Η πικρή ιστορία ενός γλυκού παγωτατζή

Ο Φιντέντσιο Σάντσες είναι 89 ετών και είναι παγωτατζής. Εδώ και 23 χρόνια πουλά την γλυκιά πραμάτεια του στο Little Village, μία περιοχή κοντά στο Ιλινόις των ΗΠΑ, αλλά η ιστορία του δεν είναι διόλου γλυκιά και σκεφτήκαμε ότι άξιζε τον κόπο να την αναπαράξουμε από το tvxs.gr όπου και την αλιεύσαμε.

Και όντως αξίζει τον κόπο καθώς ένα πρωτοφανές διαδυκτιακό κύμα αλληλεγγύης  ξέσπασε για έναν άνθρωπο ο οποίος αναγκάστηκε να αναστείλει τη συνταξιοδότησή του και να συνεχίζει να δουλεύει όρθιος, μιας και η μονάκριβη κόρη του πέθανε και ανέλαβε εκείνος την επιμέλεια των παιδιών της.

Πάντως από… τύχη άλλο τίποτα για τον κ. Σάντσες. Η επίσης γηραιά σύζυγός του Ελάντια πουλούσε κι αυτή παγωτά-γρανίτα, αλλά το καλοκαίρι αναγκάστηκε να σταματήσει να εργάζεται εξαιτίας ενός τραυματισμού. Αντί, λοιπόν, να κλάψει πάνω από τα συντρίμμια που του προκάλεσε η άτιμη η μοίρα του όπως κάνουν πολλοί εξ’ ημών ή να τα βάλει με τους θεούς και τους δαίμονες που αρέσκονται να δημιουργούν φτωχοδιάβολους, ο ηλικιωμένος άνδρας ήξερε ότι υπήρχε περιθώριο για μία και μοναδική αναρώτηση: «Είπαμε “και τώρα τι θα κάνουμε;”. Πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς…» δήλωσε στο ABC News o Σάντσες. H απόφαση μονόδρομος… Ο 89χρονος ξεσκόνισε το τρίτροχο καροτσάκι του με τα κουδουνάκια που είχε τοποθετήσει για να τραβά η αυτοκινούμενη «επιχείρησή» του την προσοχή της πελατείας και ετοιμάστηκε να βγει για ακόμη μία φορά στους δρόμους ώστε α κερδίσει το μεροκάματο με το οποίο θα βιοποριζόταν ο ίδιος, η σύζυγός του και τα εγγόνια του.

Σεβασμός…
Μία τέτοια ημέρα που για τον αιώνιο μαχητή Φιντέντσιο Σάντσες ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει στις 8 το βράδυ, ένας περαστικός είδε τον ηλικιωμένο άνδρα να αγωνίζεται να σπρώξει το καροτσάκι του και σκέφτηκε να δημιουργήσει –όπως και έγινε– μια ιστοσελίδα, το «GoFundMe», προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακούφιση του συνανθρώπου του.

Ο καλός Σαμαρίτης, ονόματι Joel Cervantes Macias, έγραψε ότι ράγισε η καρδιά του όταν είδε αυτόν τον άνδρα που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνει τα οφέλη της συνταξιοδότησης, να παλεύει για τον επιούσιο. Ο Macias διευθύνει ένα μεξικανικό εστιατόριο στην περιοχή που «περιοδεύει» ο 89χρονος Σάντσες και βλέποντας τον ηλικιωμένο αγόρασε παγωτά αξίας 50 δολαρίων.

Στη συνέχεια, ο Macias ανέβασε τη φωτογραφία του παγωτατζή στο Facebook με το σχόλιο «Σέβομαι αυτό το άτομο στον μέγιστο βαθμό». H φωτογραφία, όπως ήταν αναμενόμενο είχε τεράστια απήχηση και ο διαδικτυακός έρανος «Ανακούφιση για τον Φιντέντσιο» ήταν πλέον γεγονός.

Όπως εξομολογείται ο Macias οι αρχικές ελπίδες του περιορίζονταν στο να συγκεντρωθεί ένα ποσό 3.000 δολαρίων, αλλά φαίνεται ότι ο σκοπός ήταν τέτοιος που ζέστανε πρώτα τις καρδίες και μετά τα πορτοφόλια όσων συμμετείχαν, με αποτέλεσμα ο στόχος του… τριχίλιαρου να ξεπεραστεί σε λιγότερο από μία ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγα 24ωρα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200.000 δολάρια!

Όσο συγκινητικό είναι, όμως, το μέγεθος της γενναιοδωρίας των ανθρώπων άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο, είναι το πού σκέφτεται να δαπανήσει ο 89 Μαΐων παγωτατζής τα χρήματα που προορίζονται για τον ίδιο. «Θα πάω να δώσω ένα μέρος του ποσού εδώ, στην τοπική εκκλησία, ένα άλλο μέρος στην εκκλησία της πατρίδας μου, κάποια χρήματα θα πάνε στα εγγόνια μου, αλλά και σε ορισμένα άτομα που βλέπω να έχουν ανάγκη» δήλωσε σε μία από τις συνεντεύξεις που κλήθηκε να δώσει ο κ. Σάντσες όταν έγινε γνωστή η ιστορία του. Λίγο πιο δίπλα στέκει η κα. Ελάντια, παρατηρώντας ότι αυτή κι ο σύζυγός της διαπιστώνουν πλέον ότι έχουν «πολλούς γιους και πολλά εγγόνια…».

Για την ιστορία να πούμε ότι περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνέδραμαν στη διαδικτυακή καμπάνια υπέρ της οικογένειας Σάντσες με το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε να ξεπερνά κατά τι τα 384.000 δολάρια.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε  στην έντυπη έκδοση της ΑΠΟΨΗΣ το Σάββατο  1 Οκτωβρίου) 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα