Πολύ «ψωμί» αλλά και mega-προκλήσεις στο LNG

DELOITTE: Aνάμεσα στους γρογορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ενέργειας παγκοσμίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο


Το μέλλον μεν ευοίωνο, η προσαρμογή δε στις αλλαγές απαραίτητη! Το εν λόγω «ναι μεν, αλλά» δεν αφορά παρά τον κλάδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου και τους δραστηριοποιούμενους σε αυτόν επενδυτές, μιας και πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ενεργειακούς τομείς σε παγκοσμία κλίμακα.

Επιμέλεια Νίκος Τσαγκατάκης

Αν σε κάτι συμφωνούν οι γνωρίζοντες τα του κλάδου της ενέργειας εντός και εκτός συνόρων, αυτό είναι το γεγονός ότι ο μετασχηματισμός της ενεργειακής αγοράς βρίσκεται ήδη σε εξελικτική τροχιά και αυτά που θα δούμε στο μέλλον πιθανότατα δεν θα προσομοιάζουν σε τίποτα με τα όσα ξέρει η αγορά σήμερα ή παλαιότερα. Συνεκδοχικά έρχεται η «πρόβλεψη» ότι η προσαρμοστική ικανότητα που θα επιδείξουν ικανότητα των εταιρειών να προσαρμοστούν στις επερχόμενες αλλαγές και απαιτήσεις της αγοράς αναμένεται να κρίνει τη μελλοντική ανάπτυξή τους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πλήρως από την πρόσφατη έκθεση της Deloitte που φέρει τον τίτλο «Navigating the new world of LNG». Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Μπατζιάς, principal στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού της Deloitte στην Ελλάδα, η παγκόσμια αγορά ενέργειας μεταβάλλεται στη βάση δεδομένων και προβλέψεων που αφορούν στην προσφορά φυσικών πόρων, προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικών περιορισμών, αλλά και ρυθμιστικών κανόνων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ενεργειακού συστήματος.

 

Κίνητρο…

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Μπατζιά η παραπάνω μεταβλητότητα είναι ζωηρά εμφανής στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου τα παραδοσιακά μοντέλα δραστηριοποίησης βασικών πελατών και προμηθευτών προσαρμόζονται πλέον στη βάση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, μεγέθους και δυνατότητας ευελιξίας στην αλυσίδα αξίας.

Σε ό,τι αφορά την εντός ελληνικών συνόρων ενεργειακή αγορά ο principal στρατηγικού σχεδιασμού της Deloitte εκτιμά πως η απελευθέρωσή της που έχει δρομολογηθεί δίνει στις εταιρείες ένα πρώτης τάξεως «κίνητρο» επανατοποθέτησης και προσαρμογής της επιχειρησιακής λειτουργίας τους, σε ένα υποστηρικτικό ως τον εθνικό ενεργειακό προγραμματισμό πλαίσιο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι λύσεις ευελιξίας που μπορεί να προσφέρει αποτελούν σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των προοπτικών ανάπτυξης των εταιρειών του κλάδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει ο κ. Μπατζιάς.

 

Τα πορίσματα της έκθεσης: Έρχονται νέοι «παίκτες»;

Στην έκθεσή της η Deloitte εξετάζει, εξάλλου, τον τρόπο με τον οποίο οι εξελίξεις στον κλάδο που βρίσκονται προ των πυλών και οι νέες εξωτερικές παράμετροι θα οδηγήσουν στη «γέννηση» καινούργιων παικτών στην αγορά, όπως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, έμποροι και οργανωμένες αγορές (hubs), καθώς και με ποιον τρόπο αυτά θα δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για τους «παίκτες» της αγοράς που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια βραχυπρόθεσμα, η προοπτική του LNG περιλαμβάνει για την επόμενη 20ετία ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο «μπουκέτο» ευκαιριών ανάπτυξης, εν μέσω πάντα αλλαγών, αβεβαιότητας και προκλήσεων. Επιγραμματικά:

 

  • Μια σειρά από σημαντικές ευκαιρίες: Το φυσικό αέριο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο, επωφελούμενο από την ευελιξία στην χρήση του, την ανταγωνιστική του τιμή και το σχετικά χαμηλό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Παράλληλα, το ΥΦΑ βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση στην αγορά, αντικατοπτρίζοντας σημαντικό ποσοστό της φερόμενης ως επερχόμενης ανάπτυξης στον κλάδο του φυσικού αερίου, καθώς πολλές αγορές δεν διαθέτουν εγχώριους ή γειτονικούς πόρους που μπορούν να μεταφερθούν μέσω αγωγού.
  • Μακροπρόθεσμα θετικές τάσεις: Οι τάσεις της αγοράς φαίνεται πως είναι μακροπρόθεσμα θετικές, καθώς οι παραδοσιακές αγορές επεκτείνονται, αναδύονται νέες αγορές ανά τον κόσμο, αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και υποστηρίζονται πολιτικές μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος. Η αυξημένη κινητικότητα σε όλο τον κόσμο για τη μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του LNG. Η ανάπτυξη και η ποικιλομορφία των αγορών αναμένεται να τονώσουν τις τάσεις διαφοροποίησης κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις ανάπτυξης σε ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους.
  • Σημαντικές επερχόμενες αλλαγές: Μετά από το πέρας μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από τον περιορισμένο αριθμό προμηθευτών και μεγάλων αγορών, τις τυπικές εμπορικές διαδικασίες και τον περιορισμένο αριθμό νέων τεχνολογιών, στις επόμενες δύο δεκαετίες εκτιμάται ότι θα συντελεστούν σημαντικές στ προαναφερθέντα δεδομένα.
  • Η αβεβαιότητα και οι επενδυτικοί κίνδυνοι: Οι επερχόμενες αλλαγές δημιουργούν αναπόφευκτα αβεβαιότητα στον κλάδο, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επενδύσεων. Ανάμεσα στις «πηγές» αβεβαιότητας για την αγορά του LNG συγκαταλέγονται ο ρυθμός ανάκαμψης τη οικονομίας, η αύξηση της ζήτησης, οι τάσεις των τιμών του πετρελαίου και ο ανταγωνισμός από άλλες μορφές ενέργειας. Η προσαρμογή της τεχνολογίας, η εμφάνιση περισσότερο ευέλικτων υποδομών, καθώς και η δημιουργία οργανωμένων αγορών (hubs) μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κινδύνων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.
  • Οι προκλήσεις στη διαχείριση υποδομών: Το πρόσφατο κύμα ανάπτυξης υποδομών διαχείρισης LNG, ιδιαίτερα σε Αυστραλία και ακολούθως στις ΗΠΑ, δημιουργεί προκλήσεις για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων και νέων έργων. Η διάρκεια και η διαχείριση αυτής της περιόδου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους συμμετέχοντες στην αγορά και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επόμενη φάση επέκτασης υποδομών του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αναμένεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ
ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΞΕΡΑΜΕ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα