Εισαγγελική παρέμβαση για το συμιακό γαριδάκι

Η έγγραφη καταγγελία ενός επαγγελματία ψαρά από τις Κάρπαθο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλοί συνάδελφοί του αλιεύουν το πασίγνωστο στους ψαροφαγάδες συμιακό γαριδάκι, προκάλεσε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Αντικείμενο της έρευνας που διατάχθηκε και η οποία θα διενεργηθεί από το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπό την επίβλεψη φυσικά του αρμόδιου εισαγγελέα είναι να διαπιστωθεί, ποιοι ευθύνονται –αν ευθύνονται– για την κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων της μικρής αλλά ιδιαίτερα εύγευστης αυτής γαρίδας.

Το συγκεκριμένο είδος της γαρίδας γεννά όλον τον χρόνο αυγά, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψής του. Οι ψαράδες το βρίσκουν σε αφθονία στην Κάρπαθο, αλλά και το Καστελόριζο. Όπως όμως καταγγέλλει στην αναφορά που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές ο ψαράς από την Κάρπαθο πολλοί συνάδελφοί του χρησιμοποιούν δικής τους επινόησης ιχθυοπαγίδες τις οποίες ρίχνουν κατά εκατοντάδες στη θάλασσα.

«Στην Ελλάδα η μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία, συνιστά δραστηριότητα θεμελιώδους κοινωνικοοικονομικής σημασίας για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Παρόλο που οι θάλασσές μας χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα και ιχθυαποθέματα, η χώρα μας πρωτοστατεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στις παράνομες, καταστρεπτικές και ανεξέλεγκτες αλιευτικές πρακτικές και το ισχύον νομικό πλαίσιο διαχείρισης της αλιείας είναι ιδιαίτερα ελλιπές και επιτρέπει την υπεραλίευση. Κύρια αιτία που οδηγεί στην κατάρρευση των ινθυαποθεμάτων αποτελεί n ανυπαρξία κάθε είδους προστασίας των βιοτόπων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναφορά του προς την εισαγγελία ο καταγγέλων ψαράς και προσθέτει: «Με την παρούσα αίτησή μου, θέλω να ενημερωθώ, αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις, η αλίευση και εμπορία του συμιακού γαριδακίου (επιστημονικά Plesionika narval) και να καταγγείλω παράλληλα την παράνομη πρακτική συνάδελφων μου, που οδηγεί στην κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και την ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου από την Εποπτεία Αλιείας της Περιφέρειας Δωδεκανήσου»

Ακόμη, επισημαίνει: «Ειδικότερα πολλοί συνάδελφοί μου, χρησιμοποιούν για την αλίευση του ως άνω είδους, τροποποιημένες ιχθυοπαγίδες, ήτοι ιχθυοπαγίδες, είτε με δίχτυ είτε με μεταλλικό πλέγμα, στις οποίες το άνοιγμα του ματιού του διχτύου, είναι ελάχιστο έως μηδενικό, με σκοπό να παγιδεύουν το κόκκινο, μικρό “γαριδάκι” το οποίο αποτελεί σημαντικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλασσών μας και τον γόνο του και του οποίου ο κεφαλοθώρακας είναι κατά κανόνα μικρότερος των 2 εκατοστών.

»Επίσης συνέπεια του περιορισμού του και της καταστροφής της τροφικής αλυσίδας, είναι η καταστροφή των διχτύων των αλιέων, από μεγαλύτερα κοίτη, όπως πχ δελφίνια, τα οποία αναζητούν τροφή. Συνέπεια της ως άνω πρακτικής, είναι η εξαφάνιση του πληθυσμού του, η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή μας και κατ επέκταση η επαγγελματική μου ζημία. Αν μάλιστα διαδοθεί η ως άνω πρακτική και γίνει ευρεία χρήση της, η καταστροφή, τόσο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και η οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών αλιέων, είναι ολοκληρωτική. Με την παρούσα, σας καταγγέλλω την ως άνω παράνομη και βλαπτική πρακτική, παρακαλώ όπως ενεργήσετε τα νόμιμα και να μου απαντήσετε εγγράφως, αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις, η αλίευση και εμπορία του συμιακού γαριδακιού (επιστημονικά Plesionika narval). Παράλληλα σας δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος να σας επιδείξω, με δικά μου μέσα, την αλήθεια του περιεχομένου της παρούσας αναφοράς μου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα