Κλήση στον Τσίπρα με διπλό στόχο

Οι εξελίξεις με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας έχουν προκαλέσει νεύρα στην κυβέρνηση και πλέον ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι πολύ δύσκολα η χώρα μας θα προλάβει το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου, όπου αναμενόταν να λάβει το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τον τερματισμό των μνημονίων και το πέρασμα στη νέα εποχή.

Γι’ αυτό οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν να φέρουν προ των ευθυνών του τον Αλέξη Τσίπρα. Πως θα γίνει αυτό; Με τον καλέσουν σε συνάντηση, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος.

Βέβαια τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, ότι μπορούν να πείσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθεί μαζί τους ή, πολύ περισσότερο, να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακινηθεί από τη, μέχρι σήμερα, αρνητική στάση έναντι του ενδεχομένου συνάντησης με τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου, ειδικά εάν αυτό συμβεί με έναν πιο χαλαρό τρόπο, υπό την έννοια ότι στην εν λόγω συνάντηση, εάν πραγματοποιηθεί, παρών θα είναι και ο κ. Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μεταβάλλει στάση ως προς τη διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας μία συμφωνία – πακέτο για αξιολόγηση και πιστοληπτική γραμμή καθώς, μεταξύ άλλων, θέλει να αποφύγει νέες «εκπλήξεις» εκ μέρους των εταίρων της και, βέβαια, να μην διακινδυνεύσει την αστάθεια στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η επιδίωξη μίας συμφωνίας – πακέτο, δίνει σε κάθε περίπτωση και τη δυνατότητα να παραμείνει ανοικτό, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, το ζήτημα της τελικής λύσης μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα (Προεδρική εκλογή, κάλπες).

Η πιθανότητα πρόσκλησης του κ. Τσίπρα εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήδη έχει ανοίξει διαύλους επαφής με παράγοντες του εξωτερικού και των αγορών, δεν θα έχει το άλλοθι της άγνοιας ενώ από την πλευρά τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα ότι αναζήτησαν τη συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ο Στουρνάρας

Στο μεταξύ το Μαξίμου ενεργοποίησε και τον Γιάννη Στουρνάρα στην προσπάθειας απεμπλοκής με την τρόικα αλλά και στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης. Ήδη ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει μήνυμα του πρωθυπουργού στον Μάριο Ντράγκι.

Πάντως ο Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, πως εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του μνημονίου, από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες δεν θα μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ αλλά θα πρέπει να τρώνε από τα έτοιμα του ELA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα