Μάχη εντυπώσεων για σύνορα και μετανάστες

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ξανά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το προσφυγικό, μετά τη σύνοδο κορυφής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Αθήνα έχει φέρει αντιρρήσεις στα περί φιλοξενίας 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχει ο όρος «ισοτίμως» και «αναλόγως» για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το βάρος που της αναλογεί, προσθέτοντας ότι αναμένει οικονομική στήριξη. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί στήριξη και στην Τουρκία, καθώς είναι χώρα εισόδου, με στόχο να διασφαλίζονται ανθρωπιστικές συνθήκες και να ελλατωθούν οι ροές.

«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το ποια είναι τα σύνορα το καθορίζουμε εμείς, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η κυρίαρχη ελληνική πολιτεία και τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες δυνάμεις, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία και την κυριαρχία μας. Εκπτώσεις σε αυτό δεν υπάρχουν».

Αυτό το μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης στη Λέσχη Αξιωματικών.

«Και το απέδειξε και η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Σε αυτό δεν υπάρχει καμιά υποχώρηση από καμιά πολιτική δύναμη, τουλάχιστον καμιά δημοκρατική πολιτική δύναμη, και σε ό,τι αφορά την αποστολή της φύλαξης των συνόρων αυτών θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, κατά τη φύλαξη αυτή, ναι, προφυλάσσουν και υπερασπίζονται την ασφάλεια του κράτους και της Ευρώπης» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα, είναι τα σύνορα των κρατών μελών της» συνέχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέστησε κάθε φορά που μιλάμε για τους πρόσφυγές να σκεφτόμαστε ότι είναι άνθρωποι, υπογραμμίζοντας: «η Ελλάδα καθορίζει, επίσης κυριάρχως, και το πώς διαμορφώνεται το εν γένει καθεστώς φύλαξης των συνόρων τούτων».

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν αναφέρθηκε στις τρεις άμεσες προκλήσεις που ανέκυψαν από την προσφυγική κρίση και αντιμετωπίστηκαν κατά τη χτεσινή μίνι-σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Πρώτα απ’ όλα η ανάγκη για άμεση παροχή στέγης σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εν κινήσει εντός των ευρωπαϊκών εδαφών και η διασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν χτες να παρέχουν προσωρινή στέγη, υγεινομική περίθαλψη, τροφή, νερό και προϊόντα υγιεινής στους πρόσφυγες, και όταν οι εθνικές δυνατότητές τους είναι περιορισμένες να ζητούν βοήθεια από την ΕΕ, δηλαδή την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως έκανε σήμερα η Κροατία.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε νωρίτερα πως οι 50.000 θέσεις υποδοχής δεν θα έχουν μόνιμο αλλά προσωρινό χαρακτήρα. Θα αφορούν, δηλαδή, την προσωρινή παραμονή όσων ενταχθούν στο σχήμα μετεγκατάστασης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τους, όσων ακολουθήσουν την κανονική οδό της αίτησης ασύλου στην Ελλάδα μέχρι να ληφθεί η απόφαση, αλλά και αυτών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιστροφή τους.

Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίστηκε με τη χτεσινή συμφωνία, υποστηρίζει η Επιτροπή, είναι η δέσμευση των κρατών μελών να διαχειριστούν την κρίση «από κοινού». Αυτό σημαίνει πρακτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών και αποτροπή της λήψης μονομερών μέτρων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στις γείτονες χώρες. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σήμερα το πρωί, ορίστηκαν από τα κράτη που συμμετείχαν στη χτεσινή διάσκεψη τα «εθνικά σημεία επαφής» τα οποία αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η τρίτη πρόκληση αφορούσε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. «Η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ συμφώνησαν χτες να ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων», σημείωσε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας πως η Frontex θα συμβάλλει στην καταγραφή των προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα βοηθάει στην παρακολούθηση της διέλευσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και θα υποστηρίξει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα