«Είμαστε η φωνή της λογικής»

«Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στις επαφές που έχω στη Β΄ Αθήνας με ρωτούν: Τι θέλετε να κάνετε εσείς του Ποταμιού; Κι όταν τους απαντώ να επικρατήσει η λογική, παντού με κοιτούν περίεργα. Όπως περίεργα με κοιτούν όταν τους τονίζω ότι μόνο με συναίνεση και συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που βιώνει η χώρα.

»Και βέβαια είναι απολύτως λογικό οι πολίτες να νιώθουν μπλεγμένοι, καθώς τα κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση, αλλά και οι παλιοί κομματικοί σχηματισμοί δεν έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες να λειτουργούν με βάση τη λογική. Αντίθετα είναι οι βασιλιάδες του παράλογου.

»Σε όλους τους τομείς αντιμετωπίζεις τα ίδια ζητήματα. Και φυσικά όλα καταλήγουν στο ότι η γραφειοκρατία και ο μη εκσυγχρονισμός του δημοσίου κάνουν αφόρητη τη ζωή των πολιτών. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φορολογικό τοπίο. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την πραγματική πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόνοια για τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση λόγω της κρίσης. Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε ένα σχέδιο της προκοπής για την πραγματική αντιμετώπιση του τέρατος που λέγεται ανεργία.

»Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν δίχως εξτρεμιστικές αποφάσεις, παρά μόνο μέσω της λογικής και της συναίνεσης. Το Ποτάμι είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και προτεραιότητα μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Μόνο που η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τις δικές μας ανορθογραφίες. Αντίθετα εμείς πρέπει να πάρουμε γόμα και να σβήσουμε όλα αυτά που μας έχουν πληγώσει. Και παράλληλα να εκπονήσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον.

»Πώς θα γίνει αυτό; Μα με την ευρεία συμμετοχή επαγγελματιών, νέων ανθρώπων, επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων που έχουν καταξιωθεί μέσα από την εργασία τους και έχουν προσφέρει στην κοινωνία. Ανθρώπους που αν δεν εκλεγούν δεν θα καταστραφεί η ζωή τους, γιατί δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

»Όπως προανέφερα το Ποτάμι βάζει μπροστά την κοινή λογική. Και αυτό φαίνεται και από την πρόταση του για το χρέος που εάν παραμείνει ως έχει δεν είναι βιώσιμο. Ούτε φυσικά η διαγραφή του είναι μία ρεαλιστική προοπτική. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διορθώσουμε την αιτία του προβλήματος: να οργανώσουμε το κράτος σωστά ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με σταθερό φορολογικό σύστημα, ταχεία απονομή δικαιοσύνης και εντέλει αξιοπιστία. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, ούτε το κούρεμα ούτε η επιμήκυνση θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Εάν όλοι συμφωνήσουμε, τότε και οι εταίροι μας πολύ πιο εύκολα θα δεχθούν τη φωνή της λογικής και όχι την άκριτη συνθηματολογία.

»Φυσικά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν και συνεργασίες μετεκλογικά. Η μετεκλογική συνεργασία αφορά προγραμματικές θέσεις – ούτε κόμματα, ούτε ονόματα. Βασική θέση του Ποταμιού είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στηριγμένο σε τρεις πυλώνες: καλή νομοθέτηση, συντονισμός κυβερνητικού έργου και αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Επ’ αυτών των θέσεων, συζητάμε και επιδιώκουμε τη μετεκλογική συνεργασία. Προϋπόθεση φυσικά είναι η παραμονή στο ευρώ και ο σχηματισμός μια ομάδας αξιών και ικανών ανθρώπων, πέρα από μικροπολιτικούς τακτικισμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα