Επιφυλάξεις στη ΝΔ για το «ναι» στη συμφωνία

Δικαιωμένος από την στάση επιφύλαξης έναντι των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του σεναρίου στήριξης της όποιας συμφωνίας εμφανίζεται ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καθώς τόσο οι προτάσεις των δανειστών όσο, κυρίως, αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η αύξηση του ΦΠΑ και η μονιμοποίηση εισφοράς αλληλεγγύης δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτές ακόμα και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της συναίνεσης.
Στο επιτελείο της Συγγρού σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος του κόμματος πέτυχε μια μεγάλη νίκη στο εσωκομματικό μέτωπο καθώς, κακά τα ψέματα, οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αντανακλούν ευθέως στα εσωκομματικά της ΝΔ. Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία αφενός για την αποφασιστικότητα, αφετέρου για την ικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου να επιτύχει και να υλοποιήσει μία συμφωνία με τους εταίρους, γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο ατυχήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα και την παρουσία της στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σαμαράς επιμένει στη γραμμή της «εθνικής συνεννόησης» (ήδη ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε λόγο για τη συγκρότηση μίας «εθνικής Ελλάδος» που θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους), ωστόσο, εκ παραλλήλου, κλιμακώνει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κυβερνητικό αδιέξοδο, να υπενθυμίσει στους πολίτες τι ο ίδιος παρέδωσε τον Ιανουάριο και, τελικά, να καταστεί εκ νέου εναλλακτική πολιτική και εκλογική επιλογή.
Στο στρατόπεδο των «δελφίνων» – αμφισβητιών, η κινητικότητα παραμένει, ωστόσο προφανώς οι δραματικές εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση λειτουργούν αποτρεπτικά. Το ίδιο και ο  Κ. Καραμανλής, που δεν έχει μεταβάλλει στάση και παραμένει της άποψης ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος θα αργήσουν. Πάντως, την ώρα που από τη Συγγρού εκπέμπονταν μηνύματα περί υψηλού κινδύνου ατυχήματος, τουλάχιστον δύο στελέχη δημοσίως επέμεναν ότι η συμφωνία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, προ των πυλών (Κ. Χατζηδάκης) ενώ επαναλάμβαναν ότι η ΝΔ θα πρέπει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια και να μην έχει ως στόχο να ταπεινώσει το ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Δένδιας).

Κατά Λαζαρίδη
Πάντως δεν είναι λίγες οι βολές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά του Σαμαρά μέσω απαξίωσης κατά του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Έτσι μετά την Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε η σειρά του Νίκου Δένδια.
Ο πρώην υπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά, είπε ότι δεν έχει λόγο να σχολιάσει τα όσα λέει ο κ. Λαζαρίδης. «Σύμφωνα με τον τίτλο του είναι σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., επομένως όσα λέει αφορούν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. και βεβαίως όχι εμένα», προσέθεσε.
Η επιλογή των Μπακογιάννη και Δένδια δεν είναι τυχαία καθώς δεν θέλουν να αναγνωρίσουν στον Χρύσανθο ρόλο συνομιλητή και παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Στάση, βεβαίως, που ουδόλως αναιρεί την πραγματικότητα, ότι ο κ. Λαζαρίδης παραμένει, σε πείσμα όσων διακινήθηκαν, ο πιο στενός συνεργάτης και συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα