Θα έρθει η τρόικα, θα κλείσουν όλα τα θέματα

Την έλευση της τρόικας το προσεχές Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένει η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει ανοικτή γραμμή Αθήνας- Βρυξελλών- Φρανκφούρτης (ΕΚΤ)– Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) και Βερολίνου.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει εντός των επόμενων ημερών, την επιστολή που απαιτείται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στα πλαίσια της προετοιμασίας της συμφωνίας στο Eurogroup για την πιστωτική γραμμή. Σε αυτή την επιστολή η Αθήνα θα παρουσιάζει το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που θα κάνει στην οικονομία για το 2015.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένουν απόλυτα προσηλωμένοι στον κεντρικό τους στόχο, ώστε να κλείσει ομαλά το κεφάλαιο της τρόικας και να υπάρξει νέα συμφωνία για το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια μια νέα σελίδα για την επόμενη μέρα, παραμένει η κυβέρνηση.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την τρόικα και όλα θα εξελιχθούν ομαλά, καθώς υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως δεν θα επιμείνουν οι πιστωτές σε θέματα που δυσκολεύουν τη δικομματική κυβέρνηση και ενδέχεται να επιβαρύνουν το πολιτικό περιβάλλον ενόψει και της προεδρικής εκλογής.

«Θα έχουμε συμφωνία, είτε έως τις 8 Δεκέμβρη ή λίγο αργότερα» τονίζουν με έμφαση από την κυβέρνηση καθώς ο στόχος είναι έως τη συνεδρίαση του Eurogroup να κλείσει το κεφάλαιο αξιολόγηση για να προχωρήσει η επόμενη φάση.

Αναμφίβολα υπάρχει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πρέπει να γίνουν πολλά σε λίγες μέρες, αλλά αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Ακόμα και για το περίφημο και πολυσυζητημένο mail με τα 19 σημεία, η κυβέρνηση το υποβαθμίζει λέγοντας άτυπα ότι είναι η συνηθισμένη πρακτική των τροϊκανών να διαρρέουν διάφορα σε ΜΜΕ, απλά επιβαρύνοντας το κλίμα για τους δικούς τους λόγους.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι και να ανοίξουν θέματα, όπως το ασφαλιστικό (όρια και ύψος συντάξεων) και οι ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα οπισθοχώρησης στα δημοσιονομικά.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το κρίσιμο όμως για την κυβέρνηση είναι ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο μηχανισμό που συμφωνήθηκε για την προληπτική γραμμή στήριξης. Η Αθήνα επιθυμεί το ΔΝΤ να είναι σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αλλά ακόμα υπάρχει σύγχυση για το τι θα γίνει.

Για το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο εκτιμάται από τους εταίρους σε περισσότερα από 2,5 δισ για το 2015 (σ.σ. αν και κατά το παρελθόν έχουν πέσει συνεχώς έξω στις εκτιμήσεις) η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σενάριο περικοπών σε μισθούς, παροχές κλπ, ωστόσο ήδη ένα πακέτο κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων από εξοικονομήσεις μοιάζει να αποτελεί το μαξιλάρι ασφαλείας της ελληνικής πλευράς.

Για το ασφαλιστικό δεν συζητείται μείωση συντάξεων. Το βάρος θα πέσει σε διοικητικής φύσεις εξοικονομήσεις (συγχωνεύσεις ταμείων κλπ) με την αξιολόγηση του συστήματος να παραπέμπεται για το φθινόπωρο του 2015. Αρνητική είναι και η στάση της Αθήνας στο αίτημα της τρόικας για αύξηση των ορίων λήψης της κατώτατης σύνταξης από 4,500 σε 5.000 ένσημα.

Για τα εργασιακά, η κυβέρνηση παραχωρεί τις συνδικαλιστικές άδειες, προχωρά σε προσαρμογές στους χρόνους κήρυξης των απεργιών, επιταχύνει το lock out, αλλά δεν δέχεται να μεταβάλλει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα