Ξορκίζουν τις πρόωρες στο Ποτάμι

Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις, τα δώρα του Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και η απροθυμία των δανειστών να ολοκληρώσουν άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που θυμίζει περισσότερο προεκλογική περίοδο. Κάτι που εξορκίζουν άπαντες στο Ποτάμι.

Στη Σεβαστουπόλεως ήδη έχουν βάλει κάτω τις ημερομηνίες και βλέπουν πως μόνο εάν οι εκλογές διεξαχθούν μέχρι τις 19 Μαρτίου μπορούν να γίνουν με λίστα. Όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, εάν πιεστεί πολύ, να ενδώσει και να προκηρύξει εκλογές αργότερα από αυτή την ημερομηνία. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο σταυρός αναγκάζει τους βουλευτές να τρέξουν περισσότερο κάτι που βολεύει τα κόμματα.

Βέβαια, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμμένει στην άποψη ότι ο Τσίπρας μόνο εάν φθάσει στο αμήν θα λάβει την απόφαση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής και εάν χρειαστεί θα περάσει και άλλα μέτρα, προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Αυτό το σενάριο είναι το καλύτερο δυνατό για το Ποτάμι, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις εάν προκηρυχθούν εκλογές το επόμενο τρίμηνο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3%.

Στη Σεβαστουπόλεως τώρα παρακολουθούν με ενδιαφέρον το γεγονός ότι θέμα πρόωρων εκλογών έθεσε και η κα Γεννηματά, η οποία όλο και περισσότερο προτάσσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότερες από τις επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το brand «ΠΑΣΟΚ» έχει πεθάνει και γι’ αυτό με πλάγιο τρόπο αφήνουν τον πράσινο ήλιο να δύσει. Κάτι που είχε επισημάνει πολλάκις και ο ίδιος ο Θεοδωράκης προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την εποχή που τα δύο κόμματα ήταν σε διαδικασία διαλόγου.

Επίσης στη Σεβαστουπόλεως παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τις προσκλήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το «1ο συνέδριο της νέας Προοδευτικής Παράταξης». Μάλιστα όπως επισημαίνεται τόσο από την κα Γεννήματα, όσο και από τον κ. Θεοχαρόπουλο, «όσοι πιστοί προσέλθετε, καθώς, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είμαστε ο μόνος αξιόπιστος πυλώνας υποδοχής των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν το διαλύει

Τις κινήσεις αυτές εννοείται τις παρακολουθούν εκτός του Σταύρου Θεοδωράκη και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης βρίσκονται σε επαφή για τη δημιουργία του περιβόητου νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος.

Όλοι βέβαια δυσπιστούν ως προς την ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η κα Γεννηματά απλώς επιδιώκει να ελέγξει πλήρως το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να επανεκλεγεί πρόεδρος της «νέας» παράταξης.
Ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο, δεν φέρεται διατεθειμένος να διαλύσει το Ποτάμι για χάρη της εισόδου στον νέο πολιτικό φορέα που σχεδιάζουν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Αντιθέτως, θα προτιμούσε –αν και δεν το ομολογεί– οι τρεις πολιτικοί να συγκροτήσουν μόνοι τους ένα ανεξάρτητο σχήμα και να συνδιαμορφώσουν εκ των υστέρων με το Ποτάμι ένα νέο κόμμα, αφού μετρηθούν οι δυνάμεις όλων στις δημοσκοπήσεις.

Όλα τούτα, ωστόσο, θέλουν χρόνο και γι’ αυτό οι προαναφερθέντες μάλλον ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς γνωρίζουν ότι δημοσκοπικό φαβορί επί του παρόντος για να κερδίσει τον χώρο είναι η κα Γεννηματά. Κάτι που προφανώς σταθμίζει και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για επίσης προφανείς λόγους δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά νέο κόμμα, αλλά να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ως το μόνο αποκούμπι της Ν.Δ.

Επιτυχημένη η πρόβα τζενεράλε για τον νέο φορέα

Επιτυχημένη κρίθηκε πάντως η πρόβα τζενεράλε για τον νέο φορέα. Και ο λόγος φυσικά για το συνέδριο που διοργάνωσε το «Δίκτυο» της κας Διαμαντοπούλου τη Δευτέρα, με θέμα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Η πρώην υπουργός είδε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Ιταλό Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και τον Κώστα Σημίτη, να δίνουν τις ευλογίες τους, ενώ μία πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα του προσφυγικού έκανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ενώ και η παρουσία του Γιώργου Καμίνη στο πάνελ των ομιλητών αποτελεί ένα μήνυμα, όπως υποστήριξαν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Κάτι που ανάγκασε τη Φώφη Γεννηματά την Τρίτη το μεσημέρι να συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθήνας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι ετοιμασίες για τον νέο φορέα βρίσκονται στο φόρτε τους, παρά το γεγονός ότι διανύουμε την εορταστική περίοδο. Επιδίωξη είναι η πολιτική πλατφόρμα του νέου φορέα να κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου και να συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές. Ως διά ταύτα θα έχει προφανώς την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ θα καλεί σε συμπόρευση, τόσο το Ποτάμι, όσο και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έχει όμως κλείσει την πόρτα εξ αρχής, πρεσβεύοντας από την πλευρά της ότι εκείνη κάνει την πραγματική προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και πας ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανέβει στο άρμα της.

Στον οδικό χάρτη του κειμένου για το νέο κόμμα θα προβλέπεται εκλογή αρχηγού από τη βάση, με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, ενώ υποψήφιοι θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, εφόσον τελικά συμμετέχει, και η πρόεδρος του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου.

Το όλο εγχείρημα φέρεται να έχει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού πατέρα για πολλούς από τους πρωταγωνιστές, Κώστα Σημίτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν και στελέχη με αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, όπως είναι ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ο Λουκάς Αποστολίδης, ίσως και ο Χρήστος Βερελής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα