Να στηθεί κάλπη στην Κ.Ο.

Παρά τη συνθετική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συμφωνία («πρέπει να κλείσει άμεσα, δεν μπορούσε να τοποθετηθούμε εάν δεν υπάρξει τελικό κείμενο»), τα γρανάζια του εσωκομματικού παιχνιδιού έχουν τεθεί ήδη σε κίνηση.
Η πλευρά των αμφισβητιών διαβάζει ως νίκη το γεγονός ότι στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται και η ρητή αναφορά ότι επί της συμφωνίας θα αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος με κριτήριο το καλό του έθνους. Και ενώ για την ηγετική ομάδα, η αναφορά στα όργανα περιορίζεται στη σύγκλησή τους ώστε να διατυπωθούν απόψεις προκειμένου ο Αντώνης Σαμαράς να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, στο απέναντι στρατόπεδο η ιδέα αντιμετωπίζεται ως μετάθεση της αποφασιστικής ευθύνης από τον Πρόεδρο στην κοινοβουλευτική ομάδα. Κάτι που ο κ. Σαμαράς προφανώς δεν μπορεί να αποδεχθεί.
Ωστόσο, η πίεση προς τον Πρόεδρο του κόμματος εντείνεται. Έτσι, μετά τη σχετική νύξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι η στάση των βουλευτών δεσμεύει την ηγεσία, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε η απόφαση να ληφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα με «κάλπη». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι δεν αρκεί η σύγκληση των οργάνων αλλά θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία για το θέμα, προσθέτοντας το εξισορροπητικό ότι «την τελική απόφαση μπορεί βεβαίως να τη λάβει ο αρχηγός εφ’ όσον θα έχει προηγηθεί η ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα την οποία σέβεται πάντα».
Πρόκειται για ένα μπραντεφέρ που ξεφεύγει από το τυπικό, διαδικαστικό μίας απόφασης και αφορά στην διαπίστωση της δύναμης επιβολής που έχει ο κ. Σαμαράς στους βουλευτές. Με άλλα λόγια, όχι μόνον η απόφαση αυτή καθεαυτή αλλά και ο τρόπος που θα ληφθεί συνιστούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Σαμαρά και όσων των αμφισβητούν, εξέλιξη που ουδείς γνωρίζει εάν θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων ή σε ένα ακόμη κύκλο διασπάσεων στη ΝΔ.
Μήνυμα ο επίτιμος
Μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν κυβέρνηση και πιστωτές έστειλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Γραπτή δήλωση δεν υπάρχει, αλλά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να γίνει γνωστή η θέση του μέσω διαρροών.

«Η ΝΔ οφείλει να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό να υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία με τους πιστωτές. Την ώρα που η πατρίδα μας χαροπαλεύει, κομματικοί και πολύ περισσότερο προσωπικοί υπολογισμοί δεν έχουν θέση. Το άθλιο σύστημα που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια, άλλα να λέμε όταν είμαστε αντιπολίτευση και άλλα να πράττουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση, καιρός είναι να πάρει ένα τέλος» διεμήνυσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα