Οι ευρωεκλογές φέρνουν και δώρα

Κομβικής σημασίας για τη χώρα θεωρούν στο Μαξίμου τις ευρωεκλογές του Μαΐου, παρά το γεγονός, ότι διαρρέουν πως όποιο κι εάν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν πρόκειται να αλλάξει ο σχεδιασμός που είναι ο απεγκλωβισμός από το μνημόνιο. Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό, προκειμένου η ΝΔ να είναι το πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Άνοιξη και με το μόλις η Eurostat πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την σκληρή λιτότητα. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι εκείνοι, που υποστηρίζουν πως έχουν εξασφαλιστεί και ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κοινωνικές παροχές.

Πολλοί θα πουν, ότι αυτός είναι ένας παλαιοκομματικός τρόπος για να πειστούν οι ψηφοφόροι. Όμως όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού «με αυτό τον τρόπο θα πειστεί η κοινωνία ότι το καράβι στρίβει. Εξάλλου και οι παροχές δεν θα λύσουν σημαντικά προβλήματα, απλά θα ανακουφίσουν προσωρινά».

Όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μαξίμου στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών είχε επιμείνει να περιληφθεί -όπως και έγινε- πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει το 70% της υπέρβασης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος. Τότε βέβαια μάλλον κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει τέτοια υπέρβαση. Αυτό σημαίνει πως το Μνημόνιο αυτή τη φορά δεσμεύει τους δανειστές. Αν και όλοι περίμεναν μηδενικό πλεόνασμα, η Ελλάδα πέτυχε τελικά σίγουρο πλεόνασμα 812 εκατ. Ευρώ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί πριν από τις εκλογές.

Οι κερδισμένοι

Το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αποφασίσει να διανείμουν το ποσό σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα έχουν οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αιχμή των παροχών αποτελεί η επαναφορά του επιδόματος των 1.000 ευρώ το χρόνο σε μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους που μέχρι τέλος του 2012 λειτουργούσε ως 13ος και 14ος μισθός.

Στο ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρόκειται να διανεμηθεί συνυπολογίζονται και 340 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία προορίζονται για άνεργους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα κονδύλια αυτά θα προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η περίοδος εξαγγελίας του μέτρου τοποθετείται τον Μάρτιο, ώστε να έχουν βεβαιωθεί τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Μαξίμου θεωρεί «κίνηση ματ» τις παροχές που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία, ενώ θα δώσουν και πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιεί το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά της η τρόικα, σύμφωνα με πηγές, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπει την προοπτική «παροχών», αν και μάλλον δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να συμβιβαστεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αυτήν τη φορά το μνημόνιο είναι με την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή τους (των πιστωτών).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα