Ελληνική δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΑΟΖ

Ευχάριστα είναι τα νέα για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δικαίωσε τη χώρα μας σε ζητήματα αλιείας στη Μεσόγειο, ανοίγοντας -παράλληλα- θέμα και για τις ΑΟΖ, που τις χαρακτηρίζει «κοινό θέμα» για την Ευρώπη.

Ως εκ τούτου ενισχύει διαπραγματευτικά την Ελλάδα καθώς την «προστατεύει» στο πρόβλημα που υπάρχει με την Τουρκία και αφορά την υφαλοκρηπίδα. Ουσιαστικά, θεωρεί τη διαφορά ως διαφορά μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας αναγορεύοντας τα ελληνικά σύνορα ως δικά της σύνορα.

Οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν πλήρως τα επιχειρήματα με τα οποία προσήλθε στη… μάχη η Ελλάδα. Στην ουσία δικαίωσαν τις θέσεις που πρόσφατα εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς περί «ευρωπαϊκών ΑΟΖ» καθώς και αυτές της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ανταγωνισμός για μειωμένα επίπεδα αποθεμάτων θαλάσσιων πόρων ενδέχεται να αποτελέσει πηγή τριβής με τρίτες χώρες και ως εκ τούτου, προτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της να εργαστούν από κοινού, με στόχο να διασφαλιστούν η επαγρύπνηση, ο έλεγχος, η σταθερότητα και η ασφάλεια των ευρωπαϊκών παράκτιων και χωρικών υδάτων, οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, η υφαλοκρηπίδα, οι ναυτιλιακές υποδομές και οι θαλάσσιοι πόροι όπως είναι το αέριο ή το πετρέλαιο.

Επιπλέον, το ψήφισμα προτρέπει την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία της, για να προαγάγει το διάλογο μεταξύ κρατών – μελών και τρίτων χωρών, για να καταστεί σίγουρη ότι θα εκτιμούν τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Παράλληλα, εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, καθώς τονίζει ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να τηρούν τις αρχές της αλιευτικής πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και το σχετικό ενωσιακό και διεθνές δίκαιο που ισχύει για τις αλιευτικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι, από τα 21 κράτη της Μεσογείου, τρία δεν έχουν ούτε υπογράψει ούτε κυρώσει την UNCLOS, αναφέροντας το ειδικό πρόβλημα της Τουρκίας και ζητώντας  από την Επιτροπή να παροτρύνει αυτές τις χώρες, και ειδικά τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε., να προσχωρήσουν στη Σύμβαση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα