«Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης»

«Η τρίτη αξιολόγηση θα φέρει τους κυβερνώντες αντιμέτωπους με τις ιδεοληψίες τους και τον λαϊκισμό με τον οποίο τόσα χρόνια πορεύονται», δηλώνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Α» ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση στο Δημόσιο όπως συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο. Τέλος, σε ερώτηση για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, απαντά πως «το μόνο σκανδαλώδες που συνέβη για πρώτη φορά σε συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής όλα τα χρόνια που αυτές συγκροτούνται είναι ότι αποδείχθηκε ότι συγκεκριμένος μάρτυρας είχε την παραμονή της εξέτασής του συνάντηση και προσυνεννόηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κατά παράβαση κάθε νομικού και ηθικού κανόνα»

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Η κυβέρνηση, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, κέρδισε πολιτικό χρόνο. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας;
«Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης κόστισε στους Έλληνες πολίτες επιπλέον δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η Κυβέρνηση δεν επεδείκνυε τέτοια ανευθυνότητα. Για να αναταχθεί η οικονομία θα πρέπει να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να ενθαρρύνουμε τους νέους επενδυτές, να προωθήσουμε φοροελαφρύνσεις και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες να διευκολύνουν και όχι να παρεμποδίζουν και τελικώς να απογοητεύουν όποιον “επιχειρεί” στην χώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πετύχει τίποτα από τα αναμενόμενα, δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα έχει απολέσει την όποια αξιοπιστία της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται καμία προϋπόθεση για μια ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας».

Έχουμε μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση. Αντέχει η ελληνική κοινωνία νέα μέτρα λιτότητας;
«Η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί να πληρώνει τα λάθη και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και όποιο αποτέλεσμα επετεύχθη, ακυρώθηκε από την αδιέξοδη οικονομική πολιτική του κ. Τσίπρα. Οι Έλληνες φορολογούμενοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι δεν αντέχουν επιπλέον περικοπές και μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με φοροεπιδρομές χωρίς αύξηση του πραγματικού πλούτου της χώρας δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Ταυτόχρονα, στην τρίτη αυτή αξιολόγηση η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την ανικανότητά της να προωθήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είχε συμφωνήσει στον δημόσιο τομέα και εκεί θα διαφανεί πράγματι και η ανακολουθία και η αναξιοπιστία της. Η τρίτη αξιολόγηση θα φέρει τους κυβερνώντες αντιμέτωπους με τις ιδεοληψίες τους και το λαϊκισμό με τον οποίο τόσα χρόνια πορεύονται».

Σε μερίδα κόσμου υπάρχει η αίσθηση πως η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο. Θα ήθελα την άποψη σας ως τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος που έχει προσληφθεί νομίμως και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθεί. H Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι μόνο οι παρανόμως προσληφθέντες, αυτοί που χρησιμοποιήσαν πλαστά πτυχία ή μη νόμιμα πιστοποιητικά για να εισέλθουν στο Δημόσιο είναι αυτοί που θα ελεγχθούν. Ποιος Έλληνας φορολογούμενος, ποιος γονιός ενός παιδιού που κοπιάζει και αποκτά τους αναγκαίους τίτλους σπουδών θέλει να βλέπει να παραμένουν στο Δημόσιο όσοι το εξαπάτησαν για να εισέλθουν σε αυτό; Όποια δουλειά είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση στον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων την ακύρωσε αυτή η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα επίορκοι υπάλληλοι και παρανόμως προσληφθέντες να απολαμβάνουν της εύνοιας μιας κυβέρνησης που όπως αποδεικνύεται καθημερινά δεν επιθυμεί να επιβραβεύεται η προσπάθεια και ο κόπος των νέων που επιθυμούν διαφάνεια και αξιοκρατία παντού. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αυτή με έναν τελείως ανεύθυνο τρόπο επιχειρεί να διογκώσει πάλι το Δημόσιο και να δημιουργήσει στρατιές συμβασιούχων, ομήρους του ψεύδους και του λαϊκισμού της».

Κύριε Γεωργαντά, στο Δημόσιο υπάρχει αξιολόγηση και αξιοκρατία ή πρέπει κάτι να αλλάξει; Ποιο το σχέδιο σας;
«Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό που η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να εφαρμόσει στην προηγούμενη διακυβέρνησή της, ότι δηλαδή είναι απαραίτητη η αξιολόγηση στο Δημόσιο όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στον κόσμο. Ο προηγούμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τον νόμο 4250/2014 θεσμοθέτησε τις μεταβατικές διατάξεις για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τον Ιανουάριο του 2015 προώθησε στην δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για έναν πάγιο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Μια αξιολόγηση που έκανε την συνέντευξη μέσο βελτίωσης των υπαλλήλων, ιδίως των πιο αδύναμων, επιβράβευε τους αξιότερους με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή και εισήγαγε την αυτοαξιολόγησή τους. Η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας απαξιώσει όλο το προηγούμενο διάστημα κάθε έννοια και διαδικασία αξιολόγησης, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον λαϊκισμό της και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ούτε για τις προθέσεις της ούτε για τις δυνατότητές της. Άλλωστε, και σε επίπεδο συμβολισμών έχει δείξει ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα, καθώς όλες οι επιλογές της σε θέσεις ευθύνης έγιναν με μοναδικά κριτήρια είτε την κομματική ιδιότητα, είτε την συγγενική σχέση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ των προσώπων που επελέγησαν. Πώς λοιπόν να πείσει για μια ουσιαστική και ειλικρινή πρόθεση περί αντικειμενικής και αδιάβλητης αξιολόγησης των στελεχών του Δημοσίου;»

Τι αίσθηση σας άφησε η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία; Τελικά, τι συνέβη με το «Ερρίκος Ντυνάν»;
«Η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, όπως και κάθε άλλη Εξεταστική Επιτροπή προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε πως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η εξυπηρέτηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Και μόνο το γεγονός ότι στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρεθούν τα έτη 2015-2016 αποδεικνύει την πρόθεσή της αυτή. Σε σχέση με το “Ερρίκος Ντυνάν”, αυτό το οποίο προέκυψε ξεκάθαρα είναι ότι σε αυτό το ΝΠΙΔ υπήρξε μια απίστευτη κακοδιαχείριση από την πλευρά της Διοίκησης η οποία οδήγησε στα γνωστά οικονομικά αδιέξοδα της. Το 2014 η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έπρεπε ή να το αφήσει στην τύχη του ή να διασφαλίσει την λειτουργία του, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να φροντίσει να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους εργαζόμενους. Φυσικά και επέλεξε την δεύτερη επιλογή, πετυχαίνοντας την καλύτερη λύση στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους αντικειμενικούς αναλυτές της υπόθεσης αυτής. Η διαδικασία του πλειστηριασμού επικυρώθηκε πριν και μετά από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και όποιος επιχειρεί να επιχειρηματολογήσει περί δήθεν σκανδάλου με ευθύνη της κυβέρνησης εκτίθεται ο ίδιος. Πάντως, το μόνο σκανδαλώδες που συνέβη για πρώτη φορά σε συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής όλα τα χρόνια που αυτές συγκροτούνται είναι ότι αποδείχθηκε ότι συγκεκριμένος μάρτυρας είχε την παραμονή της εξέτασής του συνάντηση και προσυνεννόηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κατά παράβαση κάθε νομικού και ηθικού κανόνα. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πώς η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει και “διαχειρίζεται” τις Eξεταστικές Επιτροπές».

Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διάκριση των εξουσιών ή βλέπετε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης;
«Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο έργο της Δικαιοσύνης από κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχουν κανένα προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά της νεότερης Ελλάδας. Κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας επιρροής και απαξίωσης της Δικαιοσύνης με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Το πρωτόγνωρο είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πλέον απροκάλυπτα και ταυτόχρονα έχουν την κάλυψη αλλά και την συμμετοχή ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί Συνταγματική αρχή και θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας και κάθε προσπάθεια να υπονομευθεί αποτελεί κίνδυνο για την χώρα και την κοινωνία. Οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και αμερόληπτοι να επιτελέσουν το έργο τους και οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές από όλους, ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί με το περιεχόμενό τους».

Πόσο σύνηθες ένας υπουργός να συνομιλεί με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά; Αναφέρομαι φυσικά στην υπόθεση Καμμένου – Γιαννουσάκη.
«Με αυτή την κυβέρνηση τίποτα δεν είναι σύνηθες και τίποτα δεν είναι κανονικό. Η προσπάθεια του κ. Καμμένου αλλά και του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Οι συνομιλίες του υπουργού με τον ισοβίτη ήταν επαναλαμβανόμενες, έγιναν εκτός θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου και όπως διαφαίνεται από τις σχετικές μαρτυρικές καταθέσεις επιχειρήθηκε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου, και φυσικά δεν εννοώ μόνο τις χώρες της Ευρώπης, μια τέτοια αποκάλυψη θα οδηγούσε σε απομάκρυνση του υπουργού. Εδώ ο πρωθυπουργός επέλεξε να δημιουργήσει ένα δίκτυ προστασίας γι’ αυτόν. Όσο κι αν προσπαθούν όμως κάποιοι να υποβαθμίσουν αυτήν την υπόθεση τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, οι ευθύνες πολυεπίπεδες και στην συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την θεσμική εκτροπή και τον πολιτικό καιροσκοπισμό των κυβερνώντων που είναι βέβαιο ότι πρέπει να τύχει και ποινικής αξιολόγησης».

«Η κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα στην κοινωνία θα είναι ραγδαία»

Σε λίγες ημέρες έχουμε μπροστά μας την ΔΕΘ. Τι να περιμένουμε σε επίπεδο προτάσεων από τον κ. Μητσοτάκη;
«Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε πρόσφατα τις 13 δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην περσινή ΔΕΘ οι οποίες ένα χρόνο μετά αποδείχθηκαν ότι αποτέλεσαν 13 ακόμη ψέματά του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πέρυσι ότι δεν μπορεί κανείς σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα να “παροχολογεί” και να υπόσχεται χωρίς αντίκρισμα. Παρουσίασε πέρυσι και θα συνεχίσει με πιο αναλυτικό τρόπο φέτος να συγκεκριμενοποιεί τις προτάσεις εκείνες οι οποίες με έναν ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο θα διευκολύνουν το “επιχειρείν” και την ιδιωτική πρωτοβουλία στην χώρα. Μόνο με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και παροχή συγκεκριμένων κινήτρων συνδυασμένων με ένα κλίμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας θα μπορέσει να αναταχθεί η οικονομία και να μεγαλώσει ο πλούτος της χώρας και μόνο τότε θα μπορέσει να ακολουθήσει ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του Έλληνα».

Το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες παραμένει; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό;
«Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και προέρχεται από την ίδια την κοινωνία που διαβλέπει την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης και επιζητά με ένταση πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Άλλωστε, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αποδείξει πως δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου αρκεί να διατηρούν τις βουλευτικές τους έδρες. Πιστεύω λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει τον εκλογικό αιφνιδιασμό, όμως ταυτόχρονα προβλέπω ότι μετά την εξάντληση του πολιτικού της κεφαλαίου, θα ακολουθήσει άμεσα μια ραγδαία κατάρρευσή της στην κοινωνία η οποία θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα