«Ο Σόιμπλε δεν μου ζήτησε να βγούμε από το ευρώ»

Στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους εταίρους  αλλά και για την σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τηλεόραση του Alpha.  Αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών-  που αποκάλυψε ότι τον αποκάλεσε «ξαφνικά αφελή- ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «ο Σόιμπλε δεν ζήτησε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

«Έχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κ. Σόιμπλε ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ωστόσο με νόημα ότι «είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τονλόγο μου».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων και έχει διασφαλίσει τα χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων ,  επιτέθηκε σε «Bild» και «Spiegel»  ενώ αναφέρθηκε και στη φωτογράφηση του, παρέα με τη σύζυγό  του  στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match» λέγοντας ότι «έχω μετανιώσει».

Ερωτηθείς για το τι ουσιαστικά θέλουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνεκτική γραμμή στη Γερμανία για το τι θέλει από την Ευρώπη».

 «Δεν γνωρίζω για «τρύπα» 2 δισ. στα έσοδα»

Ο κ.Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων και έχει διασφαλίσει τα χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Πρόσθεσε ότι διαπραγματεύεται, ώστε να πετύχει πλεόνασμα 1,5% για το 2015. Δεν γνωρίζω για «τρύπα» 2 δισ. στα έσοδα,

Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δισ. στα έσοδα» που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες έρευνες τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.΄ «Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014. Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέα υφεσιακά μέτρα, τονίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανάγκες των πολιτών. «Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα και τρόφιμα» τόνισε.

 Επίθεση σε «Speigel» και «Bild»

Σε σχέση με δημοσίευμα του Spiegel για τα σχέδια της Α.Μέρκελ να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και στην Κύπρο, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι «το Spiegel έχει χάσει την αξιοπιστία του από το 2011».

Αναφορικά με δημοσίευμα της Bild που κάνει λόγο για υποβάθμιση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είπε «το ότι προσπαθεί να με αποδομήσει η Bild που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδομήσει και την χώρα μου, είναι τιμή μου και καμάρι μου. Όσο περισσότερο με μισεί, τόσο πιο ευτυχισμένος ξυπνάω το πρωί».

«Δεν θα μείνει για πάντα στην πολιτική η Μέρκελ»

Αναφερόμενος ειδικά στην Άγγελα Μέρκελ και στην πρόταση που έκανε ο ίδιος για «πρόγραμμα Μέρκελ», έκανε λόγο για «σχέδιο επανασύνδεσης της Ευρώπης» που θα φέρει το όνομά της, αποβλέποντας ο ίδιος στην υστεροφημία της καγκελαρίου…

«Η Μέρκελ είναι ήδη αρκετά χρόνια καγκελάριος και δεν θα μείνει για πάντα στην πολιτική. Για μένα, να αφήσει πίσω της φεύγοντας -είτε τώρα, είτε σε δέκα χρόνια- ένα σχέδιο Μέρκελ, για την επανασύνδεση της Ευρώπης θα ήταν ό,τι καλύτερο. Θα την θυμούνται, όπως το σχέδιο Μάρσαλ».

 «Δεν υπάρχουν σχέδια για εκλογές και δημοψήφισμα»

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί δημοψηφίσματος και εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια για την ώρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον, «αν χρειαστεί».

Σχετικά με το γιατί δεν πάει στην Βουλή η συμφωνία, απάντησε: «Τι να πάω στη Βουλή, αφού δεν έχει γίνει συμφωνία; Έχει γίνει επέκταση δανειακής σύμβασης και ισχύει το προηγούμενο πρόγραμμα. Τι να φέρω στην Βουλή;».

Απαντώντας στο tweet του κ. Παπαδημούλη περί «περισσότερης δουλειάς», σχολίασε: «Περισσότερη δουλειά δεν μπορεί να γίνει, καλύτερη ίσως».

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι “μετανιώνει” για τη φωτογράφηση με τη σύζυγό του στο Paris Match: «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω… Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα