Παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ της Μονής Βατοπεδίου

Σοκ προκαλεί σε νομικούς αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους η εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πολύκροτη υπόθεση της δίκης για το ιδιοκτησιακό της Λίμνης Βιστωνίδας στο Εφετείο Θράκης.

Κατά τη συζήτηση αιτήματος αναβολής που ζήτησε η Μονή  Βατοπεδίου, στις 7 Μαρτίου, στο Εφετείο Θράκης, η Εκκλησία της Ελλάδος με δικόγραφό της άσκησε παρέμβαση υπέρ της Μονής Βατοπεδίου ! Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του XanthiPress.gr, η παρέμβαση αυτή ασκήθηκε εν αγνοία των δύο Μητροπολιτών Ξάνθης και Κομοτηνής, οι οποίοι αντιτίθενται στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου, όλα αυτά τα χρόνια, στην περιοχή.

Παράλληλα, οι νομικοί κύκλοι της Ξάνθης εκτιμούν ότι η παρέμβαση είχε μόνο συμβολικό και κανένα ουσιαστικό χαρακτήρα αλλά ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός, για το οποίο αναζητείται εξήγηση. Μέχρι στιγμής η τοπική Εκκλησία δεν έχει αντιδράσει αλλά η παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής, που μέχρι σήμερα, τηρούσε αυστηρά ουδέτερη στάση και, ουσιαστικά, υιοθετούσε τις θέσεις των τοπικών Μητροπόλεων και κοινωνιών εναντίον των διεκδικήσεων, έχει προκαλέσει αίσθηση.

Τι αφορά η πολύκροτη υπόθεση                                                                            

Πρόκειται για την έφεση που έχει ασκηθεί σε βάρος της πολυσυζητημένης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για τις διεκδικήσεις 28.000 στρεμμάτων της Μονής επί της Λίμνης Βιστωνίδας, με τη γνωστή σύνθεση που είχε ως Πρόεδρο τη Μ. Ψάλτη και η οποία ήταν η «ρίζα» του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου  εξαιτίας της μη έκδοσης απόφασης που ακολουθήθηκε από τις περιβόητες «ανταλλαγές».

Η απόφαση που εξεδόθη μετά από αρκετά χρόνια και ευνοούσε τις θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου έχει εφεσιβληθεί και η συζήτησή της, μετά την αναβολή, αναμένεται τον Οκτώβριο του 2014.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα