Ο Τζορτζ Σόρος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Facebook και της Google

Γιατί ο Τζορτζ Σόρος τα «βάζει» με τα social media; Χθες, από το «βήμα» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Facebook και της Google χαρακτηρίζοντας τα «τεχνικά μονοπώλια».

Σε ομιλία του χθες, ο 87χρονος επιχειρηματίας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη δύναμη που έχουν συγκεντρώσει αυτές οι δύο πλατφόρμες, λέγοντας ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες» καθώς είναι θέμα χρόνου να στραφούν και οι άλλες εταιρείες εναντίον τους.

«Οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον» συνεχίζοντας «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών».

«Χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν». Ο Τζορτζ Σόρος, ανέφερε συνεχώς το Facebook και την Google ενώ είπε ότι καταλύουν την δημοκρατία, «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, ονόμαζε ελευθερία του νου. Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα