Μπαράζ προσφυγών κατά των περικοπών

Ριζικές ανατροπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια που «κουρεύτηκαν» το 2012 εκτιμάται ότι θα επιφέρει η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία κατά πληροφορίες θα «ακυρώνει» τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στους ένστολους.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο δρόμος των διεκδικήσεων και για άλλες ομάδες που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπέστησαν μειώσεις με τον ίδιο νόμο.

Πρόκειται για πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς, που έχουν ήδη προσφύγει μεμονωμένα ή κατά ομάδες στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγές κατά των μνημονιακών περικοπών εκκρεμούν στα δικαστήρια όλης της χώρας. Στις προσφυγές τους οι πολίτες ζητούν να ακυρωθούν οι περικοπές ως αντισυνταγματικές και αντίθετες προς τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2012, αλλά τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά από τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Στους ένστολους οι βασικοί μισθοί μειώθηκαν από 2,5% έως 20% ανάλογα το βαθμό, ενώ μειώθηκαν όλα τα επιδόματα.

Για τους δικαστικούς οι απώλειες φτάνουν από 8% έως 27% (119 ευρώ έως 1.111 ευρώ), στους πανεπιστημιακούς 17,8% (από 118 ευρώ έως 316 ευρώ) και στους γιατρούς από 20 ευρώ έως 474 ευρώ το μήνα.

Κυβερνητικές πηγές υπολογίζουν πως μόνο για τους ένστολους η επαναφορά των αποδοχών τους στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 επίπεδα και η επιστροφή από το Δημόσιο των ποσών που έχασαν λόγω περικοπών μέχρι και σήμερα φθάνει στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα