Να δείξουμε υπευθυνότητα

Έντονη είναι η κινητικότητα στη ΝΔ μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup. Φυσικά τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες δίνουν τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στην ηγεσία της ΝΔ να ξεφύγει από την εσωστρέφεια, αλλά αρκετές από τις κινήσεις του αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ακόμη και από τον φιλικό τύπο.
Και φυσικά δεν ομιλούμε για τις δηλώσεις του που είναι σε σωστή κατεύθυνση, διότι όντως το αδιέξοδο είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. «Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Η ρήξη δεν είναι λύση», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά η κίνηση του να επικοινωνήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικρίθηκε από όλους.
Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν, ζήτησε από τους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ να συστήσουν ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των χειρισμών της κυβέρνησης και κοινή δράση με στόχο «το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Όμως τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κράτησαν αποστάσεις από την κίνηση Σαμαρά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι την πρωτοβουλία για συνεννόηση, την έχει θεσμικά η κυβέρνηση. «Ο Τσίπρας πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας» φέρεται να απάντησε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ αυτό που κάνω είναι να κρατάω επιφυλάξεις. Θα ζητήσω επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, με όποιο θεσμικό τρόπο θεωρεί εκείνη πρόσφορο» φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος στον κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη ο κ. Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αναμένουν την άμεση, επίσημη και σε βάθος ενημέρωση των κομμάτων από την κυβέρνηση.
Σε άλλο κλίμα
Κι ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, οι στενοί συνεργάτες του και οι πιστοί του βουλευτές μιλούν για σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Έτσι δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως «η αξιωματική αντιπολίτευση, παρέχει στην κυβέρνηση πολιτική στήριξη, για να κάνει αυτό που είναι εθνικά επιβεβλημένο για τη χώρα και να ζητήσει μια μορφή παράτασης του προγράμματος».
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Η προσωπική μου άποψη είναι αν δεν γίνει τώρα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν μπορώ να φανταστώ πότε θα γίνει. Η χώρα είναι σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση και πρέπει όλοι να τοποθετηθούν. Και σήμερα ακόμα η χώρα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αύριο να εκλεγεί καινούργιος Πρόεδρος, ο καινούργιος Πρόεδρος δεν θα έχει αναλάβει ακόμα και ο κ. Παπούλιας σήμερα έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Και κατά την άποψή μου θα έπρεπε αυτό το πράγμα να γίνει και θα έπρεπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να το επιδιώκει, να γίνει αυτή η συζήτηση».

Σύσκεψη
Πάντως στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός συγκάλεσε σε σύσκεψη σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στην σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μετείχαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι άμεσοι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Στη ΝΔ εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και ο Αντώνης Σαμαράς έχει καλέσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ρήξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα