«Δεν φεύγουμε από τη κυβέρνηση»

Σε πολιτική απομόνωση οδηγείται το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής που έχει επιλέξει εν όψει των ευρωεκλογών. Το δίλημμα «ή μας ψηφίζετε ή πέφτει η κυβέρνηση» δεν φαίνεται να πείθει, ενώ αντιθέτως φέρνει τη Χαριλάου Τρικούπη απέναντι από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πανστρατιά κατά του ΠΑΣΟΚ (και κατ’ επέκταση της «Ελιάς») καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αφορμή το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, για την παραμονή του κόμματός του στην κυβέρνηση, δίλημμα το οποίο στελέχη του κόμματος (όπως λ.χ. ο κ. Γρηγοράκος) φρόντισαν να το κάνουν ακόμη πιο ακραίο.

Η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι έντονη και αυτό το έκανε σαφές και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός άδειασε εντελώς τον Ευ. Βενιζέλο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διεμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι οι τάσεις: καταγράφονται απώλειες δεξιά και αριστερά. Για αυτό η ηγεσία του κόμματος στοχοποιεί πλέον και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία γίνεται αποδέκτης των ψηφοφόρων εκείνων που επιλέγουν τη σταθερότητα όπως αυτή έχει διατυπωθεί μέσα από τα διλήμματα. Στη Χαριλάου Τρικούπη οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς η τακτική που έχουν ακολουθήσει πετυχαίνει μεν τον στόχο της αλλά με παράδοξο τρόπο: ψηφίζοντας σταθερότητα, οι ψηφοφόροι επιλέγουν τη Ν.Δ., βγάζοντας από το παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ!

Την ίδια ώρα, με το άλλοτε κραταιό «πράσινο» Κίνημα τα βάζουν τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και το ΚΚΕ, «εποφθαλμιώντας» μία έδρα ευρωβουλευτή! Και τα δύο κόμματα διεκδικούν κομμάτια της «Ελιάς». Στόχος; Ο μεν πρώτος επιδιώκει να ισχυροποιηθεί, το δε δεύτερο θέλει να καταταχθεί μια θέση ψηλότερα στις κάλπες των ευρωεκλογών. Για τον Περισσό είναι η καλύτερη χρονική συγκυρία για λόγους εντυπώσεων να ξεπεράσει το κόμμα που τόσα χρόνια καταγγέλλει για τις πολιτικές που ακολουθεί.

Πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη, το δίλημμα που έχει θέσει ο Ευ. Βενιζέλος δεν είναι εκβιαστικό αλλά ρεαλιστικό: αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά (κάτω του 4%), τότε ο χώρος δεν θα… χωρά τον πρόεδρο του κόμματος. Πολιτικά θα έχει αποτύχει και θα κληθεί είτε να αλλάξει στρατηγική είτε να αποσυρθεί. Τίποτε από τα δύο, όμως, δεν μπορεί να συμβεί όσο θα παραμένει μέσα σε αυτή τηΝ κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως το πλέον πιθανό είναι ο Ευ. Βενιζέλος να κληθεί να παραδώσει τα ηνία του κόμματος. Οπότε ο διάδοχός του, όποιος και αν είναι αυτός, αποκλείεται να συμφωνήσει να συνεχιστούν οι πολιτικές επιλογές του προκατόχου του. Πόσω δε που εδώ και μήνες αυξάνονται οι φωνές μέσα στο κίνημα που καλούν σε αποχώρηση από την κυβέρνηση προειδοποιώντας για όσα σήμερα έρχονται.

Το plan b

Στη Χαριλάου Τρικούπη δουλεύουν ήδη το «Σχέδιο Β», το οποίο δεν έχει να κάνει με την παραμονή στην κυβέρνηση αλλά με τη διάσωση του προέδρου! Βασική προϋπόθεση τα ποσοστά να είναι πέριξ του 7% (σχεδόν απίθανο με τα σημερινά δεδομένα). Αν αυτό επιτευχθεί, υπάρχει άλλη μια βασική προϋπόθεση: μια μικρή έστω επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Γιάννης Σγουρός είναι μια σανίδα σωτηρίας, αλλά η επανεκλογή του δεν είναι αρκετή για τον Β. Βενιζέλο. Αν όμως οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που στηρίζονται από την «Ελιά» (Γιώργος Καμίνης – Αθήνα, Γιάννης Σγουρός – Αττική, Γιάννης Μπουτάρης – Θεσσαλονίκη, Φίλιππος Φίλιος – Ιωάννινα, Πάνος Σκοτινιώτης – Βόλος, Γιάννης Δημαράς – Πάτρα, Σταύρος Αρναουτάκης – Κρήτη, Γιάννης Κουράκης – Ηράκλειο) καταγράψουν καλές εκλογικές επιδόσεις, τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τότε θα μπορέσει να επικαλεστεί τη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών, αλλά την πίστη σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη διοίκηση ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται αλλαγή στρατηγικής από το ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη του να έχουν κληθεί να κατεβάσουν τους τόνους και να πορευτούν αμιγώς πολιτικά στη μία εβδομάδα που απομένει μέχρι τις κάλπες των αυτοδιοικητικών. Από εκεί άλλωστε θα βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα και θα επαναχαραχθεί η στρατηγική για την τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα.

Σε καμία περίπτωση όμως το δίλημμα δεν θα αρθεί. Αντίθετα θα ανέβουν οι τόνοι αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τελευταία προσπάθεια να επαναπατριστούν παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που όμως λόγω απογοήτευσης έχουν επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος όμως είναι και το Ποτάμι, το οποίο διεκδικεί ψήφους από την ίδια δεξαμενή, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά, με την τελευταία όμως να θεωρείται πλέον συσπειρωμένη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα