“Νέα ύφεση, νέα προβλήματα”

Επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί ημερών της έκλεισαν οι τράπεζες, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Η χώρα έχει υποστεί εξαιρετικά μεγάλη ζημιά από την εφαρμογή των capital controls, αλλά και από τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», δήλωσε μετά τη συνάντηση της με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Για να συνεχίσει: «Είναι φανερό ότι αυτοί που έκλεισαν τις τράπεζες δεν έχουν καμία αξιοπιστία για να τις ξανανοίξουν. Το λογαριασμό της εκ νέου κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που δεν χρειαζόταν θα τον πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός, περίπου 25 δισ. Αυτό που χρειάζεται είναι να προκύψει κυβέρνηση ευρείας λαϊκής υποστήριξης και αποδοχής για να μπορέσει επιτέλους να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε πως από εδώ και πέρα, «θα πρέπει γρήγορα να γίνουν κινήσεις ανάκτησης της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προστατέψουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και να χρηματοδοτηθούν ξανά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ έχουμε 18 χιλιάδες νέες απολύσεις μέσα σε ένα μήνα και 1800 λουκέτα».

Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Τονίσαμε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ότι θα πρέπει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να δουν με δικαιοσύνη και ευαισθησία το ζήτημα των κόκκινων δανείων που ταλανίζουν τις ελληνικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και προφανώς δεν μιλάμε γι’ αυτούς που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν σε περίοδο κρίσης, αλλά γι’ αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση που βιώνουμε ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο».

Συνέχεια

 

Βέβαια η επίθεση αυτή ήταν συνέχεια τόσο της ομιλίας στην εκδήλωση για την τοπική αυτοδιοίκηση το Σάββατο το πρωί, όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα. Μάλιστα το μήνυμα της κ. Γεννηματά ήταν ότι «μία ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει εγγύηση για μια ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης». Κι όπως επισήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία για να βγει ο τόπος από την κρίση. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, επιβάλλουν τη θέλησή τους. Τις εκλογές εμείς δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε , οι εξελίξεις όμως αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στις κάλπες».

Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον “πολιτικό εκκρεμές” και “χθες” και τονίζει ότι “στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος για εμάς είναι μόνο η κοινωνία. Σε καμία περίπτωση η δεξιά. Τελεία και παύλα”.

Ο Ξεκαλάκης

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις παρατάσεις που παίρνει διαρκώς μίλησε ο γραμματέας ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης.

«Η διαπραγμάτευση παίρνει διαρκώς παρατάσεις κι αυτό οδηγεί σε πρόσθετα βάρη, τα οποία θα επωμιστούμε ξανά στις πλάτες μας όλοι εμείς που ανήκουμε στα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και προσθέτει ότι «η τρόικα βλέποντας ότι έχει να κάνει με μια ανίκανη και αναξιόπιστη κυβέρνηση θέτει διαρκώς όλο και πιο μαξιμαλιστικούς στόχους. Ακόμα κι αυτή η διαπραγμάτευση να περάσει, θα ‘ρθει νέα, αέναη και τελικά θα συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος μιζέριας».

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στον τρόπο εκλογής των συνέδρων σημειώνει ότι «η λογική που μας διέπει είναι κάθε προοδευτικός πολίτης να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο από την κοινωνική βάση της παράταξης επί ίσοις όροις, μέσα από διαφανείς διαδικασίες και χωρίς την ανάγκη έκδοσης κομματικού “διαβατηρίου”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα