«Οξυγόνο» εκτός ΠΑΣΟΚ ψάχνει ο Βενιζέλος

Τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να δούμε δύο νέους πολιτικούς φορείς που θα κινούνται στο χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη της την Τρίτη η Άννα Διαμαντοπούλου, ο ένας θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο άλλος φορέας αυτός που θα προέλθει από την συμπόρευση του Ποταμιού, της «Ώρας Αποφάσεων» και του Ευάγγελου Βενιζέλου!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η κ. Διαμαντοπούλου επιβεβαίωσε την προσέγγιση για συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ήταν μια εσωτερική διαδικασία στην οποία δεν έχει λυθεί ούτε το οργανωτικό, δηλαδή αν θα είναι ομοσπονδιακό ή ενιαίο κόμμα, και προέκυψε καθαρά το πολιτικό ζήτημα. Η χώρα χρειάζεται στον προοδευτικό χώρο με καθαρό και μεταρρυθμιστικό λόγο που απάντα στον 21ο αιώνα. Ωραία η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, επί δεκαετίες, θέλει τέλεια και μια παύλα» δήλωσε με νόημα.

«Και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Θεοδωράκης και εμείς, η Ώρα Αποφάσεων έχουμε λόγο που συμπίπτει , και μετά το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. έγινε σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει κανένα λόγο εκεί μέσα. Η πρόκληση της ΔΗ.ΣΥ. και σε εμάς και στον κ. Θεοδωράκη δεν πατάει κάπου» σημείωσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Άννα Διαμαντοπούλου για τη ΔΗ.ΣΥ. «ξέρετε πόσες διαφορές βαθύτατα προγραμματικές προέκυψαν στο τελευταίο διάστημα; Μπορούμε να μιλάμε ακόμα για κρατικοποίηση όλων των δημοτικών συγκοινωνιών, ή ότι τα σκουπίδια αφορούν μόνο δημοσίους υπαλλήλους; Είναι δυνατόν να συμφωνούμε για την έκτακτη σύνταξη; Αυτό είναι κοροϊδία στα μούτρα των ανθρώπων».

Τα όσα είπε η κ. Διαμαντοπούλου επιβεβαίωσαν με ραδιοφωνικές δηλώσεις τους ο Γιάννης Δατσέρης, που είχε τοποθετηθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας του ΠΑΣΟΚ το 2013, αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. Μάλιστα ο τελευταίος οριοθέτησε την έναρξη της συμπόρευσης εντός του Σεπτεμβρίου.

Ασφυκτιά…

Και μπορεί οι κ.κ. Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και Θεοδωράκης να είναι σε συνεχή επαφή, όμως όλο το μυστικό για τη σύσταση του νέου φορέα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει τελικά ο κ. Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και από τα δύο συνέδρια του Κύκλου Ιδεών και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέχει παρασάγγας από τις αρχές και τους στόχους της ΔΗΣΥ. Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον, το οποίο η κ. Γεννηματά δεν μπήκε στον κόπο ούτε να το ακούσει.

Και φυσικά η απόφαση να τοποθετήσουν ως ομιλητή τον κ. Βενιζέλο το μεσημέρι του Σαββάτου και όχι την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ., είναι κάτι που ενόχλησε σφόδρα τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να απέχει από την πρώτη ημέρα, την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι διεργασίες μεταξύ του Ποταμιού, της Ώρας Αποφάσεων και του Κύκλου Ιδεών είναι πολύ προχωρημένες και μάλιστα τις συνδέουν και με την κοινή εμφάνιση των τριών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση της οργανώσεως «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙΑ», η οποία διεξήχθη πρόσφατα..

Ο κ. Βενιζέλος δεν συμφωνεί με την επιστροφή του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου. Κυρίως δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ το 2015 και παρά ταύτα του επετράπη να γυρίσει ως νικητής στο πρόσφατο Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.. Επίσης, είναι αντίθετος με την στάση της Φ. Γεννηματά αναφορικά με τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος εγγυάται τις διαδικασίες, ζητεί από την κ. Γεννηματά μερικές εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας για όλους όσοι θα ήθελαν να διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου, καθώς και την διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων. Κάτι που αρνείται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Ραγκούση από την «Ώρα Αποφάσεων», ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να κάνει πιο στενή τη συνεργασία της δικής του κινήσεως «Κύκλος Ιδεών» με το «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση» της πρώην υπουργού Παιδείας. Ο ίδιος εξάλλου, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Διαμαντοπούλου και παρέστη στην εκδήλωση με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι κινήσεις Βενιζέλου και Διαμαντόπουλου διοργάνωσαν κοινές πρωτοβουλίες ακόμη και για επιστημονικά θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Όχι» στη Ν.Δ.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί η πιθανότητα να συνεργαστεί ο κ. Βενιζέλος με τη Νέα Δημοκρατία. Όμως οι στενοί του συνεργάτες διαψεύδουν τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε πριν από λίγες ημέρες εάν δεχθεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταστεί Γεώργιος Μαύρος (περιελήφθη στα ψηφοδέλτια επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1981) ούτε Γεώργιος Παπανδρέου (περιελήφθη στα ψηφοδέλτια του Παπάγου το 1956).

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να διεκδικήσει μέσω σταυρού στην εκλογική του περιφέρεια (Α’ Θεσσαλονίκης) την εκλογή του κόντρα στον Χάρη Καστανίδη με κόντρα όλο το παπανδρεϊκό σύστημα και ίσως και το επίσημο κόμμα.

Και τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗ.ΣΥ.. Όπως όμως λένε οι ίδιες πηγές, δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί αυτό, δεδομένης και της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου στο κόμμα.

Το ερώτημα είναι εάν τελικά ο Ευ. Βενιζέλος αποφασίσει να προχωρήσει σε συνεργασία με την Α. Διαμαντοπούλου και τον Στ. Θεοδωράκη, ποια στελέχη θα τον ακολουθήσουν; «Υπάρχουν κι άλλοι που ασφυκτιούν στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης», λένε αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Και δεν είναι μόνο από εκεί. Αναμφίβολα μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει αναταραχή και στις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, όπου πολλοί καθηγητές που μετέχουν στο εγχείρημα δεν συμφωνούν με τον ηγεμονισμό των υνεργατων της επικεφαλής της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα