“Δεν πρόκειται τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού να περάσουν”

Τις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που   διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο και διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών άνοιξε την Δευτέρα ο Προκόπης Παυλόπουλος και στάθηκε στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών  στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία ενδυνάμωσης της Ευρώπης έναντι των «υπολειμμάτων του ναζισμού».

«Δεν πρόκειται να αφήσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού να περάσουν και να ανακόψουν την πορεία του δυτικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και το αποτέλεσμα στη Γαλλία αυτό αποδεικνύει με εμβληματικό τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Eμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του Ναζισμού. Αυτό αποδεικνύει το  αποτέλεσμα στη Γαλλία. Σε αυτό συμβάλλει ο πολιτισμός» τόνισε αρχικά ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, στο Ζάππειο Μέγαρο.«Κάθε πραγματικός πολιτισμός είναι, εξ ορισμού, προορισμένος να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους λοιπούς πραγματικούς Πολιτισμούς και όχι να ορθώνει τείχη αποξένωσης από αυτούς» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Αναφερόμενος στην ιστορική συνάρτηση μεταξύ της σύγχρονης παγκόσμιας αναταραχής και των κινδύνων της και της πορείας των επιμέρους πολιτισμών, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της έχουν τις ρίζες τους όχι τόσο στην σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά. Και λόγω ακριβώς αυτής της παρακμιακής τους πορείας δεν είναι πια σε θέση να εκπληρώσουν τη φυσική ειρηνοποιό αποστολή που καθορίζει η ουσία τους, μέσ’ από τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τους σε παγκόσμια κλίμακα.
Αναλύοντας τις αιτίες αυτής της καταστροφικής παρακμιακής πορείας των Πολιτισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού παρατήρησε ότι η εξήγηση δεν ήταν ποτέ -και δεν είναι και σήμερα- μονοσήμαντη, υπογράμμισε:
«’Αλλοι πολιτισμοί -όπως ο δικός μας, ο δυτικός και, άρα, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός- παρακμάζουν επειδή τα «καύσιμα» της πορείας τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι εξαντλούνται, καθώς αποκόβονται, ανεπαίσθητα αλλά δυστυχώς σταθερά, από τις ρίζες που τους στήριξαν. Δηλαδή, ουσιαστικώς, από τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν και δίχως τις οποίες χάνουν τα βασικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Χαρακτηριστικά τα οποία, μεταξύ άλλων, τους έδιναν τα εφόδια της ομαλής συνύπαρξης και συμπόρευσης με τους άλλους Πολιτισμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα