«Θα απολογηθούμε ενώπιον της ιστορίας»

Μια από τα ίδια για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του επιχείρησε για άλλη μια φορά να αναδείξει το μεγάλο βάρος που κλήθηκαν να σηκώσουν για να σώσουν και την πατρίδα.

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ο υπεύθυνος για τις στιγμές της χειρότερης εκδοχής της μεταπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το κόμμα του καλείται να απολογηθεί όχι σε μια εκλογική αναμέτρηση αλλά ενώπιον της ιστορίας.
«Όμως δυστυχώς γινόμαστε θύματα της απλούστευσης, του λαϊκισμού. Γινόμαστε θύματα μιας συνωμοσιολογικής θεώρησης της ιστορίας. Έχουμε και εμείς πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί έχουμε διαπαιδαγωγήσει επί χρόνια, επί δεκαετίες με τα λόγια μας και με την πρακτική μας ένα τρόπο σκέψης, ένα τρόπο ανάλυσης που έχει γίνει κυρίαρχος και τώρα πληρώνουμε και τα επίχειρα αυτής της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί μεταπολιτευτικά στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική διανόηση, στο ελληνικό επικοινωνιακό σύστημα» σημείωσε κάνοντας και την αυτοκριτική του.
Ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης «δεν είναι μια μάχη για την κυβέρνηση και την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια μάχη και για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης. Για το τι σημαίνει προοδευτική σταθερότητα, για το ποιο είναι το πρόσημό μας, γιατί θέλω να επαναλάβω ήδη από την αρχή εδώ, απευθυνόμενος σε εσάς που σηκώνεται το κύριο βάρος, ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν προσχώρησε, ούτε θα προσχωρήσει ποτέ στη στρατηγική των άλλων».

Τάχθηκε δυνητικά υπέρ των εκλογών εδώ και τώρα απορρίπτοντας όμως την λύση αυτή γιατί «δεν το επιτρέπει η συγκυρία της διαπραγμάτευσης για τη μετατροπή ενός σχεδίου οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, σε συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα» συμπληρώνοντας πως «όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όποιος παίξει με τους θεσμούς και εκβιάσει σε σχέση με την προεδρική εκλογή, ας μην νομίζει ότι θα βγει εκλογικά ωφελημένος. Θα κληθεί να απολογηθεί γι’ αυτό που κάνει και έχει μεγάλες επιπτώσεις σε αυτό που κάνει στην οικονομία, στην πορεία του τόπου, στα εισοδήματα και την απασχόληση των Ελλήνων, στην ασφαλή ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας».
Επι της ουσίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος άδειασε και τον Αντώνη Σαμαρά υπονοώντας πως η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια το 2014 καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως στην ομιλία του κινδυνολογεί για πιθανές εκλογές μέσα στο 2015 ενώ ο πρωθυπουργός σχεδίαζε απαγκίστρωση από το ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους.

«Πιστεύω ότι το Φεβρουάριο η παρούσα Βουλή λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και λόγω της ευθύνης προ της οποίας βρίσκονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το επιδιώκουμε με διαφάνεια, με πολιτικά επιχειρήματα, με θεσμικές εγγυήσεις, με σεβασμό στη λειτουργία του Προέδρου ως εγγυητή της ενότητας του έθνους και ως εκφραστή της εθνικής ευαισθησίας και αξιοπρέπειας» σημείωσε για να αναιρέσει: «Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Αυτό που λέμε είναι το επιδιωκόμενο και το σωστό. Μπορεί να επικρατήσουν μικρότητες, μπορεί να επικρατήσουν αντιλήψεις οπορτουνιστικές, καιροσκοπικές. Θα είμαστε έτοιμοι και είμαστε έτοιμοι και θα δώσουμε τη μάχη στο όνομα της αλήθειας και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει την ολοκληρωμένη συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, συγκρίνοντάς την με αντιφάσεις, αφέλειες, επιπολαιότητες, κινδύνους, γιατί το ζήτημα πάντα είναι ένα ζήτημα εμπιστοσύνης, στάθμισης. Πάντα υπάρχουν διλήμματα. Ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει και θα κάνει ελεύθερα την επιλογή του, σταθμίζοντας τα πάντα και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ένστικτό του και την κρίση του».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο εξόδου συνοπτικά αποτελείται από 7 σημεία.
«Το πρώτο σημείο είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα γι’ αυτή την παρούσα και υπό εξέλιξη αναθεώρηση, το review που είναι το τελευταίο. Δεν προβλέπεται άλλο. ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος με το κλείσιμο του έτους 2014. Και άρα, κλείνει και η συγκεκριμένη αναθεώρηση και το πρόγραμμα.

Έχουμε λοιπόν πρώτο σημείο, κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα επί του συγκεκριμένου πλαισίου και δεύτερο σημείο, ολοκλήρωση όλου του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος.. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί η Ελλάδα πλέον ζητά κάτι άλλο που δεν είναι η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα παρίας, η Ελλάδα ζήτουλας, αλλά είναι η Ελλάδα με τα νέα μεγέθη της και τις νέες δυνατότητές της.
Γι’ αυτό πάμε στο τρίτο σημείο που είναι η υλοποίηση των δεδομένων και ειλημμένων δεσμεύσεων και αποφάσεων του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου του 2012. Έχουν δεσμευθεί ήδη οι εταίροι μας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις επιβεβαίωσης του χρέους και όλα τα μέτρα τα οποία επαναφέρουν την Ελλάδα στην κανονικότητα και τη στηρίζουν.

Το τέταρτο σημείο είναι αυτό που λέω πάντα, η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους όπως τη λέει ο πλέον αρμόδιος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο δανειστής μας δηλαδή, αυτός με τον οποίο έχουμε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, το μεγάλο δάνειο, το δάνειο που τελικά έφτασε τα 250 δισεκατομμύρια…

Το πέμπτο σημείο είναι η συμφωνία με τους εταίρους για την περίοδο μετά το πρόγραμμα…
…Το έκτο σημείο είναι το εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών εθνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας για ένα κανονικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία.
Και το έβδομο σημείο είναι η ολοκλήρωση της σχέσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνημένα, με ευρωπαϊκή συμφωνία και στήριξη. Και με ένα κριτήριο το οποίο είναι πάρα πολύ απλό: εκτίμηση του κόστους δανεισμού μεταξύ αγορών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα