Κατέρριψε το μύθο ο Πολ Πογκμπά!

Πόσες φορές δικαιούται να «πουλήσει» την μπάλα ένας ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου; Αν κάνει πέντε λάθος πάσες θεωρείται πταίσμα; Αν κάνει δέκα λανθασμένες μεταβιβάσεις δεν θεωρείται κακή εμφάνιση; Αν κάνει 15;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι επιτρεπτό και δίκαιο να κρίνεις έναν ποδοσφαιριστή από ένα και μόνο παιχνίδι, ωστόσο στην Αγγλία έγινε μεγάλος σαματάς με την παρουσία του Πολ Πογκμπά στον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου μεταξύ της Τσέλσι και της Γιουνάιτεντ. Η απόδοση του Γάλλου μέσου ήταν επιεικώς οικτρή και οι Βρετανοί «έπεσαν να τον φάνε», αφού ως γνωστόν δεν αφήνουν ποτέ σε ησυχία ξένους ποδοσφαιριστές που κάνουν μέτριες εμφανίσεις στο νησί, ιδίως αν έχουν κοστίσει… 105.000.000 ευρώ.

Η χειρότερη εμφάνιση όλων των εποχών

Όσοι δεν είδαν το συγκεκριμένο παιχνίδι έχασαν μία πραγματικά απίστευτη καταγραφή. Ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του κόσμου (θεωρητικά) έκανε 21 λάθος πάσες και προκάλεσε τεράστια απογοήτευση στον προπονητή του (ο οποίος, πάντως, δεν τον απέσυρε) και στον κόσμο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης, ενεπλάκη σε 22 προσωπικές μονομαχίες και έχασε τις 17 που αν τις προσθέσουμε στις 21 λάθος πάσες, καταλήγουμε σε 38 αποτυχημένες ενέργειες σε ολόκληρο το ματς.

Οι συγκρίσεις με τον αντίπαλο παίκτη που έπαιζε στην ίδια θέση, τον Νγκολό Καντέ της Τσέλσι, είναι αναπόφευκτες. Ο συμπατριώτης του ποδοσφαιριστής κατάφερε να κερδίσει το 78% των προσωπικών του μονομαχιών, να κόψει τέσσερις επικίνδυνες πάσες και να κάνει ισάριθμα πετυχημένα τάκλιν!

 

Τρίβουν τα χέρια τους στη Γιουβέντους

Στο Τορίνο κάθε φορά που παίζει ο Πολ Πογκμπά με τη φανέλα τη Γιουνάιτεντ, βάζουν λίγο κρασάκι και παρακολουθούν με ικανοποίηση το παιχνίδι. Έχοντας καρπωθεί πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ για τον Γάλλο (τα υπόλοιπα δέκα πήγαν σε μάνατζερ), πραγματικά διασκεδάζουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δήλωναν σίγουροι πως μετά από τρία φανταστικά χρόνια στη Γιούβε (29 γκολ και 43 ασίστ!)και ένα Euro όπου έφτασε στον τελικό με την Εθνική Γαλλίας, αποκλείεται να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και τη φετινή σεζόν. Και επιβεβαιώθηκαν.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι τα υπερβολικά λεφτά δεν μπορούν να εγγυηθούν μία εξωπραγματική απόδοση. Το αντίθετο μάλιστα, με τις προσδοκίες τόσο υψηλά τοποθετημένες, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φέτος, δεν ακούγονται υπερβολές για μετεγγραφές της τάξης των 100.000.000 ευρώ. Ίσως η παρουσία του Πολ Πογκμπά συνέτισε κάποιες πλούσιες και νεόπλουτες ομάδες που είδαν πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι Πογκμπά

Αυτή τη στιγμή, στο χρηματιστήριο αξιών του ποδοσφαίρου, οι ποδοσφαιριστές που «αξίζουν» αυτά τα λεφτά είναι συγκεκριμένοι. Οι κύριοι Μέσι και Ρονάλντο στην πραγματικότητα δεν πωλούνται κι αν κάποια ομάδα θα ήθελε να μπει σε συζητήσεις, τότε οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν σίγουρα από τα εκατό εκατομμύρια. Το ίδιο ισχύει για τους Νεϊμάρ και Σουάρες της Μπάρτσα, αλλά και για τον Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Γιουβέντους μάλλον… γλυκάθηκε από τα χρήματα που πήρε για τον Πογκμπά και διαλαλεί πως τα ίδια λεφτά θα ζητήσει και για τον Γκονζάλο Ιγκουαίν, τον οποίο, άλλωστε, αγόρασε με 65 εκατομμύρια από τη Νάπολι.

Ο Πολωνός επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, κοστολογείται κάπου κοντά στα 90.000.000 ευρώ, αν και οι Βαυαροί δε συνηθίζουν να πουλάνε τους καλούς τους παίκτες, ενώ αυτά τα χρήματα θα ζητήσει και η Τσέλσι αν κάποια ομάδα ενδιαφερθεί για τον Βέλγο παικταρά, Εντέν Αζάρ.

Όλες αυτές οι υπερκοστολογήσεις αφορούν, πάντως, μέσους ή επιθετικούς και όχι χαφ τύπου Πογκμπά.  Πάντως, για να μην αδικήσουμε εντελώς τον 24χρονο μέσο της Γιουνάιτεντ, μετρά μέχρι στιγμής τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα και δύο στο Europa League, ωστόσο οι αποδόσεις αυτές δεν κρίνονται αρκετές από τον αυστηρό βρετανικό Τύπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα