Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας

Στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή μίλησε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε  επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την Υγεία. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε   τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, 3.200 προσλήψεις ενώ ανακοίνωσε ότι έρχεται ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας στα νοσοκομεία αλλά και η ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας που θα περιλαμβάνει μια μονάδα ανά 10.000 κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε και σφοδρότατη επίθεση εναντίον της ΝΔ κατηγορώντας την ότι ταυτίζει τις μεταρρυθμίσεις με τις περικοπές και προετοιμάζει απολύσεις.«Τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, θα τα πούμε εδώ δημόσια και κάποιιοι μπορεί να χάσουν το χαμόγελο τους», είπε.

“Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουμε κάνει 6.256 προσλήψεις» επεσήμανε εν συνεχεία  και είπε ότι έρχονται ακόμη 3.200 προσλήψεις.

«Για κάποιους είναι εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις και ξεκινούν πάντα από το προσωπικό των νοσοκομείων» είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται τη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία και δεν φεύγει από αυτά με μπουγιουρντί όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».

 

«Αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη είναι ότι αυτοί που ασκούν σήμερα κριτική, επί 5 χρόνια δεν είχαν πει ούτε μια κουβέντα» επεσήμανε.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας κάνοντας λόγο για μια μεγάλη τομή στο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, ανέφερε, ότι θα ιδρυθεί μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας ανά 10.000 κατοίκους. Οι εν λόγω μονάδες θα λειτουργούν διευρυμένο ωράριο και παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.

«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ιδρυθεί 50 μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας στα αστικά κέντρα και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 239 μονάδες. Έτσι θα έχουν καλυφθεί 3 εκατομμύρια πολίτες» ανέφερε.

Καταλόγισε, μάλιστα, στην ΝΔ ότι παραδέχτηκε μέσω του τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου ότι σκοπεύει να ξηλώσει αυτή τη μεταρρύθμιση γιατί «αποτελεί κατάλοιπο των σοβιέτ και πεδίο ρουσφετιών».

Ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε, μάλιστα, αν ο κ. Οικονόμου προέβη σε αυτή τη δήλωση από «εμπάθεια» ή επειδή είναι «άσχετος». Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Οικονόμου ότι αποκάλυψε «με εξαιρετική αφέλεια» το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο περιλαμβάνει «απολύσεις προσωπικού και φύλαξης των νοσοκομείων» αλλά και εκδίωξη των διοικήσεων των νοσοκομείων.

“Κόντρα” με Γωργιάδη

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που άρχισε να φωνασκεί από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Κύριε Γεωργιάδη εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων, είναι Βουλή» τόνισε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε νοσοκομεία σε χρεοκοπία και μέσα σε δύο χρόνια τα οδήγησε σε κατάσταση βιωσιμότητας χωρίς νέες περικοπές.

Επίσης, υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν στο εθνικό σύστημα υγείας περίπου 2,5 εκ. ανασφάλιστοι πολίτες. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας με τις πολιτικές που άσκησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015. Ειδικότερα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 τη δημόσια δαπάνη στο 4,7%.

«Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε επικρίνοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε άμεσα την κρατική χρηματοδότηση της Υγείας στο 5,1%. Επίσης ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο δύσκολη δημοσιονομικά σε στενά πλαίσια κατάφερε να καλύψει από 6.000 θέσεις και προγραμματίζεται να καλυφθούν άλλες 12.000 θέσεις (με 8.000 μόνιμες θέσεις προσωπικού).

Λεβέντης: Έρχονται στο γραφείο μου και μου ζητάνε μέσο για να μπουν στην Εντατική”

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε στην πρωτολογία του σχετικά με την ερώτηση για την κατάσταση της υγείας στη χώρα ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ανήσυχος για την πορεία των συζητήσεων και επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζητώντας από την κυβέρνηση να «αφαιρέσει από το νου της το αίτημα αυτό, οι ξένοι δεν θα το δεχθούν».

«Αν το κάνετε, σε αυτή την περίπτωση η διαπραγμάτευση σας λέω είναι κοντά. Αν μείνετε ανένδοτος μπορεί σύντομα να έρθουν και εκλογές» συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.

Όπως είπε οι ξένοι θέλουν επενδύσεις και γι’ αυτό δεν θα δεχθούν ένα κυβερνών κόμμα να στηρίζει συνδικαλιστές. «Η ανάγκη επενδύσεων δεν μπορεί να πάει πιο πέρα. Όσο καθυστερεί το θέμα αυτό πυροβολούμε την κοιλιά μας» κατέληξε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Αναφερόμενος στο θέμα της υγείας είπε ότι ο κόσμος είναι ανάστατος. «Έρχονται στο γραφείο μου και μου ζητάνε μέσο για να μπουν στην Εντατική. Τι συμβαίνει; Υπάρχουν θέσεις; Ή κάθε Διοικητής αφήνει θέσεις κενές για να κάνει την πολιτική του καριέρα; Στα φάρμακα; Μήπως κάναμε λάθος με τη λίστα; Φοβούνται οι γιατροί να γράψουν ακριβά φάρμακα ενώ τα χρειάζονται οι ασθενείς» είπε ο κ. Λεβέντης.

Και συνέχισε λέγοντας «με τα Ιδρύματα και τον ΕΟΠΥΥ που χρωστάνε στο ΙΚΑ τι γίνεται; Με τα χρέη προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τι θα γίνει; Το Ίδρυμα Γηροκομείο Βόλου είναι σε απόγνωση γιατί δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα. Το νοσοκομείο Ζακύνθου; Είναι και μέρα της γιορτής σας και δεν θέλω να σας λέω τέτοια πράγματα, αλλά δεν διαθέτει χειρουργείο. Πάνε στην Πάτρα ή την Αθήνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα