο αριστερό χέρι του μικρού Αλέξη»

Ειδικότερα και αναφορικά με την επαύριο της κάλπης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών, συμπληρώνοντας πάντως ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη διότι «κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να την αφήσει ακυβέρνητη».

Ερωτώμενος για τις μετεκλογικές συνεργασίες που προφανώς θα απαιτηθούν, ο κ. Τσίπρας «πάτησε» στο… δεδικασμένο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. ο παραιτηθέντας πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε ότι η παράταξή του απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί ακόμη και με ένα πολύ διαφορετικό κόμμα, αλλά στο αν η Ν.Δ. μπορεί να είναι ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι για δύο δυνάμεις «που είναι η μέρα με τη νύχτα» το δίλημμα για ένα εκ των ων ουκ άνευ modus vivendi είναι τεχνητό.

Ειδικά για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «ίσως δεν θέλει να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο», ενώ σχολίασε τη δημόσια –αλλά μάλλον ειρωνική– συγγνώμη του προέδρου της Ν.Δ. για τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος», λέγοντας ότι πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη για όσα έφερε η ΝΔ στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια».

Η συμφωνία και τα αντισταθμιστικά
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του και την εφαρμογή του μνημονίου ο κ. Τσίπρας έκανε γι άλλη μία φορά αυτοκριτική, λέγοντας ότι κοιτάζει μπροστά, αναγνωρίζει τα λάθη του, και όντας περήφανος για τις επιλογές του κόμματός του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τήρηση συμφωνίας για έξοδο από μνημόνια», υποσημειώνοντας ότι «θα δώσουμε μάχη για να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στα θέματα που εμείς αφήσαμε ανοικτά»

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και ερωτώμενος για το αν αυτή η συμφωνία οδηγήσει σε εκλογική ήττα και κατ’ επέκταση έναρξη εσωκομματικών διαδικασιών ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής. Χαριτολογώντας ότι «δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα» ο κ. Τσίπρας έστειλε το εξής σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι απολύτως σαφές ότι όσοι είναι στις λίστες δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα (…). Έχουν δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχει όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους».

Επίθεση σε Θεοδωράκη, μπηχτές για Λαφαζάνη
Από τη συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα μπορούσε να λείπει το καυτό –διεθνές– ζήτημα των ημερών, το προσφυγικό. Λέγοντας ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να ξεβράζει νεκρά παιδιά, ο Αλ. Τσίπρα είπε πως υπάρχει περίσσια υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων. Άδραξε δε την ευκαιρία να βάλει κατά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, κατηγορώντας ευθέως ότι λαϊκίζει πιο πολύ και από την Χρυσή Αυγή. «Δεν το περίμενα από κάποιον που δηλώνει κεντρώος» σημείωσε.

Ο άλλοτε σύντροφός του Παναγιώτης Λαφαζάνης μπήκε και αυτός στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα. Ο τέως πρωθυπουργός κάρφωσε των πρώην υπουργό του ότι «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσει αυτά τα προβλήματα». Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο Αλ. Τσίπρας άφησε… μπηχτές για τις κινήσεις Λαφαζάνη ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του έπεσε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Φωτογραφίζοντας, τέλος, τη Λαϊκή Ενότητα, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σε κρίση συνείδησης, ωστόσο -όπως είπε- είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν στο παρά πέντε μήπως καταρρεύσει μία τράπεζα και στο και πέντε να είναι έτοιμοι να κατέβουν με διαφορετικό συνδυασμό στις εκλογές. «Όποιος ήθελε τη δραχμή θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία» είπε.

«Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά»
«Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος για το τηλεοπτικό σποτ του Πάνου Καμμένου που εμφανίζει τον “μικρό Αλέξη” να έχει σπάσει το αριστερό χέρι του. «Το βρήκα συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο, γνωρίζω ότι στους όρους της πολιτικής επικοινωνίας η ευρηματικότητα είναι κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα. Με τον Πάνο Καμμένο συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια, παρά τις διαφορές μας, στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες με ίδια ιδεολογική αφετηρία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα