Επέτειος μνήμης για την γενοκτονία στην Ρουάντα

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ξεκινούσε η γενοκτονία περίπου 800 χιλιάδων Τούτσι από τους Χούτου στη Ρουάντα και η χώρα τιμά τη μνήμη των θυμάτων, αγωνιζόμενη μέχρι και σήμερα για την εθνική συμφιλίωση. Ο Πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε άναψε χθες, για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, έναν φάρο, ο οποίος θα καίει για 100 μέρες, όσες κράτησε και η σφαγή χιλιάδων αθώων. Η σφαγή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1994, όταν καταρρίφθηκε το ιδιωτικό αεροπλάνο του Προέδρου της χώρας Ζιβενάλ Χαμπιαριμάνα (Χούτου ο ίδιος).

Η δολοφονία του Προέδρου πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου δολοφονικό μένος από εξτρεμιστές Χούτου κατά των Τούτσι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τιμώντας χθες την 20ή επέτειο από τη γενοκτονία στη Ρουάντα με μία δήλωση στη μνήμη των περισσοτέρων από 800.000 θυμάτων «μίας παράλογης σφαγής. Στεκόμαστε με δέος απέναντι στις οικογένειές τους, που μπόρεσαν να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν και στους επιζήσαντες που επούλωσαν τις πληγές τους, για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε τον λαό της Ρουάντα για την πρόοδό του «προς την επίλυση παλαιών τραυμάτων», για την απελευθέρωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνεισφορά στις ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο, «για να γλιτώσουν άλλους από τον πόνο που βίωσαν οι ίδιοι». Οι επικριτές του Ομπάμα -σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο- τού χρεώνουν ότι δεν μεσολάβησε για την αποφυγή μίας άλλης αιματοχυσίας, αυτής που συντελείται ακόμη στη Συρία.

«Η γενοκτονία που θυμόμαστε σήμερα και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει πιο άμεσα μας υπενθυμίζει ότι πάντα έχουμε επιλογή», πρόσθεσε ο Ομπάμα. Πολλοί ξένοι ηγέτες έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο τέως Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι. Η παρουσία εκπροσώπων της γαλλικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ρουάντα, ο οποίος κατηγόρησε την τότε γαλλική κυβέρνηση για έμμεση συμμετοχή στα γεγονότα.

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι ο Πρέσβης της χώρας στη Ρουάντα θα είναι παρών και ότι το μόνο ζήτημα που δημιουργήθηκε αφορούσε στο αν θα μεταβεί στην αφρικανική χώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Το 1994, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Ρουάντα, αποφεύγοντας ακόμη και να τη χαρακτηρίσει έτσι. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έχει επανειλημμένως εκφράσει τη λύπη του που δεν έδρασε τότε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα