Η βιωσιμότητα του χρέους κρίνει την Προεδρική εκλογή

 Τα σκληρά μηνύματα από Σόιμπλε, Ρεν, Ντάισελμπλουμ έναντι της… κακοφωνίας που παρουσίασε η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν ο μόνος λόγος που οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να σφίξουν τα… λουριά στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που κάθε άλλο παρά ενωμένο εμφανίζεται.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ανησυχούν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος είναι πως ποντάρουν πολλά στην συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτύχουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να αποφύγουν τις εθνικές εκλογές. Η Αθήνα, συνεπώς, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων (ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι το σύνολο θα έχει «περάσει» από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου) όχι μόνον για να εισπράξει τα δύο δισ. Ευρώ που αναλογούν σε αυτό το «πακέτο» συμφωνίας αλλά και για να ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση του χρέους. Ωστόσο, αυτός ο δρόμος μοιάζει… ατέλειωτος για την κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει – ή πάντως θέλει να «δείχνει» – πως υπάρχει αναβλητικότητα από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους που αρχικώς θα ξεκινούσε στα τέλη του 2013, μετατέθηκε αρχικώς για τον Απρίλιο λόγω της αναμενόμενης επιβεβαίωσης από τη Eurostat, εν συνεχεία μετά τις ευρωεκλογές (σ.σ. προκειμένου να μην «ενοχληθούν» τα ευρωπαϊκά κοινά), τώρα το Σεπτέμβριο και δεν είναι διόλου απίθανο να πάει ακόμη αργότερα, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν τα stress test των τραπεζών.

Σε αυτό το γαϊτανάκι αναβολών ήρθε και το σχόλιο Ντάισελμπλουμ για την ανάγκη να… εξεταστεί αν το χρέος είναι βιώσιμο ως έχει, να μαζέψει και άλλα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου.

Η εξέλιξη της συζήτησης για το χρέος, όπως άλλωστε και οι σημειακές παρεμβάσεις που θέλουν να κάνουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος (στο πετρέλαιο θέρμανσης), θα καθορίσουν και τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις κάλπες. Αν η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να «κερδίσει» το στοίχημα του χρέους, εξασφαλίζοντας μία λύση νωρίς το φθινόπωρο, τότε θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, «ποντάροντας» και στην… εκλογική απροθυμία πολλών βουλευτών που βρίσκονται χωρίς κομματική σκέπη.

Οι ισορροπίες

Το σίγουρο, πάντως είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης παρατηρείται μία ισορροπία τρόμου, όπως την χαρακτηρίζουν συνεργάτες του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Οι νέοι υπουργοί έχουν ήδη τρία ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Την κοινωνία και τους πολίτες, τους υπουργούς που έφυγαν, αλλά και όσους βουλευτές δεν υπουργοποιήθηκαν.

Με τους πολίτες να αναμένουν να δουν απτά αποτελέσματα το έργο των νέων υπουργών καθίσταται πιο δύσκολο αφού θα πρέπει ή να συγκρουστούν με το Μέγαρο Μαξίμου –όπου γνωρίζουν εξ αρχής ότι η μάχη είναι χαμένη – ή να συγκρουστούν με κοινωνικές ομάδες που είναι αναμενόμενο ότι εκεί παραμονεύει το πολιτικό κόστος.

Το δεύτερο μέτωπο είναι οι υπουργοί που αποχώρησαν από την κυβέρνηση οι οποίοι βρίσκονται «με το όπλο παραπόδα» και παρακολουθούν στενά τους αντικαταστάτες τους. Στο πρώτο στραβοπάτημα ή στον πρώτο άστοχο χειρισμό ιδιαίτερα στο κομμάτι των προαπαιτούμενων είναι έτοιμοι να «πυροβολήσουν» κατά των συναδέλφων τους αλλά και των επιλογών Μαξίμου.

Το τρίτο μέτωπο είναι οι «παραπονεμένοι» βουλευτές που δεν έγιναν υπουργοί. Ήδη κάποιοι εξέφρασαν και δημόσια αυτήν την δυσαρέσκειά τους και έστειλαν σαφές μήνυμα ότι στηρίζουν την κυβέρνηση όχι όμως και το σύνολο των προσώπων που επελέγησαν από τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την ισορροπία του τρόμου και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού για να κατευνάσει τα πνεύματα ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα.

Την ίδια ισορροπία γνωρίζει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ήδη προχώρησε στην πρώτη δραστική κίνηση. Συγκέντρωσε τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τους έδωσε αυστηρές οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν στο εξής οι υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα μεταφέρονται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκείνος θα επιλύει τις διαφορές με τον πρωθυπουργό.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα